Pyszna sałatka bez chemii, którą możesz przechowywać 12 miesięcy
Prosta sałatka z ogórków gruntowych może stać nawet rok. Smaczne i chrupiące ogórki w słoiku świetnie sprawdzą się do obiadu.
03.06.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:05
Kiedy ogródki, sklepy i ryneczki wypełniają się pysznymi, polskimi owocami i warzywami, w mojej kuchni rusza też produkcja przetworów. Warto skorzystać z sezonu i lepszych cen, aby odpowiednio zaopatrzyć na zimę swoją spiżarnię. Poza dżemami i konfiturami, na półkach prym wiedzie ta prosta sałatka ogórkowa z papryką, pomidorami i cebulą. Smakuje tak dobrze, że zawsze przygotowuję dużą ilość, aby nie czekać z jedzeniem do jesieni. Świetnie komponuje się z pieczonym mięsem czy kotletami. Jest niesamowicie pyszna i chrupiąca.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z ogórków do słoika
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 700 g pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1.5 łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Papryki dokładnie myję, usuwam gniazdo nasienne i kroję w nieduże paski.
2. Ogórki gruntowe również myję i kroję w plasterki. Dorzucam je do papryki wraz z piórami cebuli, pokrojonymi pomidorami i posiekaną drobno natką pietruszki.
3. Zasypuję warzywa solą i dokładnie mieszam. Odstawiam na 30 minut, aby puściły wodę.
4. Po tym czasie przekładam mieszankę do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików. Nie upycham całego słoika do końca, aby zmieściła się również woda, która została na dnie miski po zasoleniu warzyw.
5. Brzegi słoików dokładnie wycieram, aby były suche. Następnie dokładnie i mocno zakręcam.
6. Słoiki z sałatką umieszczam w garnku ze ściereczką na dnie. Zalewam wodą tak, aby słoiki były w niej zanurze do 3/4 wysokości. Woda nie powinna jednak dosięgać zakrętki.