Nakłuwam zielone orzechy, gotuję i odstawiam. Powtarzam przez dwa tygodnie, a jesienią sobie za to dziękuję

Zielone orzechy włoskie to skarbnica cennych związków, których potrzebujemy zwłaszcza podczas jesiennego i zimowego osłabienia. Teraz jest najlepszy czas na zbiór niedojrzałych owoców. Nie przegap więc okazji na przygotowanie dobroczynnych przetworów.

Zielone orzechy włoskie Zielone orzechy włoskie
Źródło zdjęć: © Canva | PlanOut

Dobroczynne właściwości zielonych orzechów włoskich były dobrze znane naszym przodkom. Dawniej niedojrzałe orzechy wykorzystywano do przygotowywania różnego rodzaju leczniczych nalewek i soków, ale również smażono je w miodzie. Na liście produktów tradycyjnych można znaleźć konfiturę z zielonych orzechów wytwarzaną przez mieszkańców Opatowa (woj. świętokrzyskie). Ja najchętniej szykuję zielone orzechy włoskie w syropie. Na jesiennie i zimowe osłabienie będą jak znalazł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Zielone orzechy włoskie – właściwości zdrowotne

Zielone orzechy włoskie są bardzo bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, chroni nie tylko przed przeziębieniem, ale również przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia oraz rozwój chorób układu krążenia i nowotworów. Zielone orzechy włoskie dostarczają również solidnej dawki witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

W zielonych orzechach włoskich znajduje się wiele cennych mikro- i makroelementów, w tym między innymi jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie tarczycy. Zielone orzechy są również skarbnicą łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych, olejków eterycznych i garbników. Te ostatnie działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, dzięki czemu pomagają zapobiegać biegunkom.

Zielone orzechy włoskie najlepiej zbierać w czerwcu i lipcu. Powinny być zielone i miękkie, do przetwarzania nadają się wtedy, kiedy po przekłuciu wykałaczką wycieka z nich sok. Pamiętaj również, że podczas pracy z zielonymi orzechami włoskimi dobrze jest mieć założone rękawiczki, które zapobiegną zabrudzeniu dłoni silnie barwiącym i trudnym do usunięcia sokiem.

Zielone orzechy włoskie
Zielone orzechy włoskie © Canva | mustafaoncul

Zielone orzechy włoskie w syropie. Przepis

Składniki:

  • 500 g zielonych orzechów włoskich,
  • 500 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 laska cynamonu,
  • 5 goździków.

Przygotowanie:

  1. Zielone orzechy włoskie umyj i nakłuj wykałaczką i pozbądź się końcówek.
  2. Następnie zalej je wodą i odstaw na 24 godziny.
  3. Po 24 godzinach orzechy wypłukaj, następnie wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minut. Po tym zdejmij je z kuchenki i odstaw na 1 godzinę. Następnie przelej je silnym strumieniem zimnej wody.
  4. Orzechy zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie ponownie je wypłukaj i znów odstaw na 12 godzin. Powtarzaj tę czynność przez dwa tygodnie (do momentu, w którym orzechy przestaną barwić).
  5. Z podanych powyżej składników przygotuj syrop. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj orzechy i smaż całość na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
  6. Tak przygotowaną konfiturę przełóż do słoików i zapasteryzuj.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak