Domowy pasztet w słoiku. Przygotuj popularną mięsną przekąskę
Jesteś fanem pasztetu? Jeśli tak, to od teraz, zamiast kupować go w sklepie, będziesz mógł przygotować go w swoim domu. Pasztet w słoiku to świetna mięsna przekąska, której przygotowanie jest banalnie proste. Możesz go zrobić na kilka ciekawych sposobów, a w każdym przypadku efekt będzie niezwykle zadowalający.
14.02.2023 18:47
Dlaczego warto przygotować pasztet w słoiku?
Warto podkreślić, że jest to zdecydowanie zdrowsza opcja tego produktu. Nie zawiera w sobie żadnych konserwantów, a ty wiesz, co jesz. Pasztet w słoiku to ta przekąska, z której przygotujesz swoje ulubione kanapki. Smakuje też zdecydowanie lepiej niż tego typu sklepowe specjały. Można go zrobić zarówno z wątróbki drobiowej połączonej z wątróbką wieprzową, jak i z mięsa kaczki, kurczaka czy indyka. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i dodatkiem ogórka kiszonego lub sezonowych warzyw. Gwarantujemy, będziesz zachwycony!
Jak zrobić pasztet w słoiku?
Na pewno nie jest to danie, które robi się w 5 minut, ale równie stosunkowo szybko. Podstawą takiego pasztetu jest odpowiednio dobrane mięso oraz przyprawy, które wydobędą z niego wszystko, co najlepsze. Wypróbuj patent na to danie już teraz!
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej i 500 g wątróbki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 3 cebule
- łyżka majeranku
- kostka masła
- 10 kulek ziela angielskiego
- 6 listków laurowych
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Jeśli zamierzasz zrobić pasztet w słoiku, to musisz rozpocząć od umycia jednej i drugiej wątróbki i pokrojenia jej na mniejsze kawałki. Następnie przełóż ją do garnka i zalej wrzątkiem - tak, by w całości znalazła się pod wodą. Gdy, po około minucie, wątróbka zmieni swój kolor, to wylej wodę i ponownie zalej wrzątkiem. Garnek ustaw na ogniu i parz wątróbkę przez 20 minut, w temperaturze 90 stopni. Gdy na wierzchu pojawi się piana, to zbierz ją łyżką. Teraz obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, a obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
Na rozgrzanej patelni z masłem podsmaż cebulę i czosnek do momentu, aż się zeszklą. Następnie dodaj wątróbkę, gałkę muszkatołową, liście laurowe i wszystko wymieszaj, podsmażając jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, wyjmij liście laurowe i pozostaw wszystko do ostygnięcia. Zawartość patelni przełóż do garnka i wszystko zblenduj na gładką masę. Dopraw pasztet solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i dokładnie wymieszaj. Gotowy pasztet przełóż do słoików i wstaw je do lodówki na min. 4 godziny. Smacznego!
Sprawdź również przepis na kotlety mielone ze słoika. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube: