Zamiast smażyć kotlety z cukinii, możesz zrobić sałatkę. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych

Nie wiesz, co zrobić z nadmiarem cukinii? Gotowanie leczo i smażenie placuszków nie wchodzi już w grę? Wypróbuj więc przepis siostry Anastazji i zaskocz bliskich nietuzinkową sałatką do obiadu.

Siostra Anastazja pokazała, co zrobić z cukiniiSiostra Anastazja pokazała, co zrobić z cukinii
Źródło zdjęć: © Canva: DebbiSmirnoff, Facebook: Siostra Anastazja (screenshot) | Pyszności

Spróbuj raz, a na twojej spiżarnianej półce nigdy nie zabraknie tej sałatki. Mieszanka poczciwych buraczków z cukinią, która lubi sprowadzać klęskę urodzaju, podbije kubki smakowe nawet największych sałatkowych niejadków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad

Co można zrobić z cukinii?

Cukinia to nie tylko leczo. Często zapominamy, że cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Jej smak nie jest wybijający się, za to chrupkość i miękki miąższ sprawiają, że doskonale sprawdzi się i w sałatkach, i daniach głównych. Przygotujesz z niej pyszne placuszki, zupę krem czy choćby nawet efektowne łódeczki, wypełniając ją mięsnym lub warzywnym farszem.

Cukinia ma to do siebie, że potrafi obrodzić jak żadne inne warzywo. Rokrocznie więc u schyłku lata babcie, mamy, ciotki rozdają nadmiar warzywa, a obdarowani zastanawiają się, co począć z taką ilością cukinii. Podpowiadamy: przygotujecie nietuzinkową sałatkę do słoików na zimę z cukinią i buraczkami. Niech gwarancją sukcesu będzie fakt, że autorką przepisu jest siostra Anastazja.

Tarte buraczki z cukinią z przepisu siostry Anastazji
Tarte buraczki z cukinią z przepisu siostry Anastazji © Canva | zia_shusha

Sałatka z cukinii i buraczków na zimę do słoika. Przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • 2 kg cukinii,
  • 500 g czerwonej papryki,
  • 500 g cebuli,
  • sól.

ZALEWA

  • 250 ml wody,
  • 250 ml octu,
  • 250 ml oleju,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 5 listki laurowe.

Przygotowanie:

  1. Buraczki umyj i ugotuj do miękkości w skórce. Gotowe odstaw, by ostygły, a następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na grubym oku.
  2. Cukinię umyj i osusz, a następnie zetrzyj również na grubym oku tarki. Następnie warzywo oprósz solą i odstaw na 30 minut, by puściło sok. Po tym czasie dokładnie je odciśnij.
  3. Cebulę pokrój drobno w kostkę, a paprykę w cienkie paseczki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj zalewę: wodę, ocet, olej, sól, cukier, ziele angielskie, pieprz czarny i liście laurowe umieść w jednym garnku i dokładnie wymieszaj. Doprowadź całość do wrzenia.
  5. Gorącą zalewą zalej warzywa, dokładnie zamieszaj całość. MOżesz ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  6. Przełóż sałatkę do słoików, dociskając każdą warstwę.
  7. Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj od ciepłej wody. Czas pasteryzacji powinien wynosić 20-30 minut od momentu zagotowania wody.

Wybrane dla Ciebie

Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze