Duszę razem z cebulą i podaję do obiadu. Mizeria i surówki mogą się schować

Cukinia to warzywo kameleon, ponieważ doskonale chłonie smak i aromat dodatków. Możesz z nią przygotować całą gamę różnych potraw, które nie wymagają długich godzin gotowania. Dodaj do cebuli i podsmaż na patelni, a cała rodzina będzie zajadać ze smakiem.

Smażona cukinia do obiaduSmażona cukinia do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cukinia to warzywo bardzo łatwe w obróbce, zwłaszcza teraz, gdy jest młoda i nie trzeba jej nawet obierać ze skórki. Małe nasiona w środku nie stanowią zagrożenia, więc wystarczy umyć, pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i już można zajadać – nawet na surowo tak jak marchewkę, seler czy kalarepę. Jednak tym razem podaję przepis na wersję smażoną – z zaledwie kilkoma prostymi dodatkami, więc całość zrobisz za grosze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Jakie dodatki do smażonej cukinii?

Cukinia smażona z cebulą wychodzi aromatyczna, mięciutka i słodka. Oczywiście, wytrawnego charakteru dodają przyprawy, takie jak sól i świeżo zmielony pieprz, ale jest to dodatek, który posmakuje nawet dzieciom. Świetnie pasuje do pieczonej lub grillowanej ryby i gotowanych ziemniaków.

Jeśli chcesz przygotować cukinię w nieco ostrzejszej wersji, zamiast cebuli dodaj kilka ząbków czosnku. Podsmaż je na oliwie do momentu, aż zaczną wypełniać kuchnię aromatem, a następnie duś z cukinią startą na wstążki. Chętni mogą dodać odrobinę papryczki chili.

Przepis na smażoną cukinię z cebulą

Cebulę możesz smażyć na maśle lub oliwie, jak wolisz. Nie musisz obawiać się o niski punkt dymienia, ponieważ do zeszklenia cebuli nie potrzeba wysokiej temperatury. Cukinia również nie powinna być smażona na najwyższej mocy palnika – bardzo szybko robi się miękka.

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 cebula,
  • łyżka oliwy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, osusz, a następnie zetrzyj na tarce w cienkie plasterki.
  2. Na patelni z łyżką oliwy podsmaż pokrojoną w pióra cebulę.
  3. Gdy się zeszkli, dodaj cukinię. Smaż do momentu, aż będzie miękka i odparuje nadmiar wody.
  4. Na koniec dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione