Dodaję do leczo zamiast cukinii. Węgier na ten widok rzuciłby talerzem

Cukinię podmieniam na inne warzywo. Leczo wychodzi jeszcze lepsze
Cukinię podmieniam na inne warzywo. Leczo wychodzi jeszcze lepsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | StockphotoVideo

04.07.2024 16:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Leczo to jedno z najpopularniejszych letnich dań. Choć wymyślono je na Węgrzech, Polacy przygotowują swoją własną wersję tej potrawy, dodając do niej cukinii. Jest jednak jeszcze jedno warzywo, które pasuje tu lepiej niż wspomniana cukinia. Dodane do leczo wznosi je na całkowicie nowy poziom.

Leczo to jedno z tych dań, które w sezonie można jeść niemal codziennie. Jest lekkie, zdrowe, aromatyczne i niezwykle pożywne. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasuje do chleba, kaszy czy ziemniaków.

Polacy mają swoją własną wersję leczo, która różni się od węgierskiego oryginału. W polskiej wersji dodaje się cukinii. Jeśli jesteś fanem tej potrawy, zastąp cukinię jednym warzywem, a leczo zyska intensywny smak. Takiej wersji jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować oryginalne, węgierskie leczo?

Leczo to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Oryginalnie przygotowuje się je na bazie soczystej, dojrzałej papryki, którą podsmaża się na smalcu razem z cebulą, pomidorami i kiełbasą. Pod koniec gotowania dodaje się wędzonej papryki w proszku, która nadaje potrawie charakterystycznego, dymnego aromatu.

Polska wersja przypomina raczej francuskie ratatouille niż oryginalne, węgierskie leczo. Podstawowym składnikiem jest tutaj cukinia, która nadaje potrawie niesamowitej lekkości i świeżości. Poza cukinią w daniu ląduje także cebula, papryka, kiełbasa, a w niektórych domach nawet bakłażan.

Jeśli jesteś miłośnikiem leczo, wypróbuj wersję z dodatkiem pieczarek, które zastępują cukinię. Podsmażone na rumiano nadają intensywnego, mięsnego posmaku, wznosząc danie na zupełnie nowy poziom.

Leczo z pieczarkami — przepis

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 600 papryki,
  • 600 g kiełbasy,
  • 1 kg pomidorów,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • 4 cebule,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • olej,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i pokrój w paski. To samo zrób z pieczarkami. Cebulę obierz i posiekaj w pióra. Natnij skórkę pomidora i sparz je wrzącą wodą, aby pozbyć się skórki. Kiełbasę pokrój w grubą kostkę.
  2. Wyciągnij duży garnek i rozgrzej w nim olej. Wrzuć do niego cebulę. Po kilku minutach dodaj pieczarki. Smaż je przez 4-5 minut, aż staną się rumiane.
  3. Dodaj paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy. Całość smaż przez 2-3 minuty. Po 3 minutach dodaj pokrojone w kostkę pomidory i przykryj garnek pokrywką. Leczo gotuj przez 10-15 minut, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
  4. W międzyczasie zajmij się kiełbasą. Podsmaż ją na patelni, a następnie dodaj ją do gotującego się leczo. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut, a po 5 minutach wyłącz gaz.
  5. Podawaj z kaszą, ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także