Zapomniana zupa wielkopolskiej biedoty. Wygląda dziwnie, ale smak to poezja

Ta zupa z Wielkopolski nie tylko dziwnie wygląda, ale także ma nietypową nazwę. Mówiono na nią "kwaśne jaja", co idealnie oddaje charakter tej potrawy. Nie brzmi apetycznie? A jednak jej przygotowanie nasuwa skojarzenia z jajkami po benedyktyńsku, które w wielu krajach uchodzą za przysmak.

Zupa z Wielkopolski budzi mieszane uczuciaZupa z Wielkopolski budzi mieszane uczucia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kwaśne jajka, chociaż niekoniecznie w postaci zupy, są przysmakiem znanym w wielu kuchniach świata. W Wielkiej Brytanii jajka w occie podawane są w formie zimnej przekąski. Marynowane w ten sposób z dodatkiem aromatycznych przypraw stanowią także obowiązkowy dodatek do japońskiego ramenu. Idąc tym tropem, wielkopolska zupa z jajek jawi się jako kulinarna perełka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Inne "biedne" dania z Wielkopolski

Wiele dań kuchni wielkopolskiej wywodzi się ze zwyczajów zwykłych, biednych ludzi. Sztandarową potrawą są pyry z gzikiem. To prosty, lecz smakowity posiłek składający się z gotowanych ziemniaków podawanych z twarogiem doprawionym śmietaną, cebulą i przyprawami.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest czernina – zupa na bazie kaczej krwi, podawana z lanymi kluskami lub pyzami, czyli inaczej bułkami na parze. Znana jako "czarna polewka" była częstym gościem na stole i wbrew tradycjom literackim, podawano ją nie tylko na pożegnanie absztyfikanta.

Nie można zapomnieć o knedlach – nadziewanych bułeczkach ziemniaczanych, często serwowanych z mięsnym sosem. Każda z tych potraw to świadectwo pomysłowości mieszkańców regionu, którzy z prostych składników potrafili stworzyć dania sycące i pełne smaku.

Przepis na kwaśne jaja

Danie wywodzi się z kuchni biednej. W najprostszej wersji było przygotowywane na wodzie z dodatkiem przypraw. W bogatszych domach bazą do zupy był bulion warzywny.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • 1 duża łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 6 jajek,
  • duża łyżka mąki pszennej,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12 proc.

Wykonanie:

  1. Wstaw 2 litry wody do zagotowania. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier. Gotuj przez ok. 30 minut.
  2. Do gorącego wywaru wlej 2 łyżki octu i po kolei wbij 6 jajek. Staraj się, aby nie rozbić żółtek, ale jeśli tak się stanie, to nie przejmuj się tym.
  3. Gdy jajka się ugotują (żółtko może być lekko płynne), ostrożnie wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i rozdziel na talerze do zupy.
  4. W osobnym naczyniu rozmieszaj odrobinę zimnej wody z dużą łyżką mąki. Dodaj trochę gorącego wywaru z zupy, a następnie całość przelej do garnka.
  5. Zupę zabiel słodką śmietanką, wymieszaj i zestaw z palnika.
  6. Zalej jajka i podawaj z ziemniakami puree.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia