Chowasz do lodówki napoczętą cebulę? Łatwo pozbędziesz się jej nieprzyjemnego zapachu
Cebula to niezastąpiony składnik w każdej kuchni. Wiele osób ma z nią jednak konkretny problem. Co zrobić, aby specyficzny zapach napoczętej cebuli nie rozniósł się w lodówce? Odpowiedź już na ciebie czeka!
01.08.2023 | aktual.: 01.08.2023 08:24
Już na wstępie muszę się do czegoś przyznać. Nie za bardzo lubię pracować z cebulą i to z kilku powodów. Oczywiście wiem, że jest ona bardzo ważna w procesie przygotowania wielu dań. Nie oznacza to jednak, że jej krojenie i płacz jednocześnie, to coś przyjemnego. Tak, za każdym razem kiedy kroję cebulę, dosłownie zalewam się łzami.
To jednak nie koniec. Bardzo często nie zużywam cebuli w całości, dlatego wkładam ją do lodówki, aby szybko się nie zepsuła. Takie działanie ma jednak nieprzyjemne skutki, bo specyficzny zapach cebuli przenosi się na inne produkty. Dlatego też zjedzenie domowego deserku z akcentem cebulowym nie jest żadną przyjemnością. Ale wcale nie musi tak być. Trzeba tylko wiedzieć, co dokładnie zrobić.
Przechowywanie cebuli w kuchni
Zacznę jednak od początku. Oczywiście cebuli kupionej w łupinie nie trzeba trzymać w lodówce. Do tego zadania może spokojnie posłużyć spiżarnia, albo ciemna szuflada. Dobrze by było, aby taka skrytka znajdowała się daleko od piekarnika i kuchenki, bo cebula pod wpływem ciepła, może zacząć psuć się dużo szybciej.
I jeszcze jedna kluczowa sprawa. Cebuli w takiej postaci nie należy przechowywać w foliowych workach. Lepiej trzymać je w koszyku lub pudełku, gdzie będzie mieć zapewnioną odpowiednią wentylację.
Napoczęta cebula — jak ją przechowywać?
Co jednak zrobić z cebulą, której nie wykorzystaliśmy w całości? Przecież wyrzucenie jej do kosza odpada już na samym starcie. Nie wolno marnować ani grama jedzenia. Zgadzasz się ze mną?
Jaka jest więc alternatywa? Oczywiście lodówka. Tylko tu pojawia się kolejny problem, co zrobić, aby bardzo silny i niezbyt przyjemny zapach cebuli nie przeniósł się na inne produkty przechowywane w lodówce? Jak się okazuje, istnieje bardzo proste i skuteczne rozwiązanie.
Cebulę należy umieścić w szczelnym pojemniku lub woreczku z suwakiem. Możesz też szczelnie owinąć ją folią aluminiową. Pamiętaj jednak, aby zawsze umieszczać napoczętą część bezpośrednio na spodzie. W ten sposób można przechowywać cebulę do 5 dni.
Co więcej, nawet kiedy wyjmiesz cebulę po kilku dniach z lodówki i zobaczysz, że jej napoczęta część nie jest już pierwszej świeżości, dobrze ją odkroić i sprawdzić pozostały kawałek warzywa. Może się okazać, że jak najbardziej można go jeszcze użyć i trzeba pozbyć się tylko jednej warstwy.