Biorę łososia i ciasto francuskie. Przepis jest prosty, a efekt jak z najlepszej restauracji

Wszystko, co zawinięte w ciasto francuskie, wygląda o wiele lepiej. Warto wykorzystać ten patent nie tylko do przygotowywania imprezowych przekąsek, ale także ryby na obiad. Łosoś zawinięty w kruche maślane ciasto wygląda i smakuje jak z francuskiego bistro.

Łosoś w cieście francuskimŁosoś w cieście francuskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do łososia w cieście francuskim nie musisz już podawać ani ziemniaków, ani ryżu. Ciasto jest wystarczająco sycące, więc wystarczy tylko lekka sałatka ze świeżymi warzywami, aby kompozycja była kompletna. Dodatkowo możesz podać domowy sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu greckiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Różne warianty przepisu

Poniżej znajdziesz propozycję z dodatkiem pora smażonego na maśle. To idealny dodatek do ryby – nie tylko do łososia, ale także do pieczonego pstrąga. Ale jeśli masz ochotę na inne dodatki, przed tobą cały wachlarz możliwości.

Na filety z łososia możesz położyć suszone pomidory wymieszane z pokruszonym serem bałkańskim. Możesz zdecydować się także na szpinak podsmażony z czosnkiem w sosie śmietanowym lub z dodatkiem sera pleśniowego. Świetnym pomysłem jest również cukinia, pocięta na wstążki i usmażona na oliwie z cebulą albo czosnkiem i papryczką chili.

Przepis na łososia w cieście francuskim

Jeśli wolisz prostszą wersję, możesz po prostu zrezygnować z pora. Nie musisz również zaplatać ciasta francuskiego w warkocz, ale warto je naciąć, aby w środku nie zbierała się woda.

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 por,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • sól i pieprz kolorowy,
  • jajko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia podziel na cztery porcje. Każdą skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Na patelni z 2 łyżkami masła podsmaż drobno posiekany por.
  3. Ciasto francuskie podziel na cztery prostokąty, z jednej strony ponacinaj je w paski. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na nieponacinane fragmenty połóż po kawałku łososia, na wierzch nałóż porcję pora, rozłóż po powierzchni filetów i przykryj paskami ciasta francuskiego, przeplatając je w warkocz. Po wierzchu posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  5. Wstaw do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza na 25–30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik