Biorę łososia i ciasto francuskie. Przepis jest prosty, a efekt jak z najlepszej restauracji
Wszystko, co zawinięte w ciasto francuskie, wygląda o wiele lepiej. Warto wykorzystać ten patent nie tylko do przygotowywania imprezowych przekąsek, ale także ryby na obiad. Łosoś zawinięty w kruche maślane ciasto wygląda i smakuje jak z francuskiego bistro.
Do łososia w cieście francuskim nie musisz już podawać ani ziemniaków, ani ryżu. Ciasto jest wystarczająco sycące, więc wystarczy tylko lekka sałatka ze świeżymi warzywami, aby kompozycja była kompletna. Dodatkowo możesz podać domowy sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu greckiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis
Różne warianty przepisu
Poniżej znajdziesz propozycję z dodatkiem pora smażonego na maśle. To idealny dodatek do ryby – nie tylko do łososia, ale także do pieczonego pstrąga. Ale jeśli masz ochotę na inne dodatki, przed tobą cały wachlarz możliwości.
Na filety z łososia możesz położyć suszone pomidory wymieszane z pokruszonym serem bałkańskim. Możesz zdecydować się także na szpinak podsmażony z czosnkiem w sosie śmietanowym lub z dodatkiem sera pleśniowego. Świetnym pomysłem jest również cukinia, pocięta na wstążki i usmażona na oliwie z cebulą albo czosnkiem i papryczką chili.
Przepis na łososia w cieście francuskim
Jeśli wolisz prostszą wersję, możesz po prostu zrezygnować z pora. Nie musisz również zaplatać ciasta francuskiego w warkocz, ale warto je naciąć, aby w środku nie zbierała się woda.
Składniki:
- 600 g filetu z łososia,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżki masła,
- 1 por,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- sól i pieprz kolorowy,
- jajko do posmarowania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Łososia podziel na cztery porcje. Każdą skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Na patelni z 2 łyżkami masła podsmaż drobno posiekany por.
- Ciasto francuskie podziel na cztery prostokąty, z jednej strony ponacinaj je w paski. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na nieponacinane fragmenty połóż po kawałku łososia, na wierzch nałóż porcję pora, rozłóż po powierzchni filetów i przykryj paskami ciasta francuskiego, przeplatając je w warkocz. Po wierzchu posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Wstaw do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza na 25–30 minut.