Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi

Kluski to jedno z tych dań, które mają szczególne miejsce na polskich stołach. Jednak ich przygotowanie zwykle zabiera więcej czasu niż ugotowanie ziemniaków czy zrobienie frytek, dlatego sięgamy po nie znacznie rzadziej. Na szczęście istnieje przepis, który znacznie ułatwia ich przyrządzenie.

Kluski robię z 3 składnikówKluski robię z 3 składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petroos

Tradycyjne kluski śląskie zna chyba każdy – są okrągłe, sprężyste i mają to charakterystyczne wgłębienie na środku, które świetnie łapie sos. Ich najważniejszym składnikiem oprócz ziemniaków jest mąka, dzięki której kluski mają idealną strukturę. Jednak dzisiaj pójdziemy na łatwiznę i uprościmy recepturę do zaledwie trzech składników. Choć najbardziej tradycyjne gospodynie po zobaczeniu tego przepisu mogą chwycić się za głowę, kluski wychodzą naprawdę pyszne i idealne na obiad.

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Kluski bez mąki i bez skrobi

Brak mąki i skrobi w przepisie na kluski może brzmieć jak zaproszenie do kulinarnej katastrofy, a nie do pysznego obiadu. Ale jeśli tylko zadbasz o kilka szczegółów, naprawdę możesz się pozytywnie zaskoczyć. Najważniejszą sprawą jest połączenie ziemniaków – użyj ugotowanych i surowych. To właśnie ta mieszanka daje kluskom kremową, delikatną konsystencję.

Surowe ziemniaki wystarczy dobrze zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć z nadmiaru wody, dzięki czemu masa nie będzie zbyt wodnista. To właśnie połączenie obu rodzajów ziemniaków pozwala też uniknąć potrzeby dodawania mąki czy skrobi, które tradycyjnie są składnikiem klusek śląskich. Gotowe kluski świetnie komponują się z mięsnym sosem i ćwikłą z chrzanem.

Przepis na kluski bez mąki i bez skrobi

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz ziemniaki.
  2. Połowę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a drugą połowę zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Starte ziemniaki przełóż na gęste sitko i odciśnij sok. Odstaw na 10 minut, po czym wylej zgromadzony płyn, a osad dodaj do startej masy.
  4. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z surowymi.
  5. Dopraw szczyptą soli, wbij jajko i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita i elastyczna.
  6. Formuj niewielkie, okrągłe kluski i wrzucaj je partiami do wrzącej, osolonej wody.
  7. Gotuj je przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇