PrzepisNapojePiję codziennie przez całą jesień. Czuję się świetnie i nie choruję

Piję codziennie przez całą jesień. Czuję się świetnie i nie choruję

Napój na katar
Napój na katar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
02.10.2023 11:15

Mamy teraz jesień, a więc czas wszelkich infekcji. W tej porze roku często chorujemy, dlatego też warto zadbać o swoją odporność. Musimy sięgać po witaminy i minerały, które nas wzmocnią. Warto też zaprzyjaźnić się z imbirem i kurkumą. Możemy stworzyć napój, dzięki któremu żaden katar i kaszel się do nas nie przyczepi.

Kurkuma i imbir to świetny duet na jesiennie wieczory lub poranki. Te dwa składniki czynią cuda. Nie dość, że wspierają odchudzanie, to jeszcze wspierają naszą odporność. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Dodatkowo wspomagają wydzielanie soków trawiennych. Ich działanie wzmacnia pieprz oraz papryczka chilli. Możemy wybrać, który składnik bardziej będzie nam pasował.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do napoju warto dodać także miód oraz sok z cytryny. Oba te składniki poprawią jego smak, a dodatkowo dostarczą nam witaminy C, której w tym czasie potrzebujemy szczególnie. Ta mikstura czyni cuda i nie pamiętam, kiedy ostatni raz zmagałam się z poważniejszym przeziębieniem. Piję go codziennie rano.

Zdrowy napój na katar. Jak go przygotować?

Stworzenie mikstury pełnej witamin i minerałów jest banalnie proste. Trzeba zacząć od przygotowania wszelkich potrzebnych składników. Na szczęście nie jest ich dużo. Na liście znajdują się:

  • 5 cm korzenia imbiru,
  • 4 cm korzenia kurkumy,
  • 1/3 chilli lub łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • pół cytryny,
  • 100-200 ml wody.
Kurkuma
Kurkuma© Pexels
  1. Jeśli masz blender, to przygotowanie będzie szybsze i sprawniejsze. Najpierw obierz oba korzenie ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Do tego celu użyj rękawiczek - kurkuma dość mocno barwi skórę i ciężko ją potem domyć.
  2. Wrzuć składniki do kielicha blendera.
  3. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do imbiru i kurkumy. Zaraz po tym dorzuć pieprz (lub chili), a na koniec dołóż miód lub syrop klonowy. Całość zalej wodą i zblenduj.
  4. Napój na katar jest już gotowy i możesz od razu go spożyć. Jeśli jednak zauważysz, że kawałki korzenia się nie rozdrobniły, przetrzyj miksturę przez sitko o gęstych oczkach.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także