Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców

Osoby, które wybierają się na wakacje do Włoch, Grecji lub Hiszpanii, mogą skosztować tej pysznej i zdrowej ryby w świeżej postaci. Warto zamówić, ponieważ jest lekkostrawna i pełna zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawiera także kilka nietypowych składników, których nie znajdziesz w popularnych filetach.

Barwena jest popularna w krajach nad Morzem ŚródziemnymBarwena jest popularna w krajach nad Morzem Śródziemnym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W krajach basenu Morza Śródziemnego barwena często pojawia się w menu – znajdziesz ją pod angielską nazwą "red mullet". Rybę wyróżnia czerwone zabarwienie, które świadczy o obecności karotenoidów – naturalnych barwników, które ryba pozyskuje ze swojej diety. Te związki wykazują właściwości przeciwutleniające, a także pozytywnie wpływają na wzrok i kondycję skóry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Dlaczego warto sięgnąć o barwenę?

W Polsce niestety nie kupisz świeżej barweny, ale jest dostępna w postaci mrożonej. Jeśli ryba została schłodzona i przechowywana w odpowiednich warunkach, praktycznie nie traci na wartości. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 i omega-6 stanowi skuteczne wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego, co sprawia, że jest bardzo wartościowym składnikiem w diecie seniora. Tłuszcze jedno- i wielonienasycone wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko zawału czy innych przewlekłych chorób serca.

Co więcej, ryba stanowi cenne źródło witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Barwena jest też wartościowym źródłem jodu, co doceniają osoby borykające się z chorobami tarczycy. Wspomniana już wyżej kreatyna wspiera pracę mięśni, a cholina nie tylko dba o dobry wzrok, ale także pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze mózgu.   

Jak smakuje barwena?

Ryba jest ceniona zarówno ze względu na swój nieoczywisty i atrakcyjny wygląd, jak i z uwagi na białe mięso, które często opisywane jest jako słodkawe i lekko orzechowe. Niezależnie od tego, czy jest grillowana, pieczona, czy smażona na patelni, barwena stanowi kwintesencję kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale komponuje się w zestawieniu ze świeżymi ziołami, oliwą i grillowanymi warzywami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem