Wsypuję tę przyprawę do miodu i jem codziennie. Potężna broń w walce z jesiennymi infekcjami

Infekcje wirusowe, a zwłaszcza przeziębienia są - niestety - nieodzownym elementem pory jesienno-zimowej. Chcąc ustrzec się lub szybko przeciwdziałać chorobom upychamy w szafkach blistry z apteki. Poza nimi warto też zaopatrzyć się w naturalne mikstury, które mogą wesprzeć organizm w walce z infekcjami.

Miód z tą przyprawą stworzą silny środek skuteczny w walce z infekcjamiMiód z tą przyprawą stworzą silny środek skuteczny w walce z infekcjami
Źródło zdjęć: © Pixabay, mat. własne

Jedną z takich mikstur jest połączenie kurkumy, miodu i soku z cytryny lub olejku cytrynowego. Sama stosuję tę mieszaninę od lat i cenię ją nie tylko za działanie, ale i smak. Prozdrowotne właściwości kurkumy i miodu są niezliczone, a w duecie tworzą silny naturalny środek skuteczny w walce z jesienno-zimowymi infekcjami. To prawdziwa bomba witamin, minerałów i substancji aktywnych stanowiących potężną antybiotykową broń. Zobacz, jak przygotować miksturę z miodu i kurkumy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Na co działa kurkuma z miodem?

Aktywnym składnikiem kurkumy jest kurkumina, której przypisuje się działania przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Badania sugerują, że kurkumina może pomóc w hamowaniu replikacji niektórych wirusów. Ponadto jest silnym środkiem przeciwzapalnym. Kurkuma może być korzystna w przypadku infekcji układu oddechowego, gdyż posiada właściwości rozrzedzające śluz i łagodzące objawy, takie jak kaszel i ból gardła.

Z kolei miód nazywany jest naturalny antybiotykiem. Zawiera naturalne substancje, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, niektóre rodzaje miodu wykazują właściwości przeciwwirusowe. Miód pomaga w nawilżeniu i łagodzeniu podrażnionej skóry - to zaś jest przydatne przy infekcjach układu oddechowego. Regularne spożywanie miodu może wspomagać układ odpornościowy.

Miód i kurkuma to zgrany duet w walce z infekcjami
Miód i kurkuma to zgrany duet w walce z infekcjami © Pixabay

Jak zrobić miksturę z miodu i kurkumy? Przepis na antybiotyk domowej roboty

Składniki:

  • 80 g miodu,
  • łyżeczka mielonej kurkumy,
  • dwie krople olejku cytrynowego/łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie i sposób użycia:

  1. Składniki dobrze wymieszaj i przełóż do pojemnika z pokrywką.
  2. Przechowuj w temperaturze pokojowej.
  3. Spożywaj pół łyżeczki mikstury dwa-trzy razy dziennie.

Mikstura nie jest odpowiednia dla osób, które zmagają się z chorobą pęcherzyka żółciowego, kobiet w ciąży i starających się o dziecko, a także przyjmujących leki rozrzedzające krew. Warto podkreślić, że nieodzownym jest obserwowanie własnego organizmu - naturalne sposoby mogą nie wystarczyć. W wielu przypadkach niezwłoczna będzie konsultacja lekarska.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej