Sok z pokrzywy jest zdrowy i oczyszcza organizm. Mało kto wie, jak właściwie go przygotować

Po sok z pokrzywy powinniśmy sięgać właśnie teraz, kiedy organizm potrzebuje wzmocnienia po pogodowych perturbacjach i chłodniejszym okresie. Ponadto trwa sezon na młode liście. Zobacz, jak przygotować pełen dobroczynnych składników sok z pokrzywy.

Jak wyciskać sok z pokrzywy?Jak wyciskać sok z pokrzywy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pokrzywę najlepiej jest pozyskiwać na przełomie kwietnia i maja, czyli kiedy jest delikatna i wykazuje najwięcej korzystnych dla organizmu właściwości. Pokrzywę można zbierać, dopóki nie zakwitnie, a więc maksymalnie do połowy czerwca. Szykuj więc sok z tego dobroczynnego ziela, póki jest okazja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Właściwości zdrowotne soku z pokrzywy

Sok z pokrzywy jest bogatym źródłem składników odżywczych i posiada wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera witaminy A, C, K, żelazo, potas i wapń, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pokrzywa, z której wytwarza się sok, działa jako naturalny diuretyk, wspierając układ moczowy i przyczyniając się do eliminacji toksyn. Jest również ceniona za swoje właściwości przeciwzapalne.

Regularne spożywanie soku z pokrzywy może poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci, a także wspierać zdrowie sercowo-naczyniowe poprzez poprawę krążenia krwi. Ponadto napój ten może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób z cukrzycą. Warto jednak zauważyć, że sok z pokrzywy powinien być stosowany z umiarem i po konsultacji z lekarzem, szczególnie w przypadku osób przyjmujących leki rozrzedzające krew lub mających problemy z nerkami.

Sok z pokrzywy wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia
Sok z pokrzywy wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia © Pixabay

Jak przygotować sok z pokrzywy?

Dawniej sok z pokrzywy pozyskiwano poprzez ucieranie młodych liści lub zalewanie ich wrzątkiem czy też zasypywanie cukrem. Mimo że każda z tych metod działa, dzisiaj można łatwiej, szybciej i efektywniej pozyskać sok z pokrzywy. Najprostszym sposobem jest użycie wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której uda się "wydostać" wszystko, co najlepsze z drogocennych liści. Jeśli jednak nie posiadasz takiego urządzenia, wypróbuj prostej metody na pozyskanie soku za pomocą blendera.

Zanim przystąpisz do działania, wymyj pokrzywę w zimnej wodzie, po czym rozdrobnij jej liście, rozrywając je dłońmi. Następnie zblenduj pokrzywę z dodatkiem wody, po czym przecedź napój przez gęste sito lub gazę. Tak przygotowany sok z pokrzywy pij rano na czczo. Możesz też sięgać po niego między posiłkami lub przed snem. Zaleca się spożywanie szklanki napoju dziennie.

Smak soku z pokrzywy pozostawia wiele do życzenia. Jeśli przechodzi przez twoje gardło z trudnością, wymieszaj go z innymi sokami świeżo wyciskanymi, dodaj do koktajlu czy jogurtu. Warto mieć na względzie, że sok z pokrzywy działa moczopędnie, nie należy więc przesadzać z jego ilością.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej