Wsyp wszystkie składniki i odwróć miskę. Miny gości będą bezcenne

Odwrócona sałatka to zaskakujący przepis, który zrobi wrażenie na twoich gościach. Efekt "wow" murowany. Efektowna, smaczna i kolorowa.

Pyszności; Odwrócona sałatkaPyszności; Odwrócona sałatka
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa Malinowska

Sałatki to must have na każdej imprezie. Odpowiednie połączenie składników, kolorowe warzywa i pyszny sos to patent na to, aby miska szybko stała się pusta. W tym przepisie postawiłam również na nieco spektakularny efekt. Wszystkie składniki umieściłam w wysokim naczyniu, a następnie przy moich gościach odwróciłam, żeby zrobić wrażenie. Prosty przepis i sprytny patent sprawiły, że moi bliscy oniemieli z wrażenia. Kolejne zaskoczenie czekało ich po spróbowaniu - ta sałatka jest nie tylko efektowna, ale również bardzo smaczna. Polecam przygotować ją na imprezę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Odwrócona sałatka

Składniki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek,
  • ½ cytryny - sok,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka soli.

Sos:

  • 200 g majonezu,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 cytryna - sok,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka soli.

Reszta składników:

  • 380 g kukurydzy konserwowej,
  • 160 g czarnej fasoli,
  • 1 szt. sałaty rzymskiej,
  • ½ pęczku szczypiorku,
  • 150 g pomidorków,
  • 1 awokado,
  • 1 ogórek szklarniowy.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka oczyszczam z błonek oraz chrząstek i kroję w kostkę. Przekładam do miski, dodaję oliwę, suszone oregano, czosnek, sól oraz pieprz. Dodaję sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszam.
  2. Mięso smażę na rozgrzanej patelni i odstawiam do wystudzenia.
  3. Przygotowuję sos. Łączę majonez z oliwą, sokiem z cytryny, octem balsamicznym i posiekanym koperkiem. Doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
  4. Na dnie wysokiego, przezroczystego naczynia umieszczam podsmażonego i połowę przestudzonego kurczaka. Wsypuję odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekany szczypiorek, porwaną na mniejsze kawałki sałatę rzymską i wlewam sos. Dorzucam odsączoną fasolę, ćwiartki pomidorków koktajlowych, odrobinę szczypiorku, awokado i ogórka. Na samej górze umieszczam warstwę z sałaty i kurczaka.
  5. Gdy sałatka jest już gotowa, a goście czekają przy stole, przykładam do góry naczynia talerz i odwracam. Powoli podnoszę przezroczysty pojemnik, uwalniając wszystkie warstwy. Pamiętaj, aby wybrać dużą miskę, żeby wszystko się zmieściło. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej