Lubisz chrupiące ziemniaki? Będą takie nawet z patelni, ale zapamiętaj jedno
Tak przygotowane ziemniaki z patelni smakują najlepiej. Ich chrupiąca skórka i mięciutki środek zapamiętasz na długo, a do tego przepisu z całą pewnością będziesz zaglądał regularnie. Pamiętaj tylko o jednym ważnym dodatku.
01.10.2023 | aktual.: 10.10.2023 09:41
Wybierając się do restauracji i zamawiając schabowego, często stajemy przed trudnym wyborem. Z którymi dodatkami życzymy sobie podać nasze danie? U dzieciaków sprawa wygląda dość łatwo i w 90 proc. przypadków będą to frytki. Dorośli częściej preferują inną formę ziemniaków — purée albo opiekane. Dzisiaj chcemy skupić się na tym drugim rodzaju, chociaż nie zamierzamy nawet dotknąć piekarnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie chrupiących ziemniaków za pomocą patelni to banalna alternatywa, dzięki której uraczysz się tą smaczną przekąską w kilka chwil. Cały trik polega na użyciu masła — to dzięki niemu takie ziemniaki będą przyjemnie chrupały, a także nabiorą cudownego aromatu. Oczywiście postaw tu na masło klarowane — ma wyższą temperaturę dymienia i to ono nadaje się do tego typu obróbki.
Jesteś gotowy? Ziemniaki w dłoń i działajmy! Oto przepis.
Chrupiące ziemniaki z patelni
Składniki:
- 6 ziemniaków,
- 50 g masła klarowanego,
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj. Każdego pokrój natomiast na mniejsze kawałki, mniej więcej 6 czy 8. Następnie gotuj je przez około 10 minut w osolonej wodzie.
- Teraz odcedź ziemniaki i ostudź je. Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni, to podziel ziemniaki na dwie równe części. To bardzo ważne, bo potrzebują one sporo miejsca, żeby były ostatecznie chrupiące.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Posyp ziemniaki solą, curry, papryką i tymiankiem lub innym ulubionym ziołem. Wymieszaj i nastaw dość dużą moc palnika. Opiekaj warzywa do momentu, w którym będą już estetycznie zarumienione.
- Wyłóż je wtedy na talerz i gotowe. Podawaj z czym chcesz — poza byciem smacznym dodatkiem do schabowego, smażone ziemniaki smakują bosko jako samodzielna przekąska. Smacznego!