Moja teściowa zanurza zapałkę w miodzie. Kiedy poznałam powód, robię to samo

O miodzie i jego właściwościach rozpisywać się można w nieskończoność. Pod warunkiem że mamy do czynienia z miodem prawdziwym. Ten sztuczny pozbawiony jest wszystkiego, co dobre. Jak jednak odróżnić jeden od drugiego? Z pomocą przychodzi test zapałki. Prościej się nie da.

Teściowa nauczyła mnie triku z zapałką i miodemTeściowa nauczyła mnie triku z zapałką i miodem
Źródło zdjęć: © mat. własne

Podejrzałam, że moja teściowa podpala zapałkę zanurzoną w miodzie. Kiedy powiedziała mi, w jakim celu to robi, sama postanowiłam zrobić test zapałki u siebie w domu. To bardzo przydatny patent, który pomoże ci odróżnić miód sztuczny od prawdziwego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będą rozpływać się w ustach. Lepiej przygotuj podwójną porcję

Czym różni się miód sztuczny od prawdziwego?

Pewne różnice widać gołym okiem. Miód sztuczny ma gładką, lejącą się wręcz idealną konsystencję, która nie krystalizuje się i nie posiada grudek (charakterystycznych dla miodu prawdziwego). Miody prawdziwe prędzej czy później ulegają krystalizacji, natomiast sztuczne mają taką samą konsystencję cały czas. Miód skrystalizowany w temperaturze pokojowej nie wylewa się ze słoika, albo wylewa się, ale bardzo powoli.

Ponadto, na powierzchni prawdziwego miodu zazwyczaj widoczny jest biały nalot, będący skutkiem naturalnego procesu. Oczywistym jest więc, że sztuczne produkty są go pozbawione. Różnice widoczne są również po tym, jak rozpuszcza się dany produkt. Miód prawdziwy, dodany do wody, opadnie na dno, natomiast sztuczny rozpuści niemal natychmiast. Warto dodać też, że prawdziwy miód nigdy nie będzie tani.

Jak odróżnić miód sztuczny od prawdziwego?
Jak odróżnić miód sztuczny od prawdziwego? © Pixabay

Test zapałki. Tak odróżnisz miód sztuczny od prawdziwego

Zgodnie z definicją miodem nazywać można jedynie substancję produkowaną przez pszczoły z roślinnych nektarów lub spadzi. Chcąc więc nabyć produkt naturalny, szukaj określenia "miód", informacji o tym, że pochodzi z polskiej pasieki oraz jej numeru weterynaryjnego (nazwa pasieki, adres oraz data produkcji to gwarancja naturalności). Unikaj wszelkich produktów z dopiskiem "jak naturalny", "jak prawdziwy".

Jeśli jednak nie jesteś pewien, czy miód z twojej spiżarni jest prawdziwy, wykonaj test zapałki, którego wynik upewni cię, z jakim produktem masz do czynienia. Wystarczy, że zanurzysz główkę z siarką w miodzie, a następnie podpalisz zapałkę. Jeśli pojawi się ogień, miód jest prawdziwy, jeśli nie - produkt jest sztuczny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku