W Polsce jest uważana za chwast. Zaparz garść liści jak herbatę, a kilogramy zaczną lecieć jak szalone
Wiosna to idealny czas, aby zacząć korzystać z typowych dla tej pory roku produktów. Pokrzywa bez wątpienia jest jednym z nich. Roślina ta wykazuje wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, m.in. wspiera proces odchudzania. Zobacz, jak stosować pokrzywę, by pożegnać boczki na lato.
08.04.2024 15:01
Pokrzywa jest niewątpliwie jednym z najzdrowszych chwastów. Rośnie niemal wszędzie, a mimo to wielu z nas boi się w nią wejść, aby ją zebrać. Wszystko za sprawą jej parzących właściwości - kontakt z pokrzywą skutkuje pojawieniem się na skórze charakterystycznych bąbli, które zdecydowanie nie kojarzą się pozytywnie. Jednak to wszystko może się zmienić w mgnieniu oka. Wystarczy, że dowiesz się, jakie właściwości ma pokrzywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy pokrzywa pomaga w chudnięciu?
Już w starożytności doceniano dobroczynne właściwości pokrzywy. W średniowieczu była ona uważana za uniwersalne lekarstwo na niemal wszystkie dolegliwości. Dzisiaj ponownie odkrywamy jej moc, wykorzystując napar z pokrzywy w walce z alergiami, infekcjami, problemami prostaty, stanami zapalnymi, a także chcąc zgubić zbędne kilogramy.
Pokrzywa znalazła zastosowanie we wspomaganiu odchudzania za sprawą obecnej w niej sekretyny, która jest hormonem zaliczanym do hormonów żołądkowo-jelitowych. Sekretyna aktywizuje pracę trzustki i wspomaga produkcję żółci w wątrobie. Pokrzywa reguluje też przemianę materii oraz przyspiesza procesy trawienia, a dodatkowo posiada związki, które oczyszczają organizm i układ trawienny. Pomaga też pozbyć się nadmiaru wody z organizmu za sprawą właściwości moczopędnych oraz posiada właściwości obniżające poziom glukozy we krwi, a także zapobiegające wahaniom cukru, dzięki czemu pozwala uniknąć napadów głodu.
Dlaczego warto sięgać po herbatę z pokrzywy?
Pokrzywa wykazuje właściwości wspomagające walkę z różnymi dolegliwościami, takimi jak ból stawów, problemy hormonalne czy anemia. Co więcej, napar z pokrzywy, bogaty w witaminy i minerały, ma zdolność do wzmacniania włosów i paznokci, sprawiając, że stają się one piękne i zdrowe.
W skład pokrzywy wchodzą różne witaminy, w tym te z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Nie można też zapomnieć o witaminie K. W liściach pokrzywy można znaleźć również wiele cennych minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, krzem i żelazo.
Jak spożywać pokrzywę? Przygotuj drogocenny napar
Jeśli chodzi o spożywanie pokrzywy w formie naparu, kluczowe jest to, aby była ona dobrej jakości. Można ją nabyć w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością czy sklepach zielarskich. Można ją również samodzielnie zebrać, pamiętając o odpowiednim miejscu zbioru i suszeniu. Jak przygotować napar z pokrzywy? Do kubka wsyp dwie łyżki suszonych liści pokrzywy, a następnie zalej je wrzątkiem i odczekaj kilka minut, by pokrzywa się zaparzyła.
Chcąc zauważyć efekty, napar z pokrzywy należy pić regularnie, 2-3 szklanki dziennie. Warto przy tym dodać, że istotna jest również zdrowa dieta i aktywność fizyczna. Napar powinien być zawsze świeżo sporządzony, a maksymalny czas stosowania kuracji nie powinien przekraczać czterech tygodni. Zbyt długa kuracja, ze względu na moczopędne działanie pokrzywy, wypłukuje sole mineralne i witaminy z organizmu. Ponadto osoby borykające się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi powinny skonsultować się z lekarzem przed przejściem na kurację pokrzywą.