Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi

Domowa kiełbaska drobiowa to przepis, który z powodzeniem może być rodzinną tajemnicą przekazywaną z pokolenia na pokolenie, ponieważ jest prosty, a przy tym zaskakująco pyszny. Nie wymaga specjalnych sprzętów ani długiego przygotowania, a efekt zawstydza niejeden sklepowy wyrób. Wystarczy do tego mięso z kurczaka, odrobina przypraw i kilka minut cierpliwości, by na stole pojawił się aromatyczny, domowy specjał w zdrowej wersji.
Domowa kiełbaska drobiowa, którą sam zrobisz z łatwościąDomowa kiełbaska drobiowa, którą sam zrobisz z łatwością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OlgaKriger

Mięso z kurczaka to lekka baza, która dobrze chłonie przyprawy i zachowuje delikatność nawet po obróbce cieplnej. Dostarcza pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B oraz minerały wspierające układ nerwowy i metabolizm. Po doprawieniu słodką papryką, szczyptą cynamonu i odrobiną curry, nabiera smaku i wyrazu, którego trudno się spodziewać po tak prostym składzie.

Ta domowa kiełbaska świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podać z warzywami, w bułce lub pokroić w plastry i dodać do sałatki. Jest lżejsza od tradycyjnych wędlin, a mimo to sycąca i aromatyczna.

Jak robi się chleb w piecu opalanym żywym ogniem

Przepis na domową kiełbaskę drobiową

To ten rodzaj przepisu, który z wyglądu jest jak zwykły pomysł z kuchennych zapasów, a po spróbowaniu ląduje w kategorii "rodzinnych sekretów". Bo kto by pomyślał, że coś tak prostego może smakować aż tak dobrze?

Składniki:

  • 1/2 szkl. mielonego mięsa z kurczaka (100 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • cynamon,
  • curry.

Sposób przygotowania:

domowa kielbaska drobiowa
Przygotuj mięso

Krok 1. W miseczce umieść mięso. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, cynamonem i curry. Każdej z przyprawy użyj tylko szczyptę. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie mokrymi dłońmi uformuj kule i wydłużaj ją aż do osiągnięcia pożądanej długości kiełbaski. 

domowa kielbaska drobiowa 2
Uformowane mięso wstaw do piekarnika

Krok 2. Rozgrzej piekarnik do 200°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na niej uformowane kiełbaski i piecz przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Obróć je w połowie czasu.

domowa kiełbaska drobiowa przepis
Wyłóż na talerz

Krok 3. Przełóż na talerz.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy