Trę ziemniaki i robię z nich pyszne kluski. Tradycyjne kopytka przy nich wymiękają

Kluski z tartych ziemniaków są o wiele łatwiejsze do przygotowania niż kopytka. Wystarczy zetrzeć ziemniaki i wymieszać je w misce z trzema prostymi dodatkami. Łyżką kładziesz na wrzątek i już po chwili możesz podać z okrasą, gulaszem lub sosem grzybowym.

Kluski z tartych ziemniakówKluski z tartych ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Szare kluski to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznego szarego koloru, który nadają surowe starte ziemniaki. Kluski te były bardzo popularne w czasach PRL-u. Najczęściej podawano je wymieszane z podsmażoną cebulą i boczkiem, obok lądowała kapusta kiszona zasmażana, a od święta także żeberka. Masz ochotę na inną wersję? Wymieszaj je z palonym masłem, podsmażonym z bułką tartą i natką pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacze - przepis na regionalne danie

Podobne kluski z innych regionów Polski

Z okolic Łodzi pochodzą bardzo podobne kluski żelazne, które często są mylone z szarymi kluskami. Jednak tradycyjnie przygotowywane są nieco inaczej – surowe starte ziemniaki należy połączyć z ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę. Kluski najczęściej mają formę małych podłużnych wałeczków.

Do szarych klusek podobne są również kaszubskie golce lub inaczej kluski ziemniaczane łyżką kładzione. Tak jak łódzkie kluski żelazne, najczęściej są one przygotowywane z gotowanych ziemniaków i surowych ziemniaków. Jednak w odróżnieniu od łódzkich nie są formowane w wałeczki, więc mają bardziej nieregularny kształt. Na Kaszubach często są podawane z sosem grzybowym lub twarogiem.

Przepis na kluski z tartych ziemniaków

Na kluski wybierz mączyste ziemniaki z dużą ilością skrobi, czyli typu B lub C.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 duże łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach. Odstaw na kilka minut, po czym odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, jajko i pół łyżeczki soli. Wymieszaj do uzyskania gęstej masy. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta i kładź je na wrzącą wodę.
  4. Gotuj partiami przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej na durszlak.
  5. Podawaj z okrasą i kapustą kiszoną, gulaszem lub sosem.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką