Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie

Jeśli szukasz przepisu na prosty i smaczny obiad, trafiłeś w dziesiątkę. Te placuszki wychodzą obłędne; są sycące i pełne wartości odżywczych, a wszystko dzięki popularnej rybie.

Zrobiłam proste placuszki z rybąZrobiłam proste placuszki z rybą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Do masy na placuszki ziemniaczane można dodać właściwie wszystko, a odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze.

Warto postawić na produkty bogate w witaminy, minerały i białko, a wszystkie te zalety posiada… łosoś. Ta ryba doskonale komponuje się z ziemniaczanymi placuszkami, a dodatek świeżej zieleniny i czosnku podkreśla aromat oraz wzbogaca danie o cenne składniki odżywcze.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Wartości odżywcze łososia

Łosoś jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Białko w łososiu jest pełnowartościowe, co oznacza, że dostarcza wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do budowy mięśni i regeneracji tkanek. Kwasy omega-3 wspierają zdrowie serca i przyczyniają się do poprawy funkcji poznawczych. Warto również zwrócić uwagę na zawartość witamin D i B12, które wzmacniają odporność i dodają energii.

Przepis na placki z łososiem

Dorzucenie łososia do masy to prosty sposób, by wzbogacić smak i wartość odżywczą tych klasycznych placuszkach ziemniaczanych.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g łososia wędzonego,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 jajko,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w lekko osolonej, wrzącej wodzie do miękkości.
  2. Następnie odcedź je, dodaj masło, śmietanę i rozgnieć na gładkie puree.
  3. Wędzonego łososia rozdrobnij widelcem.
  4. Zieleninę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj.
  5. Do ziemniaków dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną zieleninę i łososia. Całość dopraw solą i pieprzem.
  6. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aż masa ziemniaczana będzie zwarta.
  7. Schłodź masę w lodówce przez 30 minut, dzięki czemu łatwiej uformujesz kotlety.
  8. Zwilżonymi dłońmi formuj okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki o średnicy około 5-6 cm i obtaczaj je w mące.
  9. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu i smaż kotleciki partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste, po czym odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład łyżką kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀