Lubisz chrupiące ziemniaki? Będą takie nawet z patelni, ale zapamiętaj jedno

Tak przygotowane ziemniaki z patelni smakują najlepiej. Ich chrupiąca skórka i mięciutki środek zapamiętasz na długo, a do tego przepisu z całą pewnością będziesz zaglądał regularnie. Pamiętaj tylko o jednym ważnym dodatku.

Tak przygotowane ziemniaki z patelni smakują bosko!Tak przygotowane ziemniaki z patelni smakują bosko!
Źródło zdjęć: © canva.com

Wybierając się do restauracji i zamawiając schabowego, często stajemy przed trudnym wyborem. Z którymi dodatkami życzymy sobie podać nasze danie? U dzieciaków sprawa wygląda dość łatwo i w 90 proc. przypadków będą to frytki. Dorośli częściej preferują inną formę ziemniaków — purée albo opiekane. Dzisiaj chcemy skupić się na tym drugim rodzaju, chociaż nie zamierzamy nawet dotknąć piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tiramisu w cytrynowej odsłonie. Idealne, gdy spodziewasz się gości albo masz ochotę na lekki deser

Przygotowanie chrupiących ziemniaków za pomocą patelni to banalna alternatywa, dzięki której uraczysz się tą smaczną przekąską w kilka chwil. Cały trik polega na użyciu masła — to dzięki niemu takie ziemniaki będą przyjemnie chrupały, a także nabiorą cudownego aromatu. Oczywiście postaw tu na masło klarowane — ma wyższą temperaturę dymienia i to ono nadaje się do tego typu obróbki.

Jesteś gotowy? Ziemniaki w dłoń i działajmy! Oto przepis.

Chrupiące ziemniaki z patelni

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 50 g masła klarowanego,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • szczypta soli.
Opiekane ziemniaki bez piekarnika? Nic prostszego
Opiekane ziemniaki bez piekarnika? Nic prostszego © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj. Każdego pokrój natomiast na mniejsze kawałki, mniej więcej 6 czy 8. Następnie gotuj je przez około 10 minut w osolonej wodzie.
  2. Teraz odcedź ziemniaki i ostudź je. Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni, to podziel ziemniaki na dwie równe części. To bardzo ważne, bo potrzebują one sporo miejsca, żeby były ostatecznie chrupiące.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Posyp ziemniaki solą, curry, papryką i tymiankiem lub innym ulubionym ziołem. Wymieszaj i nastaw dość dużą moc palnika. Opiekaj warzywa do momentu, w którym będą już estetycznie zarumienione.
  4. Wyłóż je wtedy na talerz i gotowe. Podawaj z czym chcesz — poza byciem smacznym dodatkiem do schabowego, smażone ziemniaki smakują bosko jako samodzielna przekąska. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil