Podaj do ziemniaków. Regionalny przysmak, który pokochasz od pierwszego kęsa

To połączenie smaków od wieków króluje w Wielkopolsce oraz na Kujawach. Ziemniaki z gzikiem są tak smaczne i pożywne, że nie muszą być tylko dodatkiem do obiadu, ale mogą zostać jego głównym elementem. Wiemy, jak przygotować ten specjał.

Gzik doskonale podbija smak ziemniakówGzik doskonale podbija smak ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mieszkańcom zachodnich terenów Polski nie trzeba tego tłumaczyć, ale być może dla osób z innych regionów nazwa gzik brzmi tajemniczo. Jest to twarożek ze śmietaną, cebulą lub szczypiorkiem o odpowiedniej konsystencji. Podpowiadamy, jak zrobić idealny gzik do ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Skąd wziął się pomysł na pyry z gzikiem?

W XVIII i XIX wieku przede wszystkim przygotowywano dania z produktów, które były dostępne. W Wielkopolsce i na Kujawach w tym czasie popularna była hodowla krów. Produkty mleczne, w tym ser i śmietana, znajdowały się praktycznie w każdym domu.

W XIX wieku w zaborze pruskim rozpowszechniła się również uprawa ziemniaków. Ówczesny król Prus, Fryderyk Wielki, wydał nawet dekret, nakazujący zwiększenie upraw tych warzyw.

Pyry z gzikiem jako potrawa bezmięsna biły rekordy popularności w czasie Wielkiego Postu. W wielu domach pojawiały się na stołach w każdy piątek. Było i tak, że jadano gzik z pieczywem na śniadanie, a na obiad w zestawie z ziemniakami.

Ziemniaki tłuczone z cebulką są tak dobre, że można jeść same
Ziemniaki tłuczone z gzikiem są tak dobre, że można je jeść same © Adobe Stock

Jak zrobić gzik doskonały?

Aby twarożek był aksamitny i kremowy w smaku, niezbędny jest dobry ser, najlepiej tłusty. Idealne proporcje to 1 kg twarogu na 200 ml kwaśnej śmietany. Twaróg rozdrabniasz widelcem i mieszasz ze śmietaną 18 proc. Dodajesz drobno posiekaną cebulę, może być dymka lub szczypiorek. Doprawiasz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Niektórzy do gziku dodają łyżkę oleju lnianego, który sprawia, że całość nabiera aksamitnego wykończenia. To zdrowy dodatek, więc warto sprawdzić. Do serka można dorzucić także pokrojoną w cienkie plasterki rzodkiewkę.

Jakie ziemniaki na pyry z gzikiem?

W tradycyjnej wersji z gzikiem podawane są ziemniaki w mundurkach. Najlepiej sprawdzają się typu B, które są nieco bardziej miękkie niż sałatkowa odmiana A, a jednak zawierają mniej skrobii niż ziemniaki typu C, więc nie będa się tak łatwo rozpadać.

Do gotowania wybierasz większe bulwy o podobnej wielkości. Dokładnie myjesz je pod bieżącą wodą. Możesz wyszorować je szczotką, aby w twoim daniu nie było piasku. W zależności od rozmiaru ziemniaków gotujesz je w całości od 45 do 60 minut.

Gorące ziemniaki podajesz na talerze w mundurkach, aby każdy mógł obrać swoją porcję. Po przekrojeniu nakładasz odrobinę masła, które apetycznie rozpływa się po gorącym miąższu. Posypujesz szczyptą soli. Na widelec nakładasz porcję gziku i ziemniaka, bo tylko razem smakują najlepiej.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟