Zamiast smażyć kotlety z cukinii, możesz zrobić sałatkę. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych

Nie wiesz, co zrobić z nadmiarem cukinii? Gotowanie leczo i smażenie placuszków nie wchodzi już w grę? Wypróbuj więc przepis siostry Anastazji i zaskocz bliskich nietuzinkową sałatką do obiadu.

Zamiast smażyć kotlety z cukinii, możesz zrobić sałatkę. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równychSiostra Anastazja pokazała, co zrobić z cukinii
Źródło zdjęć: © Canva: DebbiSmirnoff, Facebook: Siostra Anastazja (screenshot) | Pyszności
SKOMENTUJ

Spróbuj raz, a na twojej spiżarnianej półce nigdy nie zabraknie tej sałatki. Mieszanka poczciwych buraczków z cukinią, która lubi sprowadzać klęskę urodzaju, podbije kubki smakowe nawet największych sałatkowych niejadków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad

Co można zrobić z cukinii?

Cukinia to nie tylko leczo. Często zapominamy, że cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Jej smak nie jest wybijający się, za to chrupkość i miękki miąższ sprawiają, że doskonale sprawdzi się i w sałatkach, i daniach głównych. Przygotujesz z niej pyszne placuszki, zupę krem czy choćby nawet efektowne łódeczki, wypełniając ją mięsnym lub warzywnym farszem.

Cukinia ma to do siebie, że potrafi obrodzić jak żadne inne warzywo. Rokrocznie więc u schyłku lata babcie, mamy, ciotki rozdają nadmiar warzywa, a obdarowani zastanawiają się, co począć z taką ilością cukinii. Podpowiadamy: przygotujecie nietuzinkową sałatkę do słoików na zimę z cukinią i buraczkami. Niech gwarancją sukcesu będzie fakt, że autorką przepisu jest siostra Anastazja.

Tarte buraczki z cukinią z przepisu siostry Anastazji
Tarte buraczki z cukinią z przepisu siostry Anastazji © Canva | zia_shusha

Sałatka z cukinii i buraczków na zimę do słoika. Przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 2 kg cukinii,
  • 500 g czerwonej papryki,
  • 500 g cebuli,
  • sól.

ZALEWA

  • 250 ml wody,
  • 250 ml octu,
  • 250 ml oleju,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 5 listki laurowe.

Przygotowanie:

  1. Buraczki umyj i ugotuj do miękkości w skórce. Gotowe odstaw, by ostygły, a następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na grubym oku.
  2. Cukinię umyj i osusz, a następnie zetrzyj również na grubym oku tarki. Następnie warzywo oprósz solą i odstaw na 30 minut, by puściło sok. Po tym czasie dokładnie je odciśnij.
  3. Cebulę pokrój drobno w kostkę, a paprykę w cienkie paseczki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj zalewę: wodę, ocet, olej, sól, cukier, ziele angielskie, pieprz czarny i liście laurowe umieść w jednym garnku i dokładnie wymieszaj. Doprowadź całość do wrzenia.
  5. Gorącą zalewą zalej warzywa, dokładnie zamieszaj całość. MOżesz ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  6. Przełóż sałatkę do słoików, dociskając każdą warstwę.
  7. Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj od ciepłej wody. Czas pasteryzacji powinien wynosić 20-30 minut od momentu zagotowania wody.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia