PrzepisZupyZ parzącej rośliny przygotujesz pyszną i zdrową zupę. Nasze prababki wiedziały, co dobre

Z parzącej rośliny przygotujesz pyszną i zdrową zupę. Nasze prababki wiedziały, co dobre

Zupa pokrzywowa - smaczna i zdrowa
Zupa pokrzywowa - smaczna i zdrowa
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov

30.06.2024 08:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa pokrzywowa to wiejski specjał sprzed lat, który nie tylko doskonale smakuje, ale także charakteryzuje się wyjątkowo pozytywnym wpływem na zdrowie. Jak ją przyrządzić? I czy na pewno nie grozi nam pojawienie się żadnych bąbli w przełyku? Odpowiadamy.

Być może część z nas nosi w sobie wspomnienie, w którym po raz pierwszy słyszy o zupie pokrzywowej. Czy to dowcip? Czy babcia, mówiąc o takiej potrawie, stroi sobie z nas żarty? Cóż, rzeczywiście można było odnieść takie wrażenie, bo doświadczenia z pokrzywami mieliśmy do tej pory — delikatnie mówić — nie najlepsze. Czyżby ta sama roślina, która parzyła nam nogi podczas leśnych przepraw i gry w piłkę na polanach, mogła być głównym składnikiem smacznej i pożywnej zupy? Tak, to prawda!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak już zapowiadaliśmy, zupa pokrzywowa to nie tylko świetny, orzeźwiający smak, ale także mnóstwo prozdrowotnych cech. W tym kontekście warto wspomnieć przede wszystkim o jej antybiotycznym i przeciwzapalnych działaniu. Pokrzywy rewelacyjnie oddziałują na ludzki układ odpornościowy, a przy okazji regulują ciśnienie, poziom cukru i cholesterolu. Dostarczają też wielu witamin — A, B, C i K — z których każda pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Zupa pokrzywowa jest więc wspaniałym przedstawicielem dawnej kuchni, takiej, jakiej w wielkich miastach nie doświadcza się zbyt często. Warto jednak skusić się na taki powrót do korzeni. Jeśli nie dla zdrowia, to chociaż... dla kubków smakowych.

Zupa pokrzywowa

Składniki:

  • 200 g liści i łodyg pokrzywy,
  • 1 l bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól do smaku.
Zupa pokrzywowa to zapomniany specjał naszych babć
Zupa pokrzywowa to zapomniany specjał naszych babć© Canva | MychkoAlezander

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywy sparz we wrzątku (temperatura sprawi, że przestaną parzyć) i posiekaj. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno poszatkuj.
  2. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj mąkę i wymieszaj.
  3. Teraz dorzuć także pokrzywę, marchew i ziemniaki. Chwilę podsmażaj i wlej bulion. Gotuj około 25 minut, do miękkości warzyw.
  4. Na koniec gotowania dodaj do zupy mieszankę żółtka i śmietany, wymieszaj. Dopraw solą, sokiem z cytryny i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także