Łosoś czy dorsz? Znany dietetyk mówi wprost, który jest zdrowszy

Dorsz czy łosoś? Obie ryby mają swoich zwolenników i przeciwników. Dorsza możemy jeść na diecie, ale w smaku jest suchy. Łosoś ma wiele wartości odżywczych, ale mówi się, że to jedna z najbardziej zanieczyszczonych ryb. Jak jest w rzeczywistości? Czy zastanawialiście się, która jest zdrowsza?

Łosoś czy dorsz? Znany dietetyk mówi wprost, który jest zdrowszyDorsz i łosoś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Obydwu rybom bliżej przyjrzał się dietetyk Michał Wrzosek. Ocenił łososia i dorsza pod kątem składników odżywczych oraz właściwości. Te dwa gatunki ryb są najpopularniejsze w Polsce. Dorsz należy do tych chudych, łosoś jest zaś tłusty. Czy to jednak sprawia, że jedna ryba jest lepsza od drugiej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Łosoś czy dorsz? Czym się od siebie różnią?

Przede wszystkim ryby te są pełne składników i właściwości odżywczych. Świetnie sprawdzają się podczas diet. Nie ulega wątpliwości, ze obydwa produkty są godne polecenia. Kolejne podobieństwo to pochodzenie - są one rybami morskimi. Możemy złowić je w Bałtyku, w oceanach i morzach u wybrzeży Europy i Ameryki. Północnej.

Przyjrzymy się teraz różnicom. Pierwsza z nich to kolor mięsa. Łososie mają barwę różowo-pomarańczową. Dlaczego? Zajadają się krewetkami i krylem, które zawierają barwnik astaksantynę. Dorsz zaś jest biały. Kolejna różnica to smak. Łosoś jest bardzo charakterystyczny i ma maślany posmak. Dorsze są raczej łagodne i delikatne, przypominają trochę mięso kurczaka.

Która ryba jest zdrowsza?

Łosoś jest bardziej kaloryczny, gdyż zalicza się do ryb tłustych. 100 g dostarcza 200 kcal, podczas gdy w dorszu znajdziemy 80 kcal. Obydwie ryby mają wysoką zawartość białka i podobną ilość węglowodanów. Dorsz zawiera mniej tłuszczu niż łosoś, w 100 gramach jest 1 gram tego składnika. W przypadku łososia wartość ta wynosi już 14 gramów. To sprawia, że dorsze są lepszym wyborem podczas diety.

Dorsz
Dorsz © flickr | Norm Evangelista

Jest jednak coś, co przemawia za łososiem - zawartość składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, E oraz D, a także kwasy omega-3. Mają one właściwości przeciwzapalne i przy okazji zmniejszają rozrastanie się tkanki tłuszczowej. Dorsze zaś zawierają potas, selen, jod, witaminy B12 i PP. Są tam też śladowe ilości witaminy D i E.

Dorsz czy łosoś? Kilka słów o kontrowersjach

Ryby te są zdrowe, jednak wiele osób przestrzega przed nimi, ze względu na zatrucia rtęcią. Okazuje się, że problem ten nie dotyczy ani dorsza, ani łososia. Ba, są one nawet polecane kobietom w ciąży. Łososie to przede wszystkim ryby hodowlane i często zdarza się, że warunki pozostawiają wiele do życzenia. Na całe szczęście dane dotyczące hodowli łososia norweskiego pokazują, że tylko 1 procent ryb leczony jest antybiotykami. Dodatkowo jest on bardziej podatny na zanieczyszczenia niż dorsz. Ze względu na właściwości odżywcze warto rybę te spożywać 2-3 razy w tygodniu.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia