Duszę razem z cebulą i podaję do obiadu. Mizeria i surówki mogą się schować
Cukinia to warzywo kameleon, ponieważ doskonale chłonie smak i aromat dodatków. Możesz z nią przygotować całą gamę różnych potraw, które nie wymagają długich godzin gotowania. Dodaj do cebuli i podsmaż na patelni, a cała rodzina będzie zajadać ze smakiem.
Cukinia to warzywo bardzo łatwe w obróbce, zwłaszcza teraz, gdy jest młoda i nie trzeba jej nawet obierać ze skórki. Małe nasiona w środku nie stanowią zagrożenia, więc wystarczy umyć, pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i już można zajadać – nawet na surowo tak jak marchewkę, seler czy kalarepę. Jednak tym razem podaję przepis na wersję smażoną – z zaledwie kilkoma prostymi dodatkami, więc całość zrobisz za grosze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Jakie dodatki do smażonej cukinii?
Cukinia smażona z cebulą wychodzi aromatyczna, mięciutka i słodka. Oczywiście, wytrawnego charakteru dodają przyprawy, takie jak sól i świeżo zmielony pieprz, ale jest to dodatek, który posmakuje nawet dzieciom. Świetnie pasuje do pieczonej lub grillowanej ryby i gotowanych ziemniaków.
Jeśli chcesz przygotować cukinię w nieco ostrzejszej wersji, zamiast cebuli dodaj kilka ząbków czosnku. Podsmaż je na oliwie do momentu, aż zaczną wypełniać kuchnię aromatem, a następnie duś z cukinią startą na wstążki. Chętni mogą dodać odrobinę papryczki chili.
Przepis na smażoną cukinię z cebulą
Cebulę możesz smażyć na maśle lub oliwie, jak wolisz. Nie musisz obawiać się o niski punkt dymienia, ponieważ do zeszklenia cebuli nie potrzeba wysokiej temperatury. Cukinia również nie powinna być smażona na najwyższej mocy palnika – bardzo szybko robi się miękka.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 1 cebula,
- łyżka oliwy,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj, osusz, a następnie zetrzyj na tarce w cienkie plasterki.
- Na patelni z łyżką oliwy podsmaż pokrojoną w pióra cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodaj cukinię. Smaż do momentu, aż będzie miękka i odparuje nadmiar wody.
- Na koniec dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.