Kiedy dowiedziałam się, co kuzynka dodaje do jajecznicy, wybuchłam śmiechem. Spróbowałam i robię to samo
Jajecznica to danie, które często przyrządzamy na śniadanie. Możemy ją przygotować na różne sposoby - za każdym razem będzie smakowała inaczej. Oprócz tego ma wiele właściwości odżywczych. Moja kuzynka dodaje do niej pewną rzecz. Za pierwszym razem parsknęłam śmiechem, ale postanowiłam sama to przetestować.
02.10.2023 09:55
Jajecznica świetnie sprawdza się podczas śniadania. Nie dość, że dostarczy nam energii i składników odżywczych na resztę dnia, to jeszcze za każdym razem bardzo ciekawie smakuje. Za każdym razem przygotowujemy ją z dodatkiem boczku, kiełbasy lub szczypiorku. Czasem zdarza się, że wrzucamy do niej pomidory.
Jednak moja kuzynka weszła na wyższy poziom. Kiedy powiedziała mi o pewnym dodatku, nie mogłam uwierzyć własnym uszom. Jajecznica? Z serkiem wiejskim? Kto to w ogóle widział? Jednak, kiedy ją posmakowałam, byłam dosłownie wniebowzięta. Teraz często przygotowuje takie śniadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajecznica z serkiem wiejskim - przepis
Na samym początku przygotuj kilka potrzebnych składników. Będą to:
- trzy jajka,
- 100 gramów serka wiejskiego,
- masło,
- sól oraz pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Rozpuść masło na patelni. Od razu po tym wbij jajka i dodaj serek wiejski. Dopraw solą i pieprzem. Zacznij powoli mieszać wszystko na patelni.
- Kiedy jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję (najlepiej, jeśli nie wyjdzie za bardzo ścięta), przełóż ją na talerz.
- Możesz danie ozdobić ulubionymi ziołami lub dodać do niego posiekany szczypiorek. Podawaj je ze świeżym pieczywem w towarzystwie sałaty i pomidorków koktajlowych.
Dlaczego jajecznica z serkiem wiejskim? Jest kilka powodów. Przede wszystkim takie danie jest o wiele bardziej kremowe i zyskuje bardzo ciekawy smak. Dodatkowo dostarczamy sobie więcej białka i innych ważnych składników odżywczych. Dzięki temu będziemy syci na dłużej i możemy też pomóc sobie w odchudzaniu i budowaniu zdrowej sylwetki. Dobrym pomysłem będzie zjedzenie jej jako posiłku przedtreningowego 2-3 godziny przed ćwiczeniami fizycznymi.