Tylko garstka dziennie. Wymiatają cholesterol z organizmu i zbijają wysoki cukier
Orzechy nerkowca cenione są nie tylko za swój delikatny smak, ale przede wszystkim za bogactwo odżywczych składników. Wiele osób unika jedzenia nerkowców ze względu na ich kaloryczność, zapominając, że produkt ten, spożywany z umiarem, wspomaga proces odchudzania. Zobacz, co warto wiedzieć o nerkowcach.
03.06.2024 | aktual.: 03.06.2024 17:10
Orzechy nerkowca pochodzą z drzewa o nazwie nanercz zachodni, które rośnie w Ameryce Południowej (gatunek ten jest uprawiany w większości krajów obszaru tropikalnego). Ciekawostką jest, że orzechy nerkowca są bliskimi krewnymi mango i pistacji. Pomimo wysokiej kaloryczności orzechy są bardzo zdrową i wartościową przekąską – najzdrowszą wśród wszystkich bakalii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na co dobre są orzechy nerkowca? Właściwości zdrowotne
Orzechy nerkowca są przede wszystkim bogatym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także przeciwutleniaczy, które neutralizują negatywne działanie wolnych rodników. Są również źródłem białka, witamin (A, D, E, z grupy B) oraz składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, cynku, selenu). Jak większość orzechów również orzechy nerkowca wspomagają pamięć i koncentrację, zapobiegają depresji, zwalczają skutki stresu, a także regulują cykl snu.
Badania naukowe dowodzą, że orzechy nerkowca chronią przed rozwojem cukrzycy typu II. Dodatkowo, ze względu na niski indeks glikemiczny, mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Orzechy nerkowca mają również pozytywny wpływ na pracę układu krążenia. Obecny w orzechach magnez obniża ryzyko wystąpienia zawału serca czy miażdżycy, z kolei potas obniża ciśnienie i reguluje pracę mięśnia sercowego. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, a witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiając koncentrację i pamięć.
Zobacz także
Orzechy nerkowca a odchudzanie
Choć orzechy nie są najmniej kaloryczną przekąską, to orzechy nerkowca mają najmniej kalorii – jest ich 553 w 100 gramach. Dla porównania migdały w 100 gramach dostarczają 579 kcal, orzechy włoskie 645 kcal, orzechy laskowe 640 kcal, pistacje 589 kcal, orzeszki ziemne 560 kcal, a orzechy makadamia aż 718 kcal.
Warto zaznaczyć też, że orzechy nerkowca oddziałują pozytywnie na zachowanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej, co z kolei pomaga zapobiec gromadzeniu się wody w organizmie i chroni przed opuchlizną czy powstawaniem wodnego cellulitu. Ponadto orzechy nerkowca podnoszą poziom serotoniny w organizmie, czyli tzw. hormonu szczęścia, który nie tylko poprawia samopoczucie, ale i zmniejsza apetyt.