Chowasz do lodówki napoczętą cebulę? Łatwo pozbędziesz się jej nieprzyjemnego zapachu

Cebula to niezastąpiony składnik w każdej kuchni. Wiele osób ma z nią jednak konkretny problem. Co zrobić, aby specyficzny zapach napoczętej cebuli nie rozniósł się w lodówce? Odpowiedź już na ciebie czeka! 

ObrazekJak przechowywać nadkrojoną cebulę w lodówce?/źródło: Andrey Popov/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Już na wstępie muszę się do czegoś przyznać. Nie za bardzo lubię pracować z cebulą i to z kilku powodów. Oczywiście wiem, że jest ona bardzo ważna w procesie przygotowania wielu dań. Nie oznacza to jednak, że jej krojenie i płacz jednocześnie, to coś przyjemnego. Tak, za każdym razem kiedy kroję cebulę, dosłownie zalewam się łzami.

To jednak nie koniec. Bardzo często nie zużywam cebuli w całości, dlatego wkładam ją do lodówki, aby szybko się nie zepsuła. Takie działanie ma jednak nieprzyjemne skutki, bo specyficzny zapach cebuli przenosi się na inne produkty. Dlatego też zjedzenie domowego deserku z akcentem cebulowym nie jest żadną przyjemnością. Ale wcale nie musi tak być. Trzeba tylko wiedzieć, co dokładnie zrobić.

Przechowywanie cebuli w kuchni

Zacznę jednak od początku. Oczywiście cebuli kupionej w łupinie nie trzeba trzymać w lodówce. Do tego zadania może spokojnie posłużyć spiżarnia, albo ciemna szuflada. Dobrze by było, aby taka skrytka znajdowała się daleko od piekarnika i kuchenki, bo cebula pod wpływem ciepła, może zacząć psuć się dużo szybciej.

I jeszcze jedna kluczowa sprawa. Cebuli w takiej postaci nie należy przechowywać w foliowych workach. Lepiej trzymać je w koszyku lub pudełku, gdzie będzie mieć zapewnioną odpowiednią wentylację.

Napoczęta cebula — jak ją przechowywać?

Co jednak zrobić z cebulą, której nie wykorzystaliśmy w całości? Przecież wyrzucenie jej do kosza odpada już na samym starcie. Nie wolno marnować ani grama jedzenia. Zgadzasz się ze mną?

Obrazek
Jak przechowywać napoczętą cebulę?/źródło: Julia Filirovska, Pexels

Jaka jest więc alternatywa? Oczywiście lodówka. Tylko tu pojawia się kolejny problem, co zrobić, aby bardzo silny i niezbyt przyjemny zapach cebuli nie przeniósł się na inne produkty przechowywane w lodówce? Jak się okazuje, istnieje bardzo proste i skuteczne rozwiązanie.

Cebulę należy umieścić w szczelnym pojemniku lub woreczku z suwakiem. Możesz też szczelnie owinąć ją folią aluminiową. Pamiętaj jednak, aby zawsze umieszczać napoczętą część bezpośrednio na spodzie. W ten sposób można przechowywać cebulę do 5 dni.

Co więcej, nawet kiedy wyjmiesz cebulę po kilku dniach z lodówki i zobaczysz, że jej napoczęta część nie jest już pierwszej świeżości, dobrze ją odkroić i sprawdzić pozostały kawałek warzywa. Może się okazać, że jak najbardziej można go jeszcze użyć i trzeba pozbyć się tylko jednej warstwy.

Wybrane dla Ciebie
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥