O tej przyprawie przypominamy sobie w święta. Mało kto wie, że może uśmierzyć ból zęba

Goździki to przyprawa, która ma nie tylko wyjątkowy aromat i smak, ale także wiele właściwości prozdrowotnych. Goździki to suszone, nierozkwitłe pąki kwiatowe goździkowca korzennego (czapetki pachnącej). Są znane i cenione od ponad 2000 lat, kiedy to wykorzystywano je w starożytnych Chinach jako środek leczniczy i kosmetyczny. Dzisiaj przyprawa ta kojarzy nam się głównie ze świętami. Zapomnieliśmy już, jak wiele skrywa w sobie dobrodziejstw.

Goździki to zamknięte i wysuszone pąki kwiatowe czepetki pachnącejGoździki to zamknięte i wysuszone pąki kwiatowe czepetki pachnącej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Goździki mają bardzo bogaty skład chemiczny, który odpowiada za ich właściwości. Zawierają one m.in. olejek eteryczny (15-20 proc.), który składa się głównie z eugenolu (świetnego w leczeniu schorzeń jamy ustnej), a także kariofilenu, acetoeugenolu i innych związków. Ponadto goździki są źródłem wielu witamin (A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, folianów) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Mają również dużą zawartość błonnika (34 g na 100 g), który jest korzystny dla układu pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki dyniowe ze śliwkową niespodzianką staną się hitem tej jesieni. Smażę je na okrągło

Właściwości goździków. Na co pomagają?

Goździki wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów, infekcje układu moczowego i oddechowego oraz choroby żołądka. Ponadto zwalczają grzyby powodujące kandydozę i grzybicę skóry, a także powstrzymują namnażanie się wirusów grypy i opryszczki.

Goździki chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się organizmu, pobudzają krążenie krwi i poprawiają termoregulację organizmu, zwiększają energię i koncentrację oraz poprawiają nastrój, wspomagają trawienie i zapobiegają wzdęciom i niestrawności, a także neutralizują nieprzyjemny zapach z ust i poprawiają higienę jamy ustnej.

Goździki wykazują też działanie przeciwbólowe (to głównie za sprawą wspomnianego wyżej eugenolu) - zmniejszają stan zapalny i ból w przypadku zapalenia gardła, dziąseł, stawów czy mięśni. Działają jak naturalne znieczulenie miejscowe, dlatego są skuteczne przy bólu zęba. Żucie goździków uśmierzy ból zęba, złagodzi stan zapalny i zapobiegnie infekcji.

Goździki są przyprawą, która kojarzy nam się z zimowym okresem
Goździki są przyprawą, która kojarzy nam się z zimowym okresem © Pixabay

Jak stosować goździki?

Jedną z najpopularniejszych metod jest ssanie goździków. Ssanie przyprawy pomoże złagodzić takie dolegliwości jak ból gardła, katar, pozytywnie wpłynie na zdrowie jamy ustnej oraz poprawi trawienie (wystarczy ssać dwa goździki przez 5-10 minut). Chcąc uśmierzyć ból głowy, wystarczy wymieszać 1/4 łyżeczki rozdrobnionych na proszek goździków z jedną łyżeczką olejku cynamonowego. Tak przygotowaną pastą należy smarować czoło przy bólu głowy oraz inne bolące miejsca.

Chcąc czerpać z dobrodziejstw goździków, warto regularnie pić napar stworzony na bazie tej przyprawy. To m.in. remedium na niemal każdą dolegliwość związaną z układem pokarmowym. Napar przyrządzisz, zalewając jedną łyżeczkę całych goździków jedną szklanką (200 ml) wrzącej wody. Po ok. 7 minutach przecedź napar i pij małymi łykami.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier