9 kuchennych trików, które od lat stosowały nasze babcie. Działają do dziś!

Babcie to prawdziwe mistrzynie kuchni. Ich sposoby, patenty i przepisy działają do dziś.

Obrazek
Ewa

#1 Błyskawiczne ostrzenie noża

Tępy nóż to niebezpieczny i zły nóż- tutaj nie ma z czym dyskutować. Jeśli pod ręką nie masz ostrzałki, sięgnij po... ceramiczny kubek lub talerz! Odwróć kubek do góry dnem. Przeciągnij nóż kilka razy pod kątem 30 stopni po nieszkolnej powierzchni ceramicznego kubka. Powtórz to kilka razy, wytrzyj nóż i gotowe!

Obrazek

#2 Bułka tarta? Nie ze sklepu!

O tym wiedzą chyba wszyscy. Wystarczy wysuszone (ale nie spleśniałe) pieczywo, tarka i gotowe. Możesz też zamrozić kawałek bułki i zetrzeć ją na drobnych oczkach.

Obrazek

#3 Usuwanie naklejek ze słoików

U babci nic się nie marnowało! Słoiki dostawały nowe życie i zapełniały się po brzegi domowymi powidłami i innymi wekami. Posmaruj etykietę tłuszczem: olejem, masłem, margaryną lub tłustym kremem do ciała i odstaw na noc. Następnego dnia zejdzie bez problemu!

Obrazek

#4 Przypalenia usuwaj solą

Coś na kuchence się przypaliło? Dno garnka nie wygląda za dobrze? Sięgnij po sól! Zasyp przypalone miejsca solą i dodaj odrobiny wody, żeby powstała pasta. Zostaw na dłuższą chwilę (lub na noc) i usuń zabrudzenia bez problemu!

Obrazek

#5 Szybkie sprzątanie rozbitego jajka

Rozbite jajko na podłodze zbiera się dość trudno. No, chyba że masz czworonoga, który sprawi, że jajko zniknie w kilka sekund ;)
Wystarczy... sól! Posyp nią jajko i bez problemów zgarnij ręcznikiem papierowym.

Obrazek

#6 Do mąki włóż liście laurowe

I nie tylko do mąki! Sprawdzą się we wszystkich sypkich produktach. Po co? Odstraszą insekty, które potrafią siać niezłe spustoszenie w kuchennych szafkach.

Obrazek

#7 Patent na soczysty schab

Schab ma to do siebie, że czasami wychodzi nieco wysuszony. Moja babcia miała na to sposób! Wystarczy... sparzyć przygotowane do pieczenia mięso wrzątkiem!

Obrazek

#8 Idealna jajecznica babci Ani

Puszysta, pyszna i fantastyczna! Na 1 jajko dodaj 1 łyżkę mleka. Prosty trik, a zdecydowanie odmienia smak zwykłej jajecznicy.

Obrazek

#9 Gotująca woda nie wykipi

Zdarzyło Ci się na chwilę wyjść z kuchni i zapomnieć o gotującej się w garnku wodzie? Po powrocie okazało się, że masz w kuchni prawdziwy bałagan?

Aby tego uniknąć, połóż na naczyniu z gotującą się cieczą drewnianą łyżkę i to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟