Wsypuję tę przyprawę do miodu i jem codziennie. Potężna broń w walce z jesiennymi infekcjami

Infekcje wirusowe, a zwłaszcza przeziębienia są - niestety - nieodzownym elementem pory jesienno-zimowej. Chcąc ustrzec się lub szybko przeciwdziałać chorobom upychamy w szafkach blistry z apteki. Poza nimi warto też zaopatrzyć się w naturalne mikstury, które mogą wesprzeć organizm w walce z infekcjami.

Miód z tą przyprawą stworzą silny środek skuteczny w walce z infekcjamiMiód z tą przyprawą stworzą silny środek skuteczny w walce z infekcjami
Źródło zdjęć: © Pixabay, mat. własne

Jedną z takich mikstur jest połączenie kurkumy, miodu i soku z cytryny lub olejku cytrynowego. Sama stosuję tę mieszaninę od lat i cenię ją nie tylko za działanie, ale i smak. Prozdrowotne właściwości kurkumy i miodu są niezliczone, a w duecie tworzą silny naturalny środek skuteczny w walce z jesienno-zimowymi infekcjami. To prawdziwa bomba witamin, minerałów i substancji aktywnych stanowiących potężną antybiotykową broń. Zobacz, jak przygotować miksturę z miodu i kurkumy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Na co działa kurkuma z miodem?

Aktywnym składnikiem kurkumy jest kurkumina, której przypisuje się działania przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Badania sugerują, że kurkumina może pomóc w hamowaniu replikacji niektórych wirusów. Ponadto jest silnym środkiem przeciwzapalnym. Kurkuma może być korzystna w przypadku infekcji układu oddechowego, gdyż posiada właściwości rozrzedzające śluz i łagodzące objawy, takie jak kaszel i ból gardła.

Z kolei miód nazywany jest naturalny antybiotykiem. Zawiera naturalne substancje, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, niektóre rodzaje miodu wykazują właściwości przeciwwirusowe. Miód pomaga w nawilżeniu i łagodzeniu podrażnionej skóry - to zaś jest przydatne przy infekcjach układu oddechowego. Regularne spożywanie miodu może wspomagać układ odpornościowy.

Miód i kurkuma to zgrany duet w walce z infekcjami
Miód i kurkuma to zgrany duet w walce z infekcjami © Pixabay

Jak zrobić miksturę z miodu i kurkumy? Przepis na antybiotyk domowej roboty

Składniki:

  • 80 g miodu,
  • łyżeczka mielonej kurkumy,
  • dwie krople olejku cytrynowego/łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie i sposób użycia:

  1. Składniki dobrze wymieszaj i przełóż do pojemnika z pokrywką.
  2. Przechowuj w temperaturze pokojowej.
  3. Spożywaj pół łyżeczki mikstury dwa-trzy razy dziennie.

Mikstura nie jest odpowiednia dla osób, które zmagają się z chorobą pęcherzyka żółciowego, kobiet w ciąży i starających się o dziecko, a także przyjmujących leki rozrzedzające krew. Warto podkreślić, że nieodzownym jest obserwowanie własnego organizmu - naturalne sposoby mogą nie wystarczyć. W wielu przypadkach niezwłoczna będzie konsultacja lekarska.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀