Kupiłeś niedojrzałe awokado? Dzięki temu trikowi szybko naprawisz swój błąd
Wróciłeś do domu z awokado i okazało się, że jest ono jeszcze niedojrzałe? A ty jak na złość potrzebujesz go na już? Nie martw się, doskonale wiem, jak ci pomóc!
13.08.2023 17:04
Jeszcze parę lat temu awokado bardzo rzadko pojawiało się w naszych kuchniach. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że było wręcz egzotycznym produktem, z którym nie bardzo było wiadomo, co zrobić.
Dziś sytuacja z awokado wygląda zupełnie inaczej. Polacy zaczęli dostrzegać i chętnie korzystać z wartości, jakie niesie ze sobą ten mega odżywczy owoc. Co więcej, na jego bazie można przygotować całą masę genialnych przepisów. I to praktycznie z każdej kategorii — jako śniadanie, obiad, kolacja, a nawet deser.
Nie wierzysz? Koniecznie zajrzyj do naszej bazy z przepisami, a wszystko stanie się jasne. Kreatywnych przepisów i pomysłów na pyszności na pewno nie zabraknie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przyśpieszyć dojrzewanie awokado?
Wiem, że początkowo sam pomysł na przyśpieszenie całego procesu może wydawać się absurdalny, ale to naprawdę działa. Genialnym patentem podzieliła się ze mną moja znajoma Anka, która co chwile wyszukuje i testuje domowe rozwiązania.
Nie inaczej było też z awokado. Jeśli Anka potrzebuje je na szybko, a w sklepie były tylko twarde i niedojrzałe okazy, wykorzystuje swoją sztuczkę. Na czym ona polega?
Otóż Anka w takiej sytuacji odpala swój piekarnik i serwuje egzotycznemu awokado "gorącą drzemkę", która trwa zaledwie 10 minut. Moja znajoma najpierw nagrzewa piekarnik do temp. 100 stopni Celsjusza. Następnie szczelnie owija każde awokado folią aluminiową i wkłada je do rozgrzanego urządzenia. Po 10 minutach w piekarniku awokado jest idealnie miękkie i jak najbardziej nadaje się do użycia.
Oczywiście pamiętaj, że tak jak inne dania i ciasta z piekarnika, awokado należy wyjąć z zachowaniem ostrożności i odłożyć na chwilę na bok, aby straciło temperaturę. W międzyczasie możesz przygotować inne elementy do planowanego posiłku.
Dlaczego awokado?
Nie byłabym sobą gdybym na koniec nie wspomniała parę słów o cennych wartościach odżywczych bohatera dzisiejszego artykułu. Otóż awokado to genialne źródło takich witamin jak: A, witamin z grupy B, C, E i K. Co więcej, znajdziesz tu żelazo, wapń, fosfor i potas.
Koniecznie daj mi znać, czy często używasz awokado w swojej kuchni. Jeśli tak, to w jakiej formie najczęściej je serwujesz? U mnie owoc ten jest na pewno niezastąpionym elementem zdrowego śniadania. Chrupiący tościk, awokado i jajko w koszulce to prawdziwe niebo w gębie!