Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski to jedno z tych dań, które mają szczególne miejsce na polskich stołach. Jednak ich przygotowanie zwykle zabiera więcej czasu niż ugotowanie ziemniaków czy zrobienie frytek, dlatego sięgamy po nie znacznie rzadziej. Na szczęście istnieje przepis, który znacznie ułatwia ich przyrządzenie.
Tradycyjne kluski śląskie zna chyba każdy – są okrągłe, sprężyste i mają to charakterystyczne wgłębienie na środku, które świetnie łapie sos. Ich najważniejszym składnikiem oprócz ziemniaków jest mąka, dzięki której kluski mają idealną strukturę. Jednak dzisiaj pójdziemy na łatwiznę i uprościmy recepturę do zaledwie trzech składników. Choć najbardziej tradycyjne gospodynie po zobaczeniu tego przepisu mogą chwycić się za głowę, kluski wychodzą naprawdę pyszne i idealne na obiad.
Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo
Kluski bez mąki i bez skrobi
Brak mąki i skrobi w przepisie na kluski może brzmieć jak zaproszenie do kulinarnej katastrofy, a nie do pysznego obiadu. Ale jeśli tylko zadbasz o kilka szczegółów, naprawdę możesz się pozytywnie zaskoczyć. Najważniejszą sprawą jest połączenie ziemniaków – użyj ugotowanych i surowych. To właśnie ta mieszanka daje kluskom kremową, delikatną konsystencję.
Surowe ziemniaki wystarczy dobrze zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć z nadmiaru wody, dzięki czemu masa nie będzie zbyt wodnista. To właśnie połączenie obu rodzajów ziemniaków pozwala też uniknąć potrzeby dodawania mąki czy skrobi, które tradycyjnie są składnikiem klusek śląskich. Gotowe kluski świetnie komponują się z mięsnym sosem i ćwikłą z chrzanem.
Przepis na kluski bez mąki i bez skrobi
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz ziemniaki.
- Połowę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a drugą połowę zetrzyj na drobnej tarce.
- Starte ziemniaki przełóż na gęste sitko i odciśnij sok. Odstaw na 10 minut, po czym wylej zgromadzony płyn, a osad dodaj do startej masy.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z surowymi.
- Dopraw szczyptą soli, wbij jajko i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita i elastyczna.
- Formuj niewielkie, okrągłe kluski i wrzucaj je partiami do wrzącej, osolonej wody.
- Gotuj je przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.