Wsyp wszystkie składniki i odwróć miskę. Miny gości będą bezcenne
Odwrócona sałatka to zaskakujący przepis, który zrobi wrażenie na twoich gościach. Efekt "wow" murowany. Efektowna, smaczna i kolorowa.
13.08.2023 11:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatki to must have na każdej imprezie. Odpowiednie połączenie składników, kolorowe warzywa i pyszny sos to patent na to, aby miska szybko stała się pusta. W tym przepisie postawiłam również na nieco spektakularny efekt. Wszystkie składniki umieściłam w wysokim naczyniu, a następnie przy moich gościach odwróciłam, żeby zrobić wrażenie. Prosty przepis i sprytny patent sprawiły, że moi bliscy oniemieli z wrażenia. Kolejne zaskoczenie czekało ich po spróbowaniu - ta sałatka jest nie tylko efektowna, ale również bardzo smaczna. Polecam przygotować ją na imprezę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odwrócona sałatka
Składniki:
- 3 filety z piersi z kurczaka,
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek,
- ½ cytryny - sok,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka soli.
Sos:
- 200 g majonezu,
- ½ szklanki oliwy z oliwek,
- 1 cytryna - sok,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka soli.
Reszta składników:
- 380 g kukurydzy konserwowej,
- 160 g czarnej fasoli,
- 1 szt. sałaty rzymskiej,
- ½ pęczku szczypiorku,
- 150 g pomidorków,
- 1 awokado,
- 1 ogórek szklarniowy.
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka oczyszczam z błonek oraz chrząstek i kroję w kostkę. Przekładam do miski, dodaję oliwę, suszone oregano, czosnek, sól oraz pieprz. Dodaję sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszam.
- Mięso smażę na rozgrzanej patelni i odstawiam do wystudzenia.
- Przygotowuję sos. Łączę majonez z oliwą, sokiem z cytryny, octem balsamicznym i posiekanym koperkiem. Doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
- Na dnie wysokiego, przezroczystego naczynia umieszczam podsmażonego i połowę przestudzonego kurczaka. Wsypuję odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekany szczypiorek, porwaną na mniejsze kawałki sałatę rzymską i wlewam sos. Dorzucam odsączoną fasolę, ćwiartki pomidorków koktajlowych, odrobinę szczypiorku, awokado i ogórka. Na samej górze umieszczam warstwę z sałaty i kurczaka.
- Gdy sałatka jest już gotowa, a goście czekają przy stole, przykładam do góry naczynia talerz i odwracam. Powoli podnoszę przezroczysty pojemnik, uwalniając wszystkie warstwy. Pamiętaj, aby wybrać dużą miskę, żeby wszystko się zmieściło. Smacznego!