Przekąska znana już w czasach PRL‑u. Wystarczy jeść garść dziennie, by poprawić wzrok i pamięć

Ziarna słonecznika to świetna przekąska, swoimi właściwościami zdrowotnymi znacznie przewyższa chipsy, krakersy i słone orzeszki. Zawierają mnóstwo bardzo ważnych składników odżywczych, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Nic dziwnego, że zajadali się nią nasi przodkowie.

Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sitriel

21.08.2023 10:58

Ziarna słonecznika mają bardzo dużo kalorii, czyli 584 kcal w 100 gramach. Nie powinniśmy zjadać więcej niż 30 g dziennie. Winę za tę kaloryczność ponoszą składniki odżywcze, a w szczególności tłuszcz. Znajdziemy tam 51,46 g tego składnika (4,455 g - kwasy tłuszczowe nasycone, 18,528 g - kwasy tłuszczowe nienasycone - w tej grupie mamy kwas linolowy). Oprócz tego znajdziemy w nich 20 g węglowodanów, 20,78 g białka oraz 8,6 g błonnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziarna słonecznika to bomba witaminowo-mineralna

Łatwo zauważyć, że w przekąskę przeważają kwasy tłuszczowe nienasycone. Są one bardzo zdrowe i nasz organizm ich potrzebuje. Na uwagę zasługuje również zawartość witamin:

  • witamina A - 50 IU (1,25 mikrogramów),
  • witamina C - 1,4 mg,
  • tiamina (B1) - 1,480 mg,
  • ryboflawina (B2) - 0,355 mg,
  • niacyna (B3) - 8, 335 mg,
  • pirydoksyna (B6) - 1,345 mg,
  • kwas foliowy (B9) - 227 mikrogramów,
  • witamina E - 35,17 mg.

Jak widać, przeważa witamina E, która nazywana jest witaminą młodości. Opóźnia procesy starzenia się skóry, nawilża ją, odżywia i poprawia jej kondycję. Oprócz witamin w ziarnach słonecznika znajdziemy także minerały:

  • wapń - 78 mg,
  • magnez - 325 mg,
  • potas - 645 mg,
  • fosfor - 660 mg,
  • sód - 9 mg,
  • żelazo - 5,25 mg,
  • cynk - 5 mg.

Ziarna słonecznika mają indeks glikemiczny w wysokości 35. Dzięki temu pomagają obniżyć zawartość cukru we krwi i mogą być spożywane przez osoby zmagające się z cukrzycą i hipoglikemią.

Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika© Adobe Stock

Wspomagają pracę naszego organizmu

Ogromna ilość substancji odżywczych, minerałów oraz witamin sprawia, że ziarna słonecznika to przekąska, która ma wiele korzystnych właściwości. Wspaniale wpływają one na nasze funkcjonowanie. Na liście znajdziemy:

  • obniżanie złego cholesterolu,
  • poprawę stanu urody,
  • obniżanie poziomu cukru we krwi,
  • wspomaganie narządu wzroku,
  • poprawa perystaltyki jelit,
  • pozytywny wpływ na kości i stawy,
  • poprawa pamięci i ogólnie funkcjonowania mózgu.

Które ziarna słonecznika są najzdrowsze?

Suszone czy świeże? Okazuje się, że nie ma zbyt wielkiej różnicy. Najważniejsze jest to, byśmy dobrze je przechowywali. Suszone ziarna zawierają bardzo dużo oleju, który przy kontakcie z powietrzem może zjełczeć.


Najlepiej kupować je w małych opakowaniach, które bardzo szybko pochłoniemy. Idealnie, jeśli ziarenka będą z ciemną łupinką. Szerokim łukiem omijajmy te solone. Słonecznik możemy przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

słoneczniknasiona słonecznikaprodukty spożywcze
Wybrane dla Ciebie