Robert Makłowicz nigdy nie dodaje do leczo. Mówi, że to największy błąd Polaków

Jeśli o tradycyjne, narodowe potrawy chodzi, Robert Makłowicz nie uznaje żadnego rodzaju ustępstw. I nie dotyczy to jedynie kuchni polskiej. Krytyk kulinarny wyjątkowo alergicznie reaguje na "kaleczenie" węgierskiego leczo niepotrzebnymi dodatkami. Jakimi? Odpowiadamy.

Robert Makłowicz nigdy nie dodałby pewnego składnika do leczoRobert Makłowicz nigdy nie dodałby pewnego składnika do leczo
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Piotr Krzeslak, Robert Makłowicz

Można powiedzieć, że za każdym razem, kiedy przygotowujemy w domu leczo, czujemy na sobie fantasmagoryczny wzrok Roberta Makłowicza, który ukradkiem przygląda się pracy naszych rąk i temu, czy przypadkiem nie prowadzą one w stronę "zakazanych" w kontekście leczo produktów. W tej kwestii krytyk jest bezlitośnie stanowczy i bezpośredni. Podczas jednego z odcinków youtubowego cyklu "Q&A", czyli pytań i odpowiedzi, ten znany publicysta wystosował gorącą prośbę do swoich fanów, by nie kaleczyli więcej tradycyjnego węgierskiego leczo niektórymi warzywami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

O jakie zakazane dodatki chodzi Makłowiczowi? Jest ich kilka, i musimy przyznać, że "polska" wersja leczo zakłada użycie właściwie każdego z nich. Pan Robert nie toleruje w leczo pieczarek, cukinii i kabaczków. Według krytyka kulinarnego te dodatki sprawiają, że na naszym talerzu nie wyląduje wcale specjał kuchni węgierskiej, lecz francuskiej — w postaci czegoś w rodzaju ratatouille.

Jak leczo, to tylko takie

Oczywiście Robert Makłowicz nie byłby sobą, gdyby swoje wypowiedzi na temat leczo ograniczył do tego, czego nigdy nie powinniśmy do niego dodawać. Specjalista od międzynarodowych przysmaków wymienił skromny skład prawdziwego leczo, takiego, jakim zostalibyśmy uraczeni w tradycyjnej restauracji w Budapeszcie. Tylko tyle i aż tyle. Oddajmy w tej sprawie głos samemu Makłowiczowi, który w "Q&A" wypowiedział się w ten sposób:

Leczo to tylko cebula, papryka. Nie ta papryka, którą najczęściej można kupić w sklepach, hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka. Zatem cebula, papryka, czosnek, papryka w proszku, również węgierska, no i tłuszcz. Albo olej, albo smalec, albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny. I pomidory, i sól.
Zakazane składniki leczo. Według Makłowicza jest ich kilka
Zakazane składniki leczo. Według Makłowicza jest ich kilka © Canva | Piotr Krzeslak

A ty co uważasz na temat przygotowywania w domu leczo? Weźmiesz pod uwagę słowa Roberta Makłowicza, czy może nie przemawiają do ciebie aż tak, by zmieniać skład twojego ulubionego dania?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni