O tej przyprawie przypominamy sobie w święta. Mało kto wie, że może uśmierzyć ból zęba

Goździki to przyprawa, która ma nie tylko wyjątkowy aromat i smak, ale także wiele właściwości prozdrowotnych. Goździki to suszone, nierozkwitłe pąki kwiatowe goździkowca korzennego (czapetki pachnącej). Są znane i cenione od ponad 2000 lat, kiedy to wykorzystywano je w starożytnych Chinach jako środek leczniczy i kosmetyczny. Dzisiaj przyprawa ta kojarzy nam się głównie ze świętami. Zapomnieliśmy już, jak wiele skrywa w sobie dobrodziejstw.

Goździki to zamknięte i wysuszone pąki kwiatowe czepetki pachnącejGoździki to zamknięte i wysuszone pąki kwiatowe czepetki pachnącej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Goździki mają bardzo bogaty skład chemiczny, który odpowiada za ich właściwości. Zawierają one m.in. olejek eteryczny (15-20 proc.), który składa się głównie z eugenolu (świetnego w leczeniu schorzeń jamy ustnej), a także kariofilenu, acetoeugenolu i innych związków. Ponadto goździki są źródłem wielu witamin (A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, folianów) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Mają również dużą zawartość błonnika (34 g na 100 g), który jest korzystny dla układu pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Właściwości goździków. Na co pomagają?

Goździki wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów, infekcje układu moczowego i oddechowego oraz choroby żołądka. Ponadto zwalczają grzyby powodujące kandydozę i grzybicę skóry, a także powstrzymują namnażanie się wirusów grypy i opryszczki.

Goździki chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się organizmu, pobudzają krążenie krwi i poprawiają termoregulację organizmu, zwiększają energię i koncentrację oraz poprawiają nastrój, wspomagają trawienie i zapobiegają wzdęciom i niestrawności, a także neutralizują nieprzyjemny zapach z ust i poprawiają higienę jamy ustnej.

Goździki wykazują też działanie przeciwbólowe (to głównie za sprawą wspomnianego wyżej eugenolu) - zmniejszają stan zapalny i ból w przypadku zapalenia gardła, dziąseł, stawów czy mięśni. Działają jak naturalne znieczulenie miejscowe, dlatego są skuteczne przy bólu zęba. Żucie goździków uśmierzy ból zęba, złagodzi stan zapalny i zapobiegnie infekcji.

Goździki są przyprawą, która kojarzy nam się z zimowym okresem
Goździki są przyprawą, która kojarzy nam się z zimowym okresem © Pixabay

Jak stosować goździki?

Jedną z najpopularniejszych metod jest ssanie goździków. Ssanie przyprawy pomoże złagodzić takie dolegliwości jak ból gardła, katar, pozytywnie wpłynie na zdrowie jamy ustnej oraz poprawi trawienie (wystarczy ssać dwa goździki przez 5-10 minut). Chcąc uśmierzyć ból głowy, wystarczy wymieszać 1/4 łyżeczki rozdrobnionych na proszek goździków z jedną łyżeczką olejku cynamonowego. Tak przygotowaną pastą należy smarować czoło przy bólu głowy oraz inne bolące miejsca.

Chcąc czerpać z dobrodziejstw goździków, warto regularnie pić napar stworzony na bazie tej przyprawy. To m.in. remedium na niemal każdą dolegliwość związaną z układem pokarmowym. Napar przyrządzisz, zalewając jedną łyżeczkę całych goździków jedną szklanką (200 ml) wrzącej wody. Po ok. 7 minutach przecedź napar i pij małymi łykami.

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna