Turcy zajadają się codziennie. Podpatrzyłem przepis na straganie i serwuję rodzinie na okrągło

Z wakacji w Turcji przywiozłem nie tylko miłe wspomnienia i kulę śnieżną z napisem "Belek". W paczuszce z upominkami znalazło się też miejsce na przepis na pewien miejscowy przysmak. Gozleme — faszerowany placek uwielbiany przez Turków jest ostatnio hitem w moim domu.

Gozleme - turecki specjałGozleme - turecki specjał
Źródło zdjęć: © Canva | Esin Deniz

Sztandarowym daniem kuchni tureckiej w Polsce jest oczywiście kebab. To tak oczywiste skojarzenie, że wielu z nas może zapomnieć — lub po prostu nie wiedzieć — o tym, że kulinaria znad Ankary opiewają w mnóstwo ciekawych potraw, a znakomita ich część posmakowałaby również Polakom. Wśród nich znajduje się między innymi gozleme, które chciałem ci dzisiaj przedstawić. Te apetyczne placki z mięsem oczarowały mnie już na wakacjach i nie mogłem nie spróbować własnych sił w ich przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Gozleme przyrządza się w bardzo prosty sposób, a do obróbki termicznej używa się zwykłej patelni. Zamknięty w drożdżowym cieście farsz doprawiam na ostro, tak jak tradycja związana z gozleme nakazuje. Oczywiście możesz też przygotować tę potrawę na wiele różnych sposobów, a w internecie nie brakuje przepisów również na jej wegetariańską wersję.

Gozleme — tureckie placki z mięsem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 torebka drożdży instant (7 g),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru.

Mięsny farsz:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g liści szpinaku,
  • 100 g fety,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 cytryny,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz.
Gozleme to turecki streetfood
Gozleme to turecki streetfood © Canva | SILIN ALEXEY

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę kroję w cienkie paski. Czosnek przepuszczam przez praskę, liście szpinaku szatkuję, cebulę przemieniam w drobną kosteczkę. Z cytryny ścieram skórkę.
  2. Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę i podsmażam do zeszklenia. Wtedy dodaję czosnek i paprykę.
  3. Po chwili na patelni ląduje już mięso mielone. Całość mieszam i doprawiam kolendrą, chilli, słodką papryką, pieprzem, solą, skórką z cytryny.
  4. Teraz dorzucam liście szpinaku. Gdy odparuje z nich woda i staną się miękkie, zdejmuję farsz do ostudzenia. Na koniec dodaję pokruszony ser feta i delikatnie mieszam.
  5. Drożdże mieszam z wodą i odstawiam na 10 minut. Dodaję pozostałe składniki, wyrabiam ciasto i daję mu odpocząć około pół godziny. Dzielę na 4 równe części i rozwałkowuję. Staram się uformować kształt prostokąta.
  6. Na połowę każdego placka wykładam po trochu farszu. Składam na pół w ten sposób, że farsz znajduje się teraz w środku.
  7. Smażę na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej