Wymaga trochę pracy, ale zimą zjesz ją z przyjemnością. Przepis na sałatką z buraków mam od cioci

Buraki to popularne warzywo, którego wciąż nie doceniamy. Można go jeść na wiele sposobów. Najczęściej podawane są jako dodatek do obiadu, ale są też dobrym składnikiem sałatek, past czy deserów. Gdy masz trochę więcej czasu, przygotuj z nich pyszną sałatkę na zimę. Ten przepis zdradziła mi moja ciocia. Co mi się najbardziej w nim podoba? Buraczki nie wymagają pasteryzowania!

Takie buraczki zimą smakują wybornie.Takie buraczki zimą smakują wybornie.
Źródło zdjęć: © Getty Images, | svetlana kolpakova
Dorota Gepert

Choć gotowe sałatki z buraczków są w każdym sklepie, to jednak te domowe nie mają sobie równych. Warto zrobić choćby kilka słoików na specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Najzdrowsze na świecie

Buraki wymagają "obróbki", bo trzeba je ugotować, a potem zetrzeć. Jednak za to wszystko odwdzięczają się wspaniałym smakiem i wartościami odżywczymi. Zawierają witaminę C i z grupy B. Są również bogate w żelazo, magnez, potas i mangan. Buraki dostarczają błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawierają również azotany, przekształcane w tlenek azotu, co może obniżyć ciśnienie krwi, oraz betainę, wspomagającą wątrobę. Flawonoidy w burakach z kolei wspierają zdrowie serca. Dlatego dietetycy zalecają, by te warzywa były w naszej diecie przez cały rok. Uchodzą za jedne z najzdrowszych na świecie. Zimą możemy sięgać także po buraczki w słoiczkach.

Nie tylko do sosu

Sałatkę z buraczków z dodatkiem papryki i cebuli od lat przygotowuje moja ciocia. To świetny dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza gulaszy. Można ją także zjeść jako dodatek do kanapek. Idealnie smakuje na przykład z hummusem czy serem.

Sałatka z buraczków na zimę

Składniki:

  • 3 kg buraków,
  • 1 kg papryki czerwonej,
  • 1 kg cebuli,
  • ziele angielskie i liście laurowe do smaku.

Marynata:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Buraczki umyj i ugotuj ze skórką. Wtedy zachowają najwięcej wartości.
  2. Cebulę i paprykę obierz. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych. Warzywa dość drobno pokrój. Posól i odstaw je na 2 godziny.
  3. Wystygnięte buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Z podanych składników przygotuj zalewę. Zagotuj ją i dodaj listki laurowe i ziele angielskie do smaku.
  5. Przełóż do niej cebulę i paprykę, gotuj około 5 minut.
  6. Następnie dodaj starte buraki. Gotuj kolejne 5 minut.
  7. Gorącą sałatkę wkładaj do słoiczków (wcześniej umytych i wyparzonych). Odwracaj je do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Sałatkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże