WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

O tej przyprawie przypominamy sobie w święta. Mało kto wie, że może uśmierzyć ból zęba

Goździki to przyprawa, która ma nie tylko wyjątkowy aromat i smak, ale także wiele właściwości prozdrowotnych. Goździki to suszone, nierozkwitłe pąki kwiatowe goździkowca korzennego (czapetki pachnącej). Są znane i cenione od ponad 2000 lat, kiedy to wykorzystywano je w starożytnych Chinach jako środek leczniczy i kosmetyczny. Dzisiaj przyprawa ta kojarzy nam się głównie ze świętami. Zapomnieliśmy już, jak wiele skrywa w sobie dobrodziejstw.

Goździki to zamknięte i wysuszone pąki kwiatowe czepetki pachnącejGoździki to zamknięte i wysuszone pąki kwiatowe czepetki pachnącej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Goździki mają bardzo bogaty skład chemiczny, który odpowiada za ich właściwości. Zawierają one m.in. olejek eteryczny (15-20 proc.), który składa się głównie z eugenolu (świetnego w leczeniu schorzeń jamy ustnej), a także kariofilenu, acetoeugenolu i innych związków. Ponadto goździki są źródłem wielu witamin (A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, folianów) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Mają również dużą zawartość błonnika (34 g na 100 g), który jest korzystny dla układu pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Właściwości goździków. Na co pomagają?

Goździki wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów, infekcje układu moczowego i oddechowego oraz choroby żołądka. Ponadto zwalczają grzyby powodujące kandydozę i grzybicę skóry, a także powstrzymują namnażanie się wirusów grypy i opryszczki.

Goździki chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się organizmu, pobudzają krążenie krwi i poprawiają termoregulację organizmu, zwiększają energię i koncentrację oraz poprawiają nastrój, wspomagają trawienie i zapobiegają wzdęciom i niestrawności, a także neutralizują nieprzyjemny zapach z ust i poprawiają higienę jamy ustnej.

Goździki wykazują też działanie przeciwbólowe (to głównie za sprawą wspomnianego wyżej eugenolu) - zmniejszają stan zapalny i ból w przypadku zapalenia gardła, dziąseł, stawów czy mięśni. Działają jak naturalne znieczulenie miejscowe, dlatego są skuteczne przy bólu zęba. Żucie goździków uśmierzy ból zęba, złagodzi stan zapalny i zapobiegnie infekcji.

Goździki są przyprawą, która kojarzy nam się z zimowym okresem
Goździki są przyprawą, która kojarzy nam się z zimowym okresem © Pixabay

Jak stosować goździki?

Jedną z najpopularniejszych metod jest ssanie goździków. Ssanie przyprawy pomoże złagodzić takie dolegliwości jak ból gardła, katar, pozytywnie wpłynie na zdrowie jamy ustnej oraz poprawi trawienie (wystarczy ssać dwa goździki przez 5-10 minut). Chcąc uśmierzyć ból głowy, wystarczy wymieszać 1/4 łyżeczki rozdrobnionych na proszek goździków z jedną łyżeczką olejku cynamonowego. Tak przygotowaną pastą należy smarować czoło przy bólu głowy oraz inne bolące miejsca.

Chcąc czerpać z dobrodziejstw goździków, warto regularnie pić napar stworzony na bazie tej przyprawy. To m.in. remedium na niemal każdą dolegliwość związaną z układem pokarmowym. Napar przyrządzisz, zalewając jedną łyżeczkę całych goździków jedną szklanką (200 ml) wrzącej wody. Po ok. 7 minutach przecedź napar i pij małymi łykami.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze