Moja teściowa zanurza zapałkę w miodzie. Kiedy poznałam powód, robię to samo

O miodzie i jego właściwościach rozpisywać się można w nieskończoność. Pod warunkiem że mamy do czynienia z miodem prawdziwym. Ten sztuczny pozbawiony jest wszystkiego, co dobre. Jak jednak odróżnić jeden od drugiego? Z pomocą przychodzi test zapałki. Prościej się nie da.

Teściowa nauczyła mnie triku z zapałką i miodemTeściowa nauczyła mnie triku z zapałką i miodem
Źródło zdjęć: © mat. własne

Podejrzałam, że moja teściowa podpala zapałkę zanurzoną w miodzie. Kiedy powiedziała mi, w jakim celu to robi, sama postanowiłam zrobić test zapałki u siebie w domu. To bardzo przydatny patent, który pomoże ci odróżnić miód sztuczny od prawdziwego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Czym różni się miód sztuczny od prawdziwego?

Pewne różnice widać gołym okiem. Miód sztuczny ma gładką, lejącą się wręcz idealną konsystencję, która nie krystalizuje się i nie posiada grudek (charakterystycznych dla miodu prawdziwego). Miody prawdziwe prędzej czy później ulegają krystalizacji, natomiast sztuczne mają taką samą konsystencję cały czas. Miód skrystalizowany w temperaturze pokojowej nie wylewa się ze słoika, albo wylewa się, ale bardzo powoli.

Ponadto, na powierzchni prawdziwego miodu zazwyczaj widoczny jest biały nalot, będący skutkiem naturalnego procesu. Oczywistym jest więc, że sztuczne produkty są go pozbawione. Różnice widoczne są również po tym, jak rozpuszcza się dany produkt. Miód prawdziwy, dodany do wody, opadnie na dno, natomiast sztuczny rozpuści niemal natychmiast. Warto dodać też, że prawdziwy miód nigdy nie będzie tani.

Jak odróżnić miód sztuczny od prawdziwego?
Jak odróżnić miód sztuczny od prawdziwego? © Pixabay

Test zapałki. Tak odróżnisz miód sztuczny od prawdziwego

Zgodnie z definicją miodem nazywać można jedynie substancję produkowaną przez pszczoły z roślinnych nektarów lub spadzi. Chcąc więc nabyć produkt naturalny, szukaj określenia "miód", informacji o tym, że pochodzi z polskiej pasieki oraz jej numeru weterynaryjnego (nazwa pasieki, adres oraz data produkcji to gwarancja naturalności). Unikaj wszelkich produktów z dopiskiem "jak naturalny", "jak prawdziwy".

Jeśli jednak nie jesteś pewien, czy miód z twojej spiżarni jest prawdziwy, wykonaj test zapałki, którego wynik upewni cię, z jakim produktem masz do czynienia. Wystarczy, że zanurzysz główkę z siarką w miodzie, a następnie podpalisz zapałkę. Jeśli pojawi się ogień, miód jest prawdziwy, jeśli nie - produkt jest sztuczny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków