Babcie w PRL-u robiły z niej sok na odporność. To owoc, którego lepiej nie jeść na surowo

Ostatnie lata sprawiły, że mamy coraz słabszą odporność i częściej łapiemy jakieś infekcje. Ba, nawet gorzej je przechodzimy. Szukamy czegoś, co mogłoby nas wzmocnić. Okazuje się, że jest owoc, który ma odpowiednie do tego właściwości. To aronia, z której babcie w czasach PRL-u często robiły specjalny sok. Co ciekawe, tych owoców z reguły nie je się na surowo.

Aronia - często mylona z borówkamiAronia - często mylona z borówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Aronia lata temu cieszyła się ogromną popularnością. Przetwory przygotowane z niej były niemalże w każdym domu. Z czasem jednak przestaliśmy po nią sięgać i soki na odporność zaczęły odchodzić w niepamięć. Warto jednak do nich wrócić, zwłaszcza w dobie ciągłych infekcji i chorób. Te owoce (oczywiście w formie przetworzonej) czynią cuda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne roladki z warzywami

Aronia to bomba witaminowa

Nieocenione są jej zasługi dla naszej odporności. Jest bogata w antyoksydanty, składniki mineralne oraz polifenole. Należy do tak zwanych superfoods, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Przygotowuje się z nich przepyszne soki i nalewki, mające wzmocnić naszą odporność i poprawić funkcjonowanie organizmu. Dzięki nim łagodniej przechodzimy infekcje i szybciej z niej wychodzimy. Aronia zwalcza wirusy i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Sok najlepiej pić w jesień i zimę, kiedy drobnoustroje chorobotwórcze szaleją.

Poza tym owoce aronii:

  • oczyszczają organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji,
  • wspierają górne drogi oddechowe oraz funkcjonowanie układu krwionośnego,
  • wspomagają system obronny organizmu.
Aronia
Aronia © Wikimedia comons

Aronia zawiera witaminy A, E, K oraz te z grupy B. Potrzebne są one do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspierają funkcjonowanie wzroku, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego owoce są bogate w minerały, tj. potas, magnez, wapń i żelazo.

Jak zrobić sok z aronii na odporność?

Jedzenie owoców aronii na surowo może być nieprzyjemnym doświadczeniem, ponieważ mają one bardzo cierpki, gorzkawo-kwaśny smak. Jednak w postaci soku, aronia smakuje rewelacyjnie. Jak go zatem przyrządzić?

Owoce umyj pod bieżącą wodą i przesyp do garnka z grubym dnem. Dołóż też kilka listków z krzaka. Zalej wszystko szklanką wody i gotuj pod przykryciem. Kiedy napar się zagotuje, wystudź go.

Sok przecedź i dodaj do niego szklankę cukru oraz sok z połowy cytryny. Gotuj do momentu, w którym cukier się rozpuści. Miksturę przelej do czystych i wyparzonych butelek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej