Wsypuję tę przyprawę do miodu i jem codziennie. Potężna broń w walce z jesiennymi infekcjami
Infekcje wirusowe, a zwłaszcza przeziębienia są - niestety - nieodzownym elementem pory jesienno-zimowej. Chcąc ustrzec się lub szybko przeciwdziałać chorobom upychamy w szafkach blistry z apteki. Poza nimi warto też zaopatrzyć się w naturalne mikstury, które mogą wesprzeć organizm w walce z infekcjami.
04.10.2023 | aktual.: 04.10.2023 14:02
Jedną z takich mikstur jest połączenie kurkumy, miodu i soku z cytryny lub olejku cytrynowego. Sama stosuję tę mieszaninę od lat i cenię ją nie tylko za działanie, ale i smak. Prozdrowotne właściwości kurkumy i miodu są niezliczone, a w duecie tworzą silny naturalny środek skuteczny w walce z jesienno-zimowymi infekcjami. To prawdziwa bomba witamin, minerałów i substancji aktywnych stanowiących potężną antybiotykową broń. Zobacz, jak przygotować miksturę z miodu i kurkumy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na co działa kurkuma z miodem?
Aktywnym składnikiem kurkumy jest kurkumina, której przypisuje się działania przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Badania sugerują, że kurkumina może pomóc w hamowaniu replikacji niektórych wirusów. Ponadto jest silnym środkiem przeciwzapalnym. Kurkuma może być korzystna w przypadku infekcji układu oddechowego, gdyż posiada właściwości rozrzedzające śluz i łagodzące objawy, takie jak kaszel i ból gardła.
Z kolei miód nazywany jest naturalny antybiotykiem. Zawiera naturalne substancje, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, niektóre rodzaje miodu wykazują właściwości przeciwwirusowe. Miód pomaga w nawilżeniu i łagodzeniu podrażnionej skóry - to zaś jest przydatne przy infekcjach układu oddechowego. Regularne spożywanie miodu może wspomagać układ odpornościowy.
Jak zrobić miksturę z miodu i kurkumy? Przepis na antybiotyk domowej roboty
Składniki:
- 80 g miodu,
- łyżeczka mielonej kurkumy,
- dwie krople olejku cytrynowego/łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie i sposób użycia:
- Składniki dobrze wymieszaj i przełóż do pojemnika z pokrywką.
- Przechowuj w temperaturze pokojowej.
- Spożywaj pół łyżeczki mikstury dwa-trzy razy dziennie.
Mikstura nie jest odpowiednia dla osób, które zmagają się z chorobą pęcherzyka żółciowego, kobiet w ciąży i starających się o dziecko, a także przyjmujących leki rozrzedzające krew. Warto podkreślić, że nieodzownym jest obserwowanie własnego organizmu - naturalne sposoby mogą nie wystarczyć. W wielu przypadkach niezwłoczna będzie konsultacja lekarska.