Kiedy dowiedziałam się, co kuzynka dodaje do jajecznicy, wybuchłam śmiechem. Spróbowałam i robię to samo
Jajecznica to danie, które często przyrządzamy na śniadanie. Możemy ją przygotować na różne sposoby - za każdym razem będzie smakowała inaczej. Oprócz tego ma wiele właściwości odżywczych. Moja kuzynka dodaje do niej pewną rzecz. Za pierwszym razem parsknęłam śmiechem, ale postanowiłam sama to przetestować.
Jajecznica świetnie sprawdza się podczas śniadania. Nie dość, że dostarczy nam energii i składników odżywczych na resztę dnia, to jeszcze za każdym razem bardzo ciekawie smakuje. Za każdym razem przygotowujemy ją z dodatkiem boczku, kiełbasy lub szczypiorku. Czasem zdarza się, że wrzucamy do niej pomidory.
Jednak moja kuzynka weszła na wyższy poziom. Kiedy powiedziała mi o pewnym dodatku, nie mogłam uwierzyć własnym uszom. Jajecznica? Z serkiem wiejskim? Kto to w ogóle widział? Jednak, kiedy ją posmakowałam, byłam dosłownie wniebowzięta. Teraz często przygotowuje takie śniadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Jajecznica z serkiem wiejskim - przepis
Na samym początku przygotuj kilka potrzebnych składników. Będą to:
- trzy jajka,
- 100 gramów serka wiejskiego,
- masło,
- sól oraz pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Rozpuść masło na patelni. Od razu po tym wbij jajka i dodaj serek wiejski. Dopraw solą i pieprzem. Zacznij powoli mieszać wszystko na patelni.
- Kiedy jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję (najlepiej, jeśli nie wyjdzie za bardzo ścięta), przełóż ją na talerz.
- Możesz danie ozdobić ulubionymi ziołami lub dodać do niego posiekany szczypiorek. Podawaj je ze świeżym pieczywem w towarzystwie sałaty i pomidorków koktajlowych.
Dlaczego jajecznica z serkiem wiejskim? Jest kilka powodów. Przede wszystkim takie danie jest o wiele bardziej kremowe i zyskuje bardzo ciekawy smak. Dodatkowo dostarczamy sobie więcej białka i innych ważnych składników odżywczych. Dzięki temu będziemy syci na dłużej i możemy też pomóc sobie w odchudzaniu i budowaniu zdrowej sylwetki. Dobrym pomysłem będzie zjedzenie jej jako posiłku przedtreningowego 2-3 godziny przed ćwiczeniami fizycznymi.