Biorę łososia i ciasto francuskie. Przepis jest prosty, a efekt jak z najlepszej restauracji

Wszystko, co zawinięte w ciasto francuskie, wygląda o wiele lepiej. Warto wykorzystać ten patent nie tylko do przygotowywania imprezowych przekąsek, ale także ryby na obiad. Łosoś zawinięty w kruche maślane ciasto wygląda i smakuje jak z francuskiego bistro.

Łosoś w cieście francuskimŁosoś w cieście francuskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do łososia w cieście francuskim nie musisz już podawać ani ziemniaków, ani ryżu. Ciasto jest wystarczająco sycące, więc wystarczy tylko lekka sałatka ze świeżymi warzywami, aby kompozycja była kompletna. Dodatkowo możesz podać domowy sos czosnkowy lub ziołowy na bazie jogurtu greckiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Różne warianty przepisu

Poniżej znajdziesz propozycję z dodatkiem pora smażonego na maśle. To idealny dodatek do ryby – nie tylko do łososia, ale także do pieczonego pstrąga. Ale jeśli masz ochotę na inne dodatki, przed tobą cały wachlarz możliwości.

Na filety z łososia możesz położyć suszone pomidory wymieszane z pokruszonym serem bałkańskim. Możesz zdecydować się także na szpinak podsmażony z czosnkiem w sosie śmietanowym lub z dodatkiem sera pleśniowego. Świetnym pomysłem jest również cukinia, pocięta na wstążki i usmażona na oliwie z cebulą albo czosnkiem i papryczką chili.

Przepis na łososia w cieście francuskim

Jeśli wolisz prostszą wersję, możesz po prostu zrezygnować z pora. Nie musisz również zaplatać ciasta francuskiego w warkocz, ale warto je naciąć, aby w środku nie zbierała się woda.

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 por,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • sól i pieprz kolorowy,
  • jajko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia podziel na cztery porcje. Każdą skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Na patelni z 2 łyżkami masła podsmaż drobno posiekany por.
  3. Ciasto francuskie podziel na cztery prostokąty, z jednej strony ponacinaj je w paski. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na nieponacinane fragmenty połóż po kawałku łososia, na wierzch nałóż porcję pora, rozłóż po powierzchni filetów i przykryj paskami ciasta francuskiego, przeplatając je w warkocz. Po wierzchu posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  5. Wstaw do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza na 25–30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd