Biorę łososia i ciasto francuskie. Przepis jest prosty, a efekt jak z najlepszej restauracji

Wszystko, co zawinięte w ciasto francuskie, wygląda o wiele lepiej. Warto wykorzystać ten patent nie tylko do przygotowywania imprezowych przekąsek, ale także ryby na obiad. Łosoś zawinięty w kruche maślane ciasto wygląda i smakuje jak z francuskiego bistro.

Łosoś w cieście francuskimŁosoś w cieście francuskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do łososia w cieście francuskim nie musisz już podawać ani ziemniaków, ani ryżu. Ciasto jest wystarczająco sycące, więc wystarczy tylko lekka sałatka ze świeżymi warzywami, aby kompozycja była kompletna. Dodatkowo możesz podać domowy sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu greckiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Różne warianty przepisu

Poniżej znajdziesz propozycję z dodatkiem pora smażonego na maśle. To idealny dodatek do ryby – nie tylko do łososia, ale także do pieczonego pstrąga. Ale jeśli masz ochotę na inne dodatki, przed tobą cały wachlarz możliwości.

Na filety z łososia możesz położyć suszone pomidory wymieszane z pokruszonym serem bałkańskim. Możesz zdecydować się także na szpinak podsmażony z czosnkiem w sosie śmietanowym lub z dodatkiem sera pleśniowego. Świetnym pomysłem jest również cukinia, pocięta na wstążki i usmażona na oliwie z cebulą albo czosnkiem i papryczką chili.

Przepis na łososia w cieście francuskim

Jeśli wolisz prostszą wersję, możesz po prostu zrezygnować z pora. Nie musisz również zaplatać ciasta francuskiego w warkocz, ale warto je naciąć, aby w środku nie zbierała się woda.

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 por,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • sól i pieprz kolorowy,
  • jajko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia podziel na cztery porcje. Każdą skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Na patelni z 2 łyżkami masła podsmaż drobno posiekany por.
  3. Ciasto francuskie podziel na cztery prostokąty, z jednej strony ponacinaj je w paski. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na nieponacinane fragmenty połóż po kawałku łososia, na wierzch nałóż porcję pora, rozłóż po powierzchni filetów i przykryj paskami ciasta francuskiego, przeplatając je w warkocz. Po wierzchu posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  5. Wstaw do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza na 25–30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀