Przez ten prosty błąd banan zamienia się w truciznę. Niestety popełnia go większość Polaków

Myć czy nie myć bananów i awokado? To pytanie, które może się wydawać nietypowe, ale okazuje się, że warto zadbać o higienę tych owoców, nawet jeśli zdejmujemy ich skórki przed spożyciem.

BananyBanany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że należy myć owoce i warzywa przed ich spożyciem, ale nie wszyscy wiedzą, że dotyczy to również owoców i warzyw ze skórką, którą obieramy, takich jak banany i awokado. Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności twierdzą, że należy myć wszystkie owoce i warzywa, ponieważ na skórce mogą znajdować się groźne bakterie lub pozostałości pestycydów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na ciasto krówka z orzechową posypką i dżemem malinowym. Znika w mgnieniu oka

Dlaczego warto myć banany i inne owoce?

Banany, awokado i inne owoce o grubej skórce, które zazwyczaj obieramy przed spożyciem, również powinny być poddawane myciu. Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności twierdzą, że nie należy zapominać o tych produktach.

Tamika Sims, starszy dyrektor ds. komunikacji technologii żywności w Międzynarodowej Radzie Informacji o Żywności, wyjaśnia, że należy myć owoce z grubą skórką pod bieżącą wodą, nawet jeśli planujemy ją zdjąć przed spożyciem. Jest to praktyka związana z bezpieczeństwem żywności, mająca na celu minimalizację przenoszenia brudu lub mikrobów, które mogą znajdować się na skórce, na wnętrze owocu, które zamierzamy spożyć.

Choć brud może być widoczny na skórce, to pozostające na niej pestycydy lub mikroby, takie jak salmonella czy campylobacter, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność, niekoniecznie są widoczne. Dlatego warto myć wszelkie owoce i warzywa przed spożyciem, nawet te oznaczone jako organiczne

Jak najlepiej myć owoce i warzywa ze skórką?

Do mycia owoców i warzyw ze skórką wystarczy czysta, bieżąca woda. Nie ma potrzeby używania specjalnych środków myjących do owoców i warzyw, mydła ani detergentów. Należy również unikać stosowania wybielacza lub środków dezynfekujących na owocach i warzywach.

Jeśli na owocach i warzywach widzimy widoczny brud, np. na ziemniaku, możemy użyć kuchennego ręcznika, aby dobrze je wyszorować. Możemy również użyć szczoteczki do dokładniejszego wyszorowania owoców i warzyw ze skórką, ale musimy ją umyć po użyciu.

Przed umyciem owoców i warzyw należy umyć zlew i ręce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki