Piję codziennie przez całą jesień. Czuję się świetnie i nie choruję

Mamy teraz jesień, a więc czas wszelkich infekcji. W tej porze roku często chorujemy, dlatego też warto zadbać o swoją odporność. Musimy sięgać po witaminy i minerały, które nas wzmocnią. Warto też zaprzyjaźnić się z imbirem i kurkumą. Możemy stworzyć napój, dzięki któremu żaden katar i kaszel się do nas nie przyczepi.

Napój na katarNapój na katar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kurkuma i imbir to świetny duet na jesiennie wieczory lub poranki. Te dwa składniki czynią cuda. Nie dość, że wspierają odchudzanie, to jeszcze wspierają naszą odporność. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Dodatkowo wspomagają wydzielanie soków trawiennych. Ich działanie wzmacnia pieprz oraz papryczka chilli. Możemy wybrać, który składnik bardziej będzie nam pasował.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Do napoju warto dodać także miód oraz sok z cytryny. Oba te składniki poprawią jego smak, a dodatkowo dostarczą nam witaminy C, której w tym czasie potrzebujemy szczególnie. Ta mikstura czyni cuda i nie pamiętam, kiedy ostatni raz zmagałam się z poważniejszym przeziębieniem. Piję go codziennie rano.

Zdrowy napój na katar. Jak go przygotować?

Stworzenie mikstury pełnej witamin i minerałów jest banalnie proste. Trzeba zacząć od przygotowania wszelkich potrzebnych składników. Na szczęście nie jest ich dużo. Na liście znajdują się:

  • 5 cm korzenia imbiru,
  • 4 cm korzenia kurkumy,
  • 1/3 chilli lub łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • pół cytryny,
  • 100-200 ml wody.
Kurkuma
Kurkuma © Pexels
  1. Jeśli masz blender, to przygotowanie będzie szybsze i sprawniejsze. Najpierw obierz oba korzenie ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Do tego celu użyj rękawiczek - kurkuma dość mocno barwi skórę i ciężko ją potem domyć.
  2. Wrzuć składniki do kielicha blendera.
  3. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do imbiru i kurkumy. Zaraz po tym dorzuć pieprz (lub chili), a na koniec dołóż miód lub syrop klonowy. Całość zalej wodą i zblenduj.
  4. Napój na katar jest już gotowy i możesz od razu go spożyć. Jeśli jednak zauważysz, że kawałki korzenia się nie rozdrobniły, przetrzyj miksturę przez sitko o gęstych oczkach.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀