Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi

Kluski to jedno z tych dań, które mają szczególne miejsce na polskich stołach. Jednak ich przygotowanie zwykle zabiera więcej czasu niż ugotowanie ziemniaków czy zrobienie frytek, dlatego sięgamy po nie znacznie rzadziej. Na szczęście istnieje przepis, który znacznie ułatwia ich przyrządzenie.

Kluski robię z 3 składnikówKluski robię z 3 składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petroos

Tradycyjne kluski śląskie zna chyba każdy – są okrągłe, sprężyste i mają to charakterystyczne wgłębienie na środku, które świetnie łapie sos. Ich najważniejszym składnikiem oprócz ziemniaków jest mąka, dzięki której kluski mają idealną strukturę. Jednak dzisiaj pójdziemy na łatwiznę i uprościmy recepturę do zaledwie trzech składników. Choć najbardziej tradycyjne gospodynie po zobaczeniu tego przepisu mogą chwycić się za głowę, kluski wychodzą naprawdę pyszne i idealne na obiad.

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Kluski bez mąki i bez skrobi

Brak mąki i skrobi w przepisie na kluski może brzmieć jak zaproszenie do kulinarnej katastrofy, a nie do pysznego obiadu. Ale jeśli tylko zadbasz o kilka szczegółów, naprawdę możesz się pozytywnie zaskoczyć. Najważniejszą sprawą jest połączenie ziemniaków – użyj ugotowanych i surowych. To właśnie ta mieszanka daje kluskom kremową, delikatną konsystencję.

Surowe ziemniaki wystarczy dobrze zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć z nadmiaru wody, dzięki czemu masa nie będzie zbyt wodnista. To właśnie połączenie obu rodzajów ziemniaków pozwala też uniknąć potrzeby dodawania mąki czy skrobi, które tradycyjnie są składnikiem klusek śląskich. Gotowe kluski świetnie komponują się z mięsnym sosem i ćwikłą z chrzanem.

Przepis na kluski bez mąki i bez skrobi

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz ziemniaki.
  2. Połowę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a drugą połowę zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Starte ziemniaki przełóż na gęste sitko i odciśnij sok. Odstaw na 10 minut, po czym wylej zgromadzony płyn, a osad dodaj do startej masy.
  4. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z surowymi.
  5. Dopraw szczyptą soli, wbij jajko i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita i elastyczna.
  6. Formuj niewielkie, okrągłe kluski i wrzucaj je partiami do wrzącej, osolonej wody.
  7. Gotuj je przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy