PoradyPrzez ten prosty błąd banan zamienia się w truciznę. Niestety popełnia go większość Polaków

Przez ten prosty błąd banan zamienia się w truciznę. Niestety popełnia go większość Polaków

Banany
Banany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
04.10.2023 08:31

Myć czy nie myć bananów i awokado? To pytanie, które może się wydawać nietypowe, ale okazuje się, że warto zadbać o higienę tych owoców, nawet jeśli zdejmujemy ich skórki przed spożyciem.

Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że należy myć owoce i warzywa przed ich spożyciem, ale nie wszyscy wiedzą, że dotyczy to również owoców i warzyw ze skórką, którą obieramy, takich jak banany i awokado. Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności twierdzą, że należy myć wszystkie owoce i warzywa, ponieważ na skórce mogą znajdować się groźne bakterie lub pozostałości pestycydów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto myć banany i inne owoce?

Banany, awokado i inne owoce o grubej skórce, które zazwyczaj obieramy przed spożyciem, również powinny być poddawane myciu. Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności twierdzą, że nie należy zapominać o tych produktach.

Tamika Sims, starszy dyrektor ds. komunikacji technologii żywności w Międzynarodowej Radzie Informacji o Żywności, wyjaśnia, że należy myć owoce z grubą skórką pod bieżącą wodą, nawet jeśli planujemy ją zdjąć przed spożyciem. Jest to praktyka związana z bezpieczeństwem żywności, mająca na celu minimalizację przenoszenia brudu lub mikrobów, które mogą znajdować się na skórce, na wnętrze owocu, które zamierzamy spożyć.

Choć brud może być widoczny na skórce, to pozostające na niej pestycydy lub mikroby, takie jak salmonella czy campylobacter, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność, niekoniecznie są widoczne. Dlatego warto myć wszelkie owoce i warzywa przed spożyciem, nawet te oznaczone jako organiczne

Jak najlepiej myć owoce i warzywa ze skórką?

Do mycia owoców i warzyw ze skórką wystarczy czysta, bieżąca woda. Nie ma potrzeby używania specjalnych środków myjących do owoców i warzyw, mydła ani detergentów. Należy również unikać stosowania wybielacza lub środków dezynfekujących na owocach i warzywach.

Jeśli na owocach i warzywach widzimy widoczny brud, np. na ziemniaku, możemy użyć kuchennego ręcznika, aby dobrze je wyszorować. Możemy również użyć szczoteczki do dokładniejszego wyszorowania owoców i warzyw ze skórką, ale musimy ją umyć po użyciu.

Przed umyciem owoców i warzyw należy umyć zlew i ręce.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także