WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Kiedy dowiedziałam się, co kuzynka dodaje do jajecznicy, wybuchłam śmiechem. Spróbowałam i robię to samo

Jajecznica to danie, które często przyrządzamy na śniadanie. Możemy ją przygotować na różne sposoby - za każdym razem będzie smakowała inaczej. Oprócz tego ma wiele właściwości odżywczych. Moja kuzynka dodaje do niej pewną rzecz. Za pierwszym razem parsknęłam śmiechem, ale postanowiłam sama to przetestować.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © YouTube | Tłuste Gary
Paulina Hermann

Jajecznica świetnie sprawdza się podczas śniadania. Nie dość, że dostarczy nam energii i składników odżywczych na resztę dnia, to jeszcze za każdym razem bardzo ciekawie smakuje. Za każdym razem przygotowujemy ją z dodatkiem boczku, kiełbasy lub szczypiorku. Czasem zdarza się, że wrzucamy do niej pomidory.

Jednak moja kuzynka weszła na wyższy poziom. Kiedy powiedziała mi o pewnym dodatku, nie mogłam uwierzyć własnym uszom. Jajecznica? Z serkiem wiejskim? Kto to w ogóle widział? Jednak, kiedy ją posmakowałam, byłam dosłownie wniebowzięta. Teraz często przygotowuje takie śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karkówka z piekarnika. Genialny przepis, który zachwyci całą rodzinę

Jajecznica z serkiem wiejskim - przepis

Na samym początku przygotuj kilka potrzebnych składników. Będą to:

  • trzy jajka,
  • 100 gramów serka wiejskiego,
  • masło,
  • sól oraz pieprz do smaku.


Sposób wykonania:

  1. Rozpuść masło na patelni. Od razu po tym wbij jajka i dodaj serek wiejski. Dopraw solą i pieprzem. Zacznij powoli mieszać wszystko na patelni.
  2. Kiedy jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję (najlepiej, jeśli nie wyjdzie za bardzo ścięta), przełóż ją na talerz.
  3. Możesz danie ozdobić ulubionymi ziołami lub dodać do niego posiekany szczypiorek. Podawaj je ze świeżym pieczywem w towarzystwie sałaty i pomidorków koktajlowych.
Jajecznica
Jajecznica © YouTube | Tłuste Gary

Dlaczego jajecznica z serkiem wiejskim? Jest kilka powodów. Przede wszystkim takie danie jest o wiele bardziej kremowe i zyskuje bardzo ciekawy smak. Dodatkowo dostarczamy sobie więcej białka i innych ważnych składników odżywczych. Dzięki temu będziemy syci na dłużej i możemy też pomóc sobie w odchudzaniu i budowaniu zdrowej sylwetki. Dobrym pomysłem będzie zjedzenie jej jako posiłku przedtreningowego 2-3 godziny przed ćwiczeniami fizycznymi.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze