Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie

Jeśli szukasz przepisu na prosty i smaczny obiad, trafiłeś w dziesiątkę. Te placuszki wychodzą obłędne; są sycące i pełne wartości odżywczych, a wszystko dzięki popularnej rybie.

Zrobiłam proste placuszki z rybąZrobiłam proste placuszki z rybą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Do masy na placuszki ziemniaczane można dodać właściwie wszystko, a odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze.

Warto postawić na produkty bogate w witaminy, minerały i białko, a wszystkie te zalety posiada… łosoś. Ta ryba doskonale komponuje się z ziemniaczanymi placuszkami, a dodatek świeżej zieleniny i czosnku podkreśla aromat oraz wzbogaca danie o cenne składniki odżywcze.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Wartości odżywcze łososia

Łosoś jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Białko w łososiu jest pełnowartościowe, co oznacza, że dostarcza wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do budowy mięśni i regeneracji tkanek. Kwasy omega-3 wspierają zdrowie serca i przyczyniają się do poprawy funkcji poznawczych. Warto również zwrócić uwagę na zawartość witamin D i B12, które wzmacniają odporność i dodają energii.

Przepis na placki z łososiem

Dorzucenie łososia do masy to prosty sposób, by wzbogacić smak i wartość odżywczą tych klasycznych placuszkach ziemniaczanych.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g łososia wędzonego,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 jajko,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w lekko osolonej, wrzącej wodzie do miękkości.
  2. Następnie odcedź je, dodaj masło, śmietanę i rozgnieć na gładkie puree.
  3. Wędzonego łososia rozdrobnij widelcem.
  4. Zieleninę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj.
  5. Do ziemniaków dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną zieleninę i łososia. Całość dopraw solą i pieprzem.
  6. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aż masa ziemniaczana będzie zwarta.
  7. Schłodź masę w lodówce przez 30 minut, dzięki czemu łatwiej uformujesz kotlety.
  8. Zwilżonymi dłońmi formuj okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki o średnicy około 5-6 cm i obtaczaj je w mące.
  9. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu i smaż kotleciki partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste, po czym odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład łyżką kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką