Na stołówce w PRL‑u były hitem. Żelazne kluski warto przywrócić na stoły
Są proste w przygotowaniu, tanie i świetnie zastąpią zwykłe ziemniaki do obiadu. Kluski żelazne były hitem PRL-owskich stołówek. Przepis odszedł nieco w zapomnienie, ale zdecydowanie warto go odkurzyć w swojej pamięci.
Kluski żelazne to danie, które dawniej gościło w wielu stołówkach pracowniczych, głównie na terenie województwa łódzkiego. Zostały nawet wpisane w 2016 roku na Listę produktów tradycyjnych. Dziś na hasło "kluski żelazne" wiele osób robi wielkie oczy, a i w barach mlecznych można ich szukać ze świecą. To nie przypadek, że kluski żelazne są specjalnością województwa łódzkiego. Region ten słynie z uprawy ziemniaków, które stanowią podstawę tego dania. Same ziemniaki są zresztą ważnym elementem wielu polskich dań, a za kluskami przepadają całe pokolenia Polaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta
Kluski żelazne - przepis na ziemniaki
Kluski żelazne pojawiają się najczęściej w dwóch formach. Pierwsza z nich to małe podłużne wałeczki, przygotowywane z tartych surowych i gotowanych ziemniaków, mąki i jajek. To właśnie one gościły najczęściej na łódzkich stołach. Drugą odsłoną żelaznych klusek, nieco popularniejszą, jest połączenie ziemniaków surowych z już ugotowanymi.
To pyszny zamiennik dla klasycznych ziemniaków do obiadu. Możesz podać je z okrasą z cebulą i boczkiem lub zaserwować jako dodatek do kotletów czy schabu w sosie. To też świetny sposób na to, jak wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu. Kosztują grosze, a smakują wszystkim — to prawdziwy skarb polskiej kuchni.
Składniki:
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
- 5 dużych surowych ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki obierz i zmiel w maszynce lub bardzo dobrze rozgnieć przy pomocy tłuczka.
- Surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce.
- Odciśnij z wody przez czystą ściereczką.
- Do ugotowanych ziemniaków dodaj surowe.
- Wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Gdy masa będzie jednolita, formuj okrągłe kluski.
- W garnku zagotuj wodę z solą.
- Na wrzątek wrzucaj uformowane kluski i gotuj przez 7 minut.
- Odcedź i przełóż na talerz.
Żelazne kluski serwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Czasami wystarczy tylko podsmażona cebulka, by szybko uciszyć grające marsza kiszki. Smacznego!