Piję codziennie przez całą jesień. Czuję się świetnie i nie choruję

Mamy teraz jesień, a więc czas wszelkich infekcji. W tej porze roku często chorujemy, dlatego też warto zadbać o swoją odporność. Musimy sięgać po witaminy i minerały, które nas wzmocnią. Warto też zaprzyjaźnić się z imbirem i kurkumą. Możemy stworzyć napój, dzięki któremu żaden katar i kaszel się do nas nie przyczepi.

Napój na katarNapój na katar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kurkuma i imbir to świetny duet na jesiennie wieczory lub poranki. Te dwa składniki czynią cuda. Nie dość, że wspierają odchudzanie, to jeszcze wspierają naszą odporność. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Dodatkowo wspomagają wydzielanie soków trawiennych. Ich działanie wzmacnia pieprz oraz papryczka chilli. Możemy wybrać, który składnik bardziej będzie nam pasował.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Do napoju warto dodać także miód oraz sok z cytryny. Oba te składniki poprawią jego smak, a dodatkowo dostarczą nam witaminy C, której w tym czasie potrzebujemy szczególnie. Ta mikstura czyni cuda i nie pamiętam, kiedy ostatni raz zmagałam się z poważniejszym przeziębieniem. Piję go codziennie rano.

Zdrowy napój na katar. Jak go przygotować?

Stworzenie mikstury pełnej witamin i minerałów jest banalnie proste. Trzeba zacząć od przygotowania wszelkich potrzebnych składników. Na szczęście nie jest ich dużo. Na liście znajdują się:

  • 5 cm korzenia imbiru,
  • 4 cm korzenia kurkumy,
  • 1/3 chilli lub łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • pół cytryny,
  • 100-200 ml wody.
Kurkuma
Kurkuma © Pexels
  1. Jeśli masz blender, to przygotowanie będzie szybsze i sprawniejsze. Najpierw obierz oba korzenie ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Do tego celu użyj rękawiczek - kurkuma dość mocno barwi skórę i ciężko ją potem domyć.
  2. Wrzuć składniki do kielicha blendera.
  3. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do imbiru i kurkumy. Zaraz po tym dorzuć pieprz (lub chili), a na koniec dołóż miód lub syrop klonowy. Całość zalej wodą i zblenduj.
  4. Napój na katar jest już gotowy i możesz od razu go spożyć. Jeśli jednak zauważysz, że kawałki korzenia się nie rozdrobniły, przetrzyj miksturę przez sitko o gęstych oczkach.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze