Do lodówki wkładam gąbkę do mycia naczyń. Znajomi zaczęli robić to samo

Gąbka do mycia naczyń jest przedmiotem, bez którego nie wyobrażamy sobie życia. Dzięki niej jesteśmy w stanie umyć brudne naczynia lub wyczyścić szafki. Ja mam jeszcze jeden sposób na to, jak ją wykorzystać. Wkładam ją do lodówki. Spróbujcie sami, a szybko odkryjecie efekty.

Gąbka do mycia naczyńGąbka do mycia naczyń
Źródło zdjęć: © Redakcja
Paulina Hermann

Gąbka do mycia naczyń w lodówce - nawet nie wiesz, co ona potrafi

Klasyczne mycie naczyń coraz częściej zastępowane jest zmywarką. Jednak w wielu domach gąbka do mycia naczyń pojawia się regularnie. Myślicie, że czyszczenie to jej jedyna funkcja? Nic bardziej mylnego! Gąbkę do mycia naczyń możecie też użyć w innym celu.


W lodówce mamy różne przysmaki, które z czasem zaczynają się psuć. Tutaj z pomocą przychodzi ci właśnie ten mały, niepozorny przedmiot. Włóż go do chłodziarki, a nie pożałujesz. Ten patent pomoże ci zachować świeżość i ładny zapach w lodówce na dłużej. Gąbka do mycia naczyń rozprawi się też z nadmierną wilgocią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Musicie jednak pamiętać, że gąbeczka musi być sucha. Idealnym rozwiązaniem będzie, gdy położysz po jednej sztuce na każdej półce i ułożysz na niej warzywa oraz owoce. Ja sama korzystam z tego pomysłu i bardzo go polecam.

Co jaki czas musimy ją wymieniać?

Każdy z nas wie, że na gąbce do mycia naczyń osiadają się bakterie. Dlatego też musimy ją regularnie wymieniać — nieważne, w jaki sposób ją wykorzystujemy. Jak często w naszym domu powinna gościć nowa gąbka do mycia naczyń? Optymalny czas to co tydzień, ale idealni byłoby, gdybyśmy wymieniali ją co trzy dni.

Gąbka do mycia naczyń
Gąbka do mycia naczyń © Adobe Stock

Co ciekawe, jeśli chcecie używać starej, możesz doprowadzić ją do porządku. Wystarczy tylko, że włożycie ją do garnka z wodą i odrobiną płynu do mycia naczyń i zagotujecie. Od razu po tym musicie ją dokładnie wysuszyć. Dzięki temu będziecie mogli włożyć czystą gąbkę z powrotem do lodówki. Ta sama gąbka do mycia naczyń może być wykorzystana również do mycia i sprzątania.


Teraz musicie tylko czyste gąbeczki włożyć do lodówki i cieszyć się stałym świeżym zapachem bez zbędnej wilgoci.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować