Sok z pokrzywy jest zdrowy i oczyszcza organizm. Mało kto wie, jak właściwie go przygotować

Po sok z pokrzywy powinniśmy sięgać właśnie teraz, kiedy organizm potrzebuje wzmocnienia po pogodowych perturbacjach i chłodniejszym okresie. Ponadto trwa sezon na młode liście. Zobacz, jak przygotować pełen dobroczynnych składników sok z pokrzywy.

Jak wyciskać sok z pokrzywy?Jak wyciskać sok z pokrzywy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pokrzywę najlepiej jest pozyskiwać na przełomie kwietnia i maja, czyli kiedy jest delikatna i wykazuje najwięcej korzystnych dla organizmu właściwości. Pokrzywę można zbierać, dopóki nie zakwitnie, a więc maksymalnie do połowy czerwca. Szykuj więc sok z tego dobroczynnego ziela, póki jest okazja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Właściwości zdrowotne soku z pokrzywy

Sok z pokrzywy jest bogatym źródłem składników odżywczych i posiada wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera witaminy A, C, K, żelazo, potas i wapń, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pokrzywa, z której wytwarza się sok, działa jako naturalny diuretyk, wspierając układ moczowy i przyczyniając się do eliminacji toksyn. Jest również ceniona za swoje właściwości przeciwzapalne.

Regularne spożywanie soku z pokrzywy może poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci, a także wspierać zdrowie sercowo-naczyniowe poprzez poprawę krążenia krwi. Ponadto napój ten może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób z cukrzycą. Warto jednak zauważyć, że sok z pokrzywy powinien być stosowany z umiarem i po konsultacji z lekarzem, szczególnie w przypadku osób przyjmujących leki rozrzedzające krew lub mających problemy z nerkami.

Sok z pokrzywy wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia
Sok z pokrzywy wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia © Pixabay

Jak przygotować sok z pokrzywy?

Dawniej sok z pokrzywy pozyskiwano poprzez ucieranie młodych liści lub zalewanie ich wrzątkiem czy też zasypywanie cukrem. Mimo że każda z tych metod działa, dzisiaj można łatwiej, szybciej i efektywniej pozyskać sok z pokrzywy. Najprostszym sposobem jest użycie wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której uda się "wydostać" wszystko, co najlepsze z drogocennych liści. Jeśli jednak nie posiadasz takiego urządzenia, wypróbuj prostej metody na pozyskanie soku za pomocą blendera.

Zanim przystąpisz do działania, wymyj pokrzywę w zimnej wodzie, po czym rozdrobnij jej liście, rozrywając je dłońmi. Następnie zblenduj pokrzywę z dodatkiem wody, po czym przecedź napój przez gęste sito lub gazę. Tak przygotowany sok z pokrzywy pij rano na czczo. Możesz też sięgać po niego między posiłkami lub przed snem. Zaleca się spożywanie szklanki napoju dziennie.

Smak soku z pokrzywy pozostawia wiele do życzenia. Jeśli przechodzi przez twoje gardło z trudnością, wymieszaj go z innymi sokami świeżo wyciskanymi, dodaj do koktajlu czy jogurtu. Warto mieć na względzie, że sok z pokrzywy działa moczopędnie, nie należy więc przesadzać z jego ilością.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀