PoradyNajgorsze tłuszcze do smażenia, jakie można sobie wyobrazić. Niszczą smak potraw i szkodzą zdrowiu

Najgorsze tłuszcze do smażenia, jakie można sobie wyobrazić. Niszczą smak potraw i szkodzą zdrowiu

Najgorsze tłuszcze do smażenia - Pyszności; Foto: Canva.com
Najgorsze tłuszcze do smażenia - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

06.10.2022 12:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele pysznych potraw takich jak kotlety schabowe, czy zwykła jajecznica powstaje w wyniku smażenia. Z reguły wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz na patelni. Jednak nie każdy z nas wie dokładnie, jaki olej najlepiej użyć. Jakie są najlepsze, a jakie najgorsze tłuszcze do smażenia? Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Najgorsze tłuszcze do smażenia

Smażenie na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com

Tłuszcze charakteryzują się określonym punktem dymienia, czyli temperaturą, w której ulegają niekorzystnym zmianom. W konsekwencji uwalniają się szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Poza tym osiągnięcie tej temperatury wpływa również negatywnie na smak oraz aromat potrawy. 

Punkt dymienia ma wyjątkowo duże znaczenie podczas smażenia. Ważne jest, aby wynosił on minimum 180 stopni Celsjusza. W związku z tym nie polecamy sięgać po tłuszcze odznaczające się  niską temperaturą dymienia. Należą do nich głównie oleje tłoczone na zimno np. olej lniany, czy olej z czarnuszki - takie produkty najlepiej sprawdzą się jako dodatek do sałatki.

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć?

Masło klarowane - Pyszności; Foto: Canva.com
Masło klarowane - Pyszności; Foto: Canva.com

Omówiliśmy najgorsze tłuszcze do smażenia, ale po które w takiej sytuacji najlepiej sięgać? Jak już wspomnieliśmy, w przypadku smażenia ważne jest, aby punkt dymienia tłuszczu był wysoki.

W związku z tym świetnie sprawdzą się tutaj oleje rafinowane np. olej rzepakowy. Niektórzy stosują również rafinowany olej kokosowy, którego temperatura dymienia wynosi ok. 230 stopni Celsjusza.

Poza tym polecamy również smażyć na maśle klarowanym. Tłuszcz ten również odznacza się wysokim punktem dymienia (200 stopni Celsjusza). Dodatkowo nadaje potrawie lekko orzechowego aromatu. W związku z tym wspaniale sprawdzi się podczas smażenia mięsa, czy warzyw.

Warto również zaznaczyć, że wielu z nas m.in. podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych, używa do smażenia smalcu. Wspaniale podkreśla on smak oraz aromat potrawy. Należy wspomnieć, że temperatura dymienia smalcu wynosi aż 218 stopni Celsjusza.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika krok po kroku. To wspaniały pomysł na lekki, smaczny obiad dla całej rodziny.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także