Dietetyk alarmuje. Te produkty seniorzy powinni jeść na kilogramy, zapobiegają groźnym chorobom
Osoby w podeszłym wieku często odczuwają zwiększoną chęć na określone produkty spożywcze. Jak się okazuje, nie bez powodu. W ten sposób organizm wysyła sygnał, że cierpi na niedobór konkretnego pierwiastka czy też witaminy.
04.10.2023 08:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zbilansowana dieta to klucz do długiego i zdrowego życia — szczególnie u osób starszych. Dieta seniorów znacząco różni się od diety przeciętnego dorosłego. Dlaczego? Ze względu na zmieniającą się przemianę materii, problemy z uzębieniem czy choroby przewlekłe, takie jak nadciśnienie, choroby krążenia czy cukrzyca.
Przewlekły niedobór witamin i minerałów może doprowadzić do rozwoju kolejnych, równie groźnych chorób. Doktor Bartek Kulczyński wyjaśnił, jak powinna wyglądać dieta seniorów.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak powinna wyglądać dieta seniorów? Wyjaśnia doktor dietetyki
Bartek Kulczyński to dyplomowany dietetyk, który na You Tubie dzieli się swoją wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania. W swoim najnowszym filmie poruszył temat, o którym mówi się zdecydowanie zbyt rzadko. Chodzi o dietę osób starszych. Dietetyk wytłumaczył, na co powinno się zwrócić szczególną uwagę i jakie produkty powinny znaleźć się w codziennej diecie seniorów.
Zdaniem Kulczyńskiego, jednym z kluczowych pierwiastków, który powinien znajdować się w jadłospisie seniorów jak najczęściej, jest potas. Wedle danych przetoczonych przed eksperta, zaledwie połowa z nas dostarcza sobie odpowiedniej ilości tego pierwiastka, a starzejący się organizm potrzebuje go bardziej niż kiedykolwiek. Wspomniał też o tym, że leki moczopędne, zażywane przez tak wielu seniorów, sprzyjają się wytrącaniu pierwiastka z organizmu, co prowadzi do poważnych niedoborów.
Jak się objawia niedobór potasu? Odczuwalnym osłabieniem, przewlekłym zmęczeniem, skurczami mięśni, problemami z koncentracją czy kołataniem serca, co w konsekwencji może doprowadzić do pogłębienia się już istniejących chorób. Czym więc wyrównać poziom tego pierwiastka? Codziennie seniorzy mogą go uzupełnić, jedząc pomidory, awokado, brokuły, jarmuż, brukselkę, dynię, kalarepkę, banany, kiwi i morele w jak największych ilościach.
Produkty, które powinny znaleźć się w codziennej diecie osób starszych
Sytuacja ma się podobnie w przypadku magnezu i witaminy D. Witamina D wspiera odporność, układ nerwowy i kostny. Niedobór tej witaminy może doprowadzić do osteoporozy. Dlatego też osoby starsze powinny spożywać jej jak najwięcej. Z kolei niedobór magnezu objawia się przewlekłym zmęczeniem, drżeniem rąk, drżeniem nóg, kruchością włosów i paznokci, a także ogólnym rozdrażnieniem.
Można tego uniknąć, włączając do diety brązowy ryż, kaszę gryczaną, chleb razowy, pestki dyni, słonecznika, nasiona chia, migdały, nerkowce, kakao, łososia i jajka. I to bez jakichkolwiek ograniczeń, bowiem wymienione produkty powinny stanowić podstawę diety.