Z parzącej rośliny przygotujesz pyszną i zdrową zupę. Nasze prababki wiedziały, co dobre

Zupa pokrzywowa to wiejski specjał sprzed lat, który nie tylko doskonale smakuje, ale także charakteryzuje się wyjątkowo pozytywnym wpływem na zdrowie. Jak ją przyrządzić? I czy na pewno nie grozi nam pojawienie się żadnych bąbli w przełyku? Odpowiadamy.

Zupa pokrzywowa - smaczna i zdrowaZupa pokrzywowa - smaczna i zdrowa
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov

Być może część z nas nosi w sobie wspomnienie, w którym po raz pierwszy słyszy o zupie pokrzywowej. Czy to dowcip? Czy babcia, mówiąc o takiej potrawie, stroi sobie z nas żarty? Cóż, rzeczywiście można było odnieść takie wrażenie, bo doświadczenia z pokrzywami mieliśmy do tej pory — delikatnie mówić — nie najlepsze. Czyżby ta sama roślina, która parzyła nam nogi podczas leśnych przepraw i gry w piłkę na polanach, mogła być głównym składnikiem smacznej i pożywnej zupy? Tak, to prawda!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Jak już zapowiadaliśmy, zupa pokrzywowa to nie tylko świetny, orzeźwiający smak, ale także mnóstwo prozdrowotnych cech. W tym kontekście warto wspomnieć przede wszystkim o jej antybiotycznym i przeciwzapalnych działaniu. Pokrzywy rewelacyjnie oddziałują na ludzki układ odpornościowy, a przy okazji regulują ciśnienie, poziom cukru i cholesterolu. Dostarczają też wielu witamin — A, B, C i K — z których każda pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Zupa pokrzywowa jest więc wspaniałym przedstawicielem dawnej kuchni, takiej, jakiej w wielkich miastach nie doświadcza się zbyt często. Warto jednak skusić się na taki powrót do korzeni. Jeśli nie dla zdrowia, to chociaż... dla kubków smakowych.

Zupa pokrzywowa

Składniki:

  • 200 g liści i łodyg pokrzywy,
  • 1 l bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól do smaku.
Zupa pokrzywowa to zapomniany specjał naszych babć
Zupa pokrzywowa to zapomniany specjał naszych babć © Canva | MychkoAlezander

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywy sparz we wrzątku (temperatura sprawi, że przestaną parzyć) i posiekaj. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno poszatkuj.
  2. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj mąkę i wymieszaj.
  3. Teraz dorzuć także pokrzywę, marchew i ziemniaki. Chwilę podsmażaj i wlej bulion. Gotuj około 25 minut, do miękkości warzyw.
  4. Na koniec gotowania dodaj do zupy mieszankę żółtka i śmietany, wymieszaj. Dopraw solą, sokiem z cytryny i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯