Turcy zajadają się codziennie. Podpatrzyłem przepis na straganie i serwuję rodzinie na okrągło
Z wakacji w Turcji przywiozłem nie tylko miłe wspomnienia i kulę śnieżną z napisem "Belek". W paczuszce z upominkami znalazło się też miejsce na przepis na pewien miejscowy przysmak. Gozleme — faszerowany placek uwielbiany przez Turków jest ostatnio hitem w moim domu.
02.07.2024 09:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sztandarowym daniem kuchni tureckiej w Polsce jest oczywiście kebab. To tak oczywiste skojarzenie, że wielu z nas może zapomnieć — lub po prostu nie wiedzieć — o tym, że kulinaria znad Ankary opiewają w mnóstwo ciekawych potraw, a znakomita ich część posmakowałaby również Polakom. Wśród nich znajduje się między innymi gozleme, które chciałem ci dzisiaj przedstawić. Te apetyczne placki z mięsem oczarowały mnie już na wakacjach i nie mogłem nie spróbować własnych sił w ich przygotowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gozleme przyrządza się w bardzo prosty sposób, a do obróbki termicznej używa się zwykłej patelni. Zamknięty w drożdżowym cieście farsz doprawiam na ostro, tak jak tradycja związana z gozleme nakazuje. Oczywiście możesz też przygotować tę potrawę na wiele różnych sposobów, a w internecie nie brakuje przepisów również na jej wegetariańską wersję.
Gozleme — tureckie placki z mięsem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1 torebka drożdży instant (7 g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta cukru.
Mięsny farsz:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 2 ząbki czosnku
- 100 g liści szpinaku,
- 100 g fety,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 cytryny,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Paprykę kroję w cienkie paski. Czosnek przepuszczam przez praskę, liście szpinaku szatkuję, cebulę przemieniam w drobną kosteczkę. Z cytryny ścieram skórkę.
- Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę i podsmażam do zeszklenia. Wtedy dodaję czosnek i paprykę.
- Po chwili na patelni ląduje już mięso mielone. Całość mieszam i doprawiam kolendrą, chilli, słodką papryką, pieprzem, solą, skórką z cytryny.
- Teraz dorzucam liście szpinaku. Gdy odparuje z nich woda i staną się miękkie, zdejmuję farsz do ostudzenia. Na koniec dodaję pokruszony ser feta i delikatnie mieszam.
- Drożdże mieszam z wodą i odstawiam na 10 minut. Dodaję pozostałe składniki, wyrabiam ciasto i daję mu odpocząć około pół godziny. Dzielę na 4 równe części i rozwałkowuję. Staram się uformować kształt prostokąta.
- Na połowę każdego placka wykładam po trochu farszu. Składam na pół w ten sposób, że farsz znajduje się teraz w środku.
- Smażę na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę. Gotowe!