Zapomniana zupa wielkopolskiej biedoty. Wygląda dziwnie, ale smak to poezja

Ta zupa z Wielkopolski nie tylko dziwnie wygląda, ale także ma nietypową nazwę. Mówiono na nią "kwaśne jaja", co idealnie oddaje charakter tej potrawy. Nie brzmi apetycznie? A jednak jej przygotowanie nasuwa skojarzenia z jajkami po benedyktyńsku, które w wielu krajach uchodzą za przysmak.

Zupa z Wielkopolski budzi mieszane uczuciaZupa z Wielkopolski budzi mieszane uczucia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kwaśne jajka, chociaż niekoniecznie w postaci zupy, są przysmakiem znanym w wielu kuchniach świata. W Wielkiej Brytanii jajka w occie podawane są w formie zimnej przekąski. Marynowane w ten sposób z dodatkiem aromatycznych przypraw stanowią także obowiązkowy dodatek do japońskiego ramenu. Idąc tym tropem, wielkopolska zupa z jajek jawi się jako kulinarna perełka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Inne "biedne" dania z Wielkopolski

Wiele dań kuchni wielkopolskiej wywodzi się ze zwyczajów zwykłych, biednych ludzi. Sztandarową potrawą są pyry z gzikiem. To prosty, lecz smakowity posiłek składający się z gotowanych ziemniaków podawanych z twarogiem doprawionym śmietaną, cebulą i przyprawami.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest czernina – zupa na bazie kaczej krwi, podawana z lanymi kluskami lub pyzami, czyli inaczej bułkami na parze. Znana jako "czarna polewka" była częstym gościem na stole i wbrew tradycjom literackim, podawano ją nie tylko na pożegnanie absztyfikanta.

Nie można zapomnieć o knedlach – nadziewanych bułeczkach ziemniaczanych, często serwowanych z mięsnym sosem. Każda z tych potraw to świadectwo pomysłowości mieszkańców regionu, którzy z prostych składników potrafili stworzyć dania sycące i pełne smaku.

Przepis na kwaśne jaja

Danie wywodzi się z kuchni biednej. W najprostszej wersji było przygotowywane na wodzie z dodatkiem przypraw. W bogatszych domach bazą do zupy był bulion warzywny.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • 1 duża łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 6 jajek,
  • duża łyżka mąki pszennej,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12 proc.

Wykonanie:

  1. Wstaw 2 litry wody do zagotowania. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier. Gotuj przez ok. 30 minut.
  2. Do gorącego wywaru wlej 2 łyżki octu i po kolei wbij 6 jajek. Staraj się, aby nie rozbić żółtek, ale jeśli tak się stanie, to nie przejmuj się tym.
  3. Gdy jajka się ugotują (żółtko może być lekko płynne), ostrożnie wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i rozdziel na talerze do zupy.
  4. W osobnym naczyniu rozmieszaj odrobinę zimnej wody z dużą łyżką mąki. Dodaj trochę gorącego wywaru z zupy, a następnie całość przelej do garnka.
  5. Zupę zabiel słodką śmietanką, wymieszaj i zestaw z palnika.
  6. Zalej jajka i podawaj z ziemniakami puree.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków