Obierz, przekrój na pół i wrzuć do przesolonej zupy. Potrawa znowu stanie się smaczna
Można powiedzieć, że nasze mamy i babcie miały swoje triki kulinarne na wszystko. Zbyt słona zupa? Żaden problem: do skutecznej interwencji wystarczy zajrzeć do pojemnika z warzywami. Nie ma tam tego, czego szukamy? Spokojnie — babcie miały w zanadrzu kolejne patenty...
01.07.2024 07:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To, że przesolenie zupy może zdarzyć się każdemu, wcale nie sprawia, że — kiedy taka sytuacja przytrafia się właśnie nam — czujemy się w jakiś sposób pocieszeni. Nie, przecież jest, jak jest. I z całym garnkiem zbyt słonej zupy albo trzeba się wtedy pożegnać, albo reagować szybko i zdecydowanie. My polecamy to drugie podejście. Odrobina niezaawansowanej chemii może sprawić, że potrawa powróci do optymalnych wartości smakowych. Babcie to się jednak znały na wszystkim!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przesolona zupa? Bez paniki!
Zanim podasz przesoloną zupę swoim bliskim i usłyszysz standardową replikę pt. "ktoś tu się chyba zakochał", nie zdejmuj garnka z ognia, za to sięgnij do jednej z kuchennych szafek. Co masz z niej wyciągnąć? Jednego, dużego, dorodnego... ziemniaka. Spokojnie, nie chodzi nam o przyrządzenie z niego placków i zastąpienia nimi zupy. Co natomiast masz zrobić? Obierz warzywo, umyj, przekrój na pół i wrzuć do zupy. Tylko tyle.
Zobacz także
Teraz gotowany ziemniak powinien zacząć wchłaniać nadmiar soli z zupy. Gotuj go do momentu, w którym zacznie zmieniać konsystencję na miękką. Jeśli przesadzisz z czasem, warzywo ponownie uwolni zebrany smak, który trafi raz jeszcze do zupy. Kiedy więc uznasz, że "to już", wyjmij ziemniaka i skosztuj płynu. Jest lepiej? Dobrze. Nie jest? Przejdźmy do dalszych trików.
Przesolona zupa — pomysły na interwencję
W taki sam sposób, co ziemniaka, możesz też użyć jabłka. Musisz jednak bardzo uważać na wspomnianą wcześniej zmianę konsystencji. Słodki posmak owocu może sprawić, że zupa stanie się mniej słona, za to nie będzie już smakowała tak, jak byśmy chcieli.
Co jeszcze działa? Skórki chleba albo ryż (w torebce, żeby nie było później problemy z jego wybieraniem z zupy). Babcie do "odsolenia" zupy czasami stosowały także kurze białko. Ten składnik rewelacyjnie wchłania słony smak. Pamiętaj tylko o zebraniu go przed podaniem zupy. W innym przypadku domownicy mogą być bardzo zdziwieni!