WideoWsyp wszystkie składniki i odwróć miskę. Miny gości będą bezcenne

Wsyp wszystkie składniki i odwróć miskę. Miny gości będą bezcenne

Odwrócona sałatka to zaskakujący przepis, który zrobi wrażenie na twoich gościach. Efekt "wow" murowany. Efektowna, smaczna i kolorowa.

Pyszności; Odwrócona sałatka
Pyszności; Odwrócona sałatka
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl

13.08.2023 11:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatki to must have na każdej imprezie. Odpowiednie połączenie składników, kolorowe warzywa i pyszny sos to patent na to, aby miska szybko stała się pusta. W tym przepisie postawiłam również na nieco spektakularny efekt. Wszystkie składniki umieściłam w wysokim naczyniu, a następnie przy moich gościach odwróciłam, żeby zrobić wrażenie. Prosty przepis i sprytny patent sprawiły, że moi bliscy oniemieli z wrażenia. Kolejne zaskoczenie czekało ich po spróbowaniu - ta sałatka jest nie tylko efektowna, ale również bardzo smaczna. Polecam przygotować ją na imprezę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Składniki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek,
  • ½ cytryny - sok,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka soli.

Sos:

  • 200 g majonezu,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 cytryna - sok,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka soli.

Reszta składników:

  • 380 g kukurydzy konserwowej,
  • 160 g czarnej fasoli,
  • 1 szt. sałaty rzymskiej,
  • ½ pęczku szczypiorku,
  • 150 g pomidorków,
  • 1 awokado,
  • 1 ogórek szklarniowy.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka oczyszczam z błonek oraz chrząstek i kroję w kostkę. Przekładam do miski, dodaję oliwę, suszone oregano, czosnek, sól oraz pieprz. Dodaję sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszam.
  2. Mięso smażę na rozgrzanej patelni i odstawiam do wystudzenia.
  3. Przygotowuję sos. Łączę majonez z oliwą, sokiem z cytryny, octem balsamicznym i posiekanym koperkiem. Doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
  4. Na dnie wysokiego, przezroczystego naczynia umieszczam podsmażonego i połowę przestudzonego kurczaka. Wsypuję odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekany szczypiorek, porwaną na mniejsze kawałki sałatę rzymską i wlewam sos. Dorzucam odsączoną fasolę, ćwiartki pomidorków koktajlowych, odrobinę szczypiorku, awokado i ogórka. Na samej górze umieszczam warstwę z sałaty i kurczaka.
  5. Gdy sałatka jest już gotowa, a goście czekają przy stole, przykładam do góry naczynia talerz i odwracam. Powoli podnoszę przezroczysty pojemnik, uwalniając wszystkie warstwy. Pamiętaj, aby wybrać dużą miskę, żeby wszystko się zmieściło. Smacznego!