Zamiast smażyć kotlety z cukinii, możesz zrobić sałatkę. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Nie wiesz, co zrobić z nadmiarem cukinii? Gotowanie leczo i smażenie placuszków nie wchodzi już w grę? Wypróbuj więc przepis siostry Anastazji i zaskocz bliskich nietuzinkową sałatką do obiadu.
28.08.2024 08:00
Spróbuj raz, a na twojej spiżarnianej półce nigdy nie zabraknie tej sałatki. Mieszanka poczciwych buraczków z cukinią, która lubi sprowadzać klęskę urodzaju, podbije kubki smakowe nawet największych sałatkowych niejadków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co można zrobić z cukinii?
Cukinia to nie tylko leczo. Często zapominamy, że cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Jej smak nie jest wybijający się, za to chrupkość i miękki miąższ sprawiają, że doskonale sprawdzi się i w sałatkach, i daniach głównych. Przygotujesz z niej pyszne placuszki, zupę krem czy choćby nawet efektowne łódeczki, wypełniając ją mięsnym lub warzywnym farszem.
Cukinia ma to do siebie, że potrafi obrodzić jak żadne inne warzywo. Rokrocznie więc u schyłku lata babcie, mamy, ciotki rozdają nadmiar warzywa, a obdarowani zastanawiają się, co począć z taką ilością cukinii. Podpowiadamy: przygotujecie nietuzinkową sałatkę do słoików na zimę z cukinią i buraczkami. Niech gwarancją sukcesu będzie fakt, że autorką przepisu jest siostra Anastazja.
Zobacz także
Sałatka z cukinii i buraczków na zimę do słoika. Przepis siostry Anastazji
- 250 ml wody,
- 250 ml octu,
- 250 ml oleju,
- 3 łyżeczki soli,
- 3 łyżki cukru,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 10 ziarenek pieprzu czarnego,
- 5 listki laurowe.
Przygotowanie:
- Buraczki umyj i ugotuj do miękkości w skórce. Gotowe odstaw, by ostygły, a następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na grubym oku.
- Cukinię umyj i osusz, a następnie zetrzyj również na grubym oku tarki. Następnie warzywo oprósz solą i odstaw na 30 minut, by puściło sok. Po tym czasie dokładnie je odciśnij.
- Cebulę pokrój drobno w kostkę, a paprykę w cienkie paseczki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj zalewę: wodę, ocet, olej, sól, cukier, ziele angielskie, pieprz czarny i liście laurowe umieść w jednym garnku i dokładnie wymieszaj. Doprowadź całość do wrzenia.
- Gorącą zalewą zalej warzywa, dokładnie zamieszaj całość. MOżesz ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Przełóż sałatkę do słoików, dociskając każdą warstwę.
- Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj od ciepłej wody. Czas pasteryzacji powinien wynosić 20-30 minut od momentu zagotowania wody.