Trę ziemniaki i robię z nich pyszne kluski. Tradycyjne kopytka przy nich wymiękają
Kluski z tartych ziemniaków są o wiele łatwiejsze do przygotowania niż kopytka. Wystarczy zetrzeć ziemniaki i wymieszać je w misce z trzema prostymi dodatkami. Łyżką kładziesz na wrzątek i już po chwili możesz podać z okrasą, gulaszem lub sosem grzybowym.
Szare kluski to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznego szarego koloru, który nadają surowe starte ziemniaki. Kluski te były bardzo popularne w czasach PRL-u. Najczęściej podawano je wymieszane z podsmażoną cebulą i boczkiem, obok lądowała kapusta kiszona zasmażana, a od święta także żeberka. Masz ochotę na inną wersję? Wymieszaj je z palonym masłem, podsmażonym z bułką tartą i natką pietruszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartacze - przepis na regionalne danie
Podobne kluski z innych regionów Polski
Z okolic Łodzi pochodzą bardzo podobne kluski żelazne, które często są mylone z szarymi kluskami. Jednak tradycyjnie przygotowywane są nieco inaczej – surowe starte ziemniaki należy połączyć z ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę. Kluski najczęściej mają formę małych podłużnych wałeczków.
Do szarych klusek podobne są również kaszubskie golce lub inaczej kluski ziemniaczane łyżką kładzione. Tak jak łódzkie kluski żelazne, najczęściej są one przygotowywane z gotowanych ziemniaków i surowych ziemniaków. Jednak w odróżnieniu od łódzkich nie są formowane w wałeczki, więc mają bardziej nieregularny kształt. Na Kaszubach często są podawane z sosem grzybowym lub twarogiem.
Przepis na kluski z tartych ziemniaków
Na kluski wybierz mączyste ziemniaki z dużą ilością skrobi, czyli typu B lub C.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 duże łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach. Odstaw na kilka minut, po czym odciśnij z nadmiaru wody.
- Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, jajko i pół łyżeczki soli. Wymieszaj do uzyskania gęstej masy. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta i kładź je na wrzącą wodę.
- Gotuj partiami przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej na durszlak.
- Podawaj z okrasą i kapustą kiszoną, gulaszem lub sosem.