Zapomniana zupa wielkopolskiej biedoty. Wygląda dziwnie, ale smak to poezja

Ta zupa z Wielkopolski nie tylko dziwnie wygląda, ale także ma nietypową nazwę. Mówiono na nią "kwaśne jaja", co idealnie oddaje charakter tej potrawy. Nie brzmi apetycznie? A jednak jej przygotowanie nasuwa skojarzenia z jajkami po benedyktyńsku, które w wielu krajach uchodzą za przysmak.

Zupa z Wielkopolski budzi mieszane uczuciaZupa z Wielkopolski budzi mieszane uczucia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kwaśne jajka, chociaż niekoniecznie w postaci zupy, są przysmakiem znanym w wielu kuchniach świata. W Wielkiej Brytanii jajka w occie podawane są w formie zimnej przekąski. Marynowane w ten sposób z dodatkiem aromatycznych przypraw stanowią także obowiązkowy dodatek do japońskiego ramenu. Idąc tym tropem, wielkopolska zupa z jajek jawi się jako kulinarna perełka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Inne "biedne" dania z Wielkopolski

Wiele dań kuchni wielkopolskiej wywodzi się ze zwyczajów zwykłych, biednych ludzi. Sztandarową potrawą są pyry z gzikiem. To prosty, lecz smakowity posiłek składający się z gotowanych ziemniaków podawanych z twarogiem doprawionym śmietaną, cebulą i przyprawami.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest czernina – zupa na bazie kaczej krwi, podawana z lanymi kluskami lub pyzami, czyli inaczej bułkami na parze. Znana jako "czarna polewka" była częstym gościem na stole i wbrew tradycjom literackim, podawano ją nie tylko na pożegnanie absztyfikanta.

Nie można zapomnieć o knedlach – nadziewanych bułeczkach ziemniaczanych, często serwowanych z mięsnym sosem. Każda z tych potraw to świadectwo pomysłowości mieszkańców regionu, którzy z prostych składników potrafili stworzyć dania sycące i pełne smaku.

Przepis na kwaśne jaja

Danie wywodzi się z kuchni biednej. W najprostszej wersji było przygotowywane na wodzie z dodatkiem przypraw. W bogatszych domach bazą do zupy był bulion warzywny.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • 1 duża łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 6 jajek,
  • duża łyżka mąki pszennej,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12 proc.

Wykonanie:

  1. Wstaw 2 litry wody do zagotowania. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier. Gotuj przez ok. 30 minut.
  2. Do gorącego wywaru wlej 2 łyżki octu i po kolei wbij 6 jajek. Staraj się, aby nie rozbić żółtek, ale jeśli tak się stanie, to nie przejmuj się tym.
  3. Gdy jajka się ugotują (żółtko może być lekko płynne), ostrożnie wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i rozdziel na talerze do zupy.
  4. W osobnym naczyniu rozmieszaj odrobinę zimnej wody z dużą łyżką mąki. Dodaj trochę gorącego wywaru z zupy, a następnie całość przelej do garnka.
  5. Zupę zabiel słodką śmietanką, wymieszaj i zestaw z palnika.
  6. Zalej jajka i podawaj z ziemniakami puree.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥