WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Podaj do ziemniaków. Regionalny przysmak, który pokochasz od pierwszego kęsa

To połączenie smaków od wieków króluje w Wielkopolsce oraz na Kujawach. Ziemniaki z gzikiem są tak smaczne i pożywne, że nie muszą być tylko dodatkiem do obiadu, ale mogą zostać jego głównym elementem. Wiemy, jak przygotować ten specjał.

Gzik doskonale podbija smak ziemniakówGzik doskonale podbija smak ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mieszkańcom zachodnich terenów Polski nie trzeba tego tłumaczyć, ale być może dla osób z innych regionów nazwa gzik brzmi tajemniczo. Jest to twarożek ze śmietaną, cebulą lub szczypiorkiem o odpowiedniej konsystencji. Podpowiadamy, jak zrobić idealny gzik do ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Skąd wziął się pomysł na pyry z gzikiem?

W XVIII i XIX wieku przede wszystkim przygotowywano dania z produktów, które były dostępne. W Wielkopolsce i na Kujawach w tym czasie popularna była hodowla krów. Produkty mleczne, w tym ser i śmietana, znajdowały się praktycznie w każdym domu.

W XIX wieku w zaborze pruskim rozpowszechniła się również uprawa ziemniaków. Ówczesny król Prus, Fryderyk Wielki, wydał nawet dekret, nakazujący zwiększenie upraw tych warzyw.

Pyry z gzikiem jako potrawa bezmięsna biły rekordy popularności w czasie Wielkiego Postu. W wielu domach pojawiały się na stołach w każdy piątek. Było i tak, że jadano gzik z pieczywem na śniadanie, a na obiad w zestawie z ziemniakami.

Ziemniaki tłuczone z cebulką są tak dobre, że można jeść same
Ziemniaki tłuczone z gzikiem są tak dobre, że można je jeść same © Adobe Stock

Jak zrobić gzik doskonały?

Aby twarożek był aksamitny i kremowy w smaku, niezbędny jest dobry ser, najlepiej tłusty. Idealne proporcje to 1 kg twarogu na 200 ml kwaśnej śmietany. Twaróg rozdrabniasz widelcem i mieszasz ze śmietaną 18 proc. Dodajesz drobno posiekaną cebulę, może być dymka lub szczypiorek. Doprawiasz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Niektórzy do gziku dodają łyżkę oleju lnianego, który sprawia, że całość nabiera aksamitnego wykończenia. To zdrowy dodatek, więc warto sprawdzić. Do serka można dorzucić także pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę.

Jakie ziemniaki na pyry z gzikiem?

W tradycyjnej wersji z gzikiem podawane są ziemniaki w mundurkach. Najlepiej sprawdzają się typu B, które są nieco bardziej miękkie niż sałatkowa odmiana A, a jednak zawierają mniej skrobii niż ziemniaki typu C, więc nie będa się tak łatwo rozpadać.

Do gotowania wybierasz większe bulwy o podobnej wielkości. Dokładnie myjesz je pod bieżącą wodą. Możesz wyszorować je szczotką, aby w twoim daniu nie było piasku. W zależności od rozmiaru ziemniaków gotujesz je w całości od 45 do 60 minut.

Gorące ziemniaki podajesz na talerze w mundurkach, aby każdy mógł obrać swoją porcję. Po przekrojeniu nakładasz odrobinę masła, które apetycznie rozpływa się po gorącym miąższu. Posypujesz szczyptą soli. Na widelec nakładasz porcję gziku i ziemniaka, bo tylko razem smakują najlepiej.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥