Nakłuwam zielone orzechy, gotuję i odstawiam. Powtarzam przez dwa tygodnie, a jesienią sobie za to dziękuję
Zielone orzechy włoskie to skarbnica cennych związków, których potrzebujemy zwłaszcza podczas jesiennego i zimowego osłabienia. Teraz jest najlepszy czas na zbiór niedojrzałych owoców. Nie przegap więc okazji na przygotowanie dobroczynnych przetworów.
25.06.2024 09:35
Dobroczynne właściwości zielonych orzechów włoskich były dobrze znane naszym przodkom. Dawniej niedojrzałe orzechy wykorzystywano do przygotowywania różnego rodzaju leczniczych nalewek i soków, ale również smażono je w miodzie. Na liście produktów tradycyjnych można znaleźć konfiturę z zielonych orzechów wytwarzaną przez mieszkańców Opatowa (woj. świętokrzyskie). Ja najchętniej szykuję zielone orzechy włoskie w syropie. Na jesiennie i zimowe osłabienie będą jak znalazł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zielone orzechy włoskie – właściwości zdrowotne
Zielone orzechy włoskie są bardzo bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, chroni nie tylko przed przeziębieniem, ale również przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia oraz rozwój chorób układu krążenia i nowotworów. Zielone orzechy włoskie dostarczają również solidnej dawki witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
W zielonych orzechach włoskich znajduje się wiele cennych mikro- i makroelementów, w tym między innymi jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie tarczycy. Zielone orzechy są również skarbnicą łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych, olejków eterycznych i garbników. Te ostatnie działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, dzięki czemu pomagają zapobiegać biegunkom.
Zielone orzechy włoskie najlepiej zbierać w czerwcu i lipcu. Powinny być zielone i miękkie, do przetwarzania nadają się wtedy, kiedy po przekłuciu wykałaczką wycieka z nich sok. Pamiętaj również, że podczas pracy z zielonymi orzechami włoskimi dobrze jest mieć założone rękawiczki, które zapobiegną zabrudzeniu dłoni silnie barwiącym i trudnym do usunięcia sokiem.
Zielone orzechy włoskie w syropie. Przepis
Składniki:
- 500 g zielonych orzechów włoskich,
- 500 g cukru,
- 250 ml wody,
- 1 laska wanilii,
- 1 laska cynamonu,
- 5 goździków.
Przygotowanie:
- Zielone orzechy włoskie umyj i nakłuj wykałaczką i pozbądź się końcówek.
- Następnie zalej je wodą i odstaw na 24 godziny.
- Po 24 godzinach orzechy wypłukaj, następnie wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minut. Po tym zdejmij je z kuchenki i odstaw na 1 godzinę. Następnie przelej je silnym strumieniem zimnej wody.
- Orzechy zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie ponownie je wypłukaj i znów odstaw na 12 godzin. Powtarzaj tę czynność przez dwa tygodnie (do momentu, w którym orzechy przestaną barwić).
- Z podanych powyżej składników przygotuj syrop. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj orzechy i smaż całość na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
- Tak przygotowaną konfiturę przełóż do słoików i zapasteryzuj.