W PRL-u zajadano się nimi bez przerwy. Teraz wiele osób patrzy z obrzydzeniem

Schabowe z mortadeli, blok czekoladowy czy galareta to kultowe dania z okresu PRL-u. Jeśli masz ochotę wrócić na chwilę do tamtego okresu, koniecznie wypróbuj przepis na zimne nóżki w majeranku.

Galareta wieprzowa była popularną przekąską w PRLZimne nóżki były popularną przekąską w PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bnorbert3

Reglamentacja mięsa, cukru czy mąki sprawiła, że w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej powstały dania, które dziś wzbudzają obrzydzenie, zwłaszcza wśród młodych dorosłych i młodzieży. Trudno się temu dziwić. Schabowe z mortadeli ciężko dziś określić mianem "smacznych".

Nie inaczej jest z "zimnymi nóżkami". To nic innego, jak długo gotowane nogi wieprzowe. W PRL-u podawane były jako kultowa przystawka, najczęściej w towarzystwie kieliszka wódki. Wbrew pozorom, to bardzo zdrowe danie, które obfituje w łatwo przyswajalny kolagen, a także cenne białko. Nabrałeś ochoty za "zimne nóżki"? Wyjaśniamy, jak przygotować je w najprostszy możliwy sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Skąd wzięły się "zimne nóżki"?

Wielkopolski galart czy kujawski zylc to mięso w galarecie. Choć mogłoby się wydawać, że oba dania powstały w PRL-u, nic bardziej mylnego. Wedle wielu źródeł, mięso w galarecie znano już w XVII wieku. Legenda głosi, że podano je na weselu Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. Przygotowanie takiej przystawki jest bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w świeże, dobrej jakości mięso, a także włoszczyznę. Tak przygotowany "rosół" należy gotować przez przynajmniej 3 godziny na bardzo wolnym ogniu.

Zimne nóżki — podstawowy przepis

Składniki:

  • 600 g golonki,
  • kilogram nóżek wieprzowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 seler,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • 2-3 liście laurowe.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i włóż do garnka.
  2. Warzywa obierz, pokrój w niewielkie kawałki i wrzuć do mięsa. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej całość wodą, tak, aby nic nie wystawało.
  3. Włącz grzanie i gotuj wywar na małym ogniu przez przynajmniej trzy godziny.
  4. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyłącz gaz i wyjmij golonkę oraz nóżki. Mięso oddziel od skóry i kości. Wrzuć je do dużej miski.
  5. Z wywaru wyjmij przyprawy i warzywa, a następnie, przelej je przez sitko.
  6. Przecedzony, klarowny wywar zagotuj i dodaj do niego łyżkę żelatyny.
  7. Wywar z dodatkiem żelatyny wlej do salaterek z przygotowanym wcześniej mięsem. Ostaw do ostygnięcia, a na końcu, włóż miski do lodówki na 3-4 godziny.
  8. Po kilku godzinach wyjmij galaretę i usuń z niej tłuszcz.
  9. Podaj z chrzanem, musztardą albo octem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟