W Polsce jest uważana za chwast. Zaparz garść liści jak herbatę, a kilogramy zaczną lecieć jak szalone

Wiosna to idealny czas, aby zacząć korzystać z typowych dla tej pory roku produktów. Pokrzywa bez wątpienia jest jednym z nich. Roślina ta wykazuje wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, m.in. wspiera proces odchudzania. Zobacz, jak stosować pokrzywę, by pożegnać boczki na lato.

Ten chwast pomoże uporać się z oponką na brzuchu Ten chwast pomoże uporać się z oponką na brzuchu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pokrzywa jest niewątpliwie jednym z najzdrowszych chwastów. Rośnie niemal wszędzie, a mimo to wielu z nas boi się w nią wejść, aby ją zebrać. Wszystko za sprawą jej parzących właściwości - kontakt z pokrzywą skutkuje pojawieniem się na skórze charakterystycznych bąbli, które zdecydowanie nie kojarzą się pozytywnie. Jednak to wszystko może się zmienić w mgnieniu oka. Wystarczy, że dowiesz się, jakie właściwości ma pokrzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywny krem z pieczonymi dodatkami robię kilka razy w tygodniu. Znika w mgnieniu oka

Czy pokrzywa pomaga w chudnięciu?

Już w starożytności doceniano dobroczynne właściwości pokrzywy. W średniowieczu była ona uważana za uniwersalne lekarstwo na niemal wszystkie dolegliwości. Dzisiaj ponownie odkrywamy jej moc, wykorzystując napar z pokrzywy w walce z alergiami, infekcjami, problemami prostaty, stanami zapalnymi, a także chcąc zgubić zbędne kilogramy.

Pokrzywa znalazła zastosowanie we wspomaganiu odchudzania za sprawą obecnej w niej sekretyny, która jest hormonem zaliczanym do hormonów żołądkowo-jelitowych. Sekretyna aktywizuje pracę trzustki i wspomaga produkcję żółci w wątrobie. Pokrzywa reguluje też przemianę materii oraz przyspiesza procesy trawienia, a dodatkowo posiada związki, które oczyszczają organizm i układ trawienny. Pomaga też pozbyć się nadmiaru wody z organizmu za sprawą właściwości moczopędnych oraz posiada właściwości obniżające poziom glukozy we krwi, a także zapobiegające wahaniom cukru, dzięki czemu pozwala uniknąć napadów głodu.

Herbata z pokrzywy wspiera odchudzanie
Herbata z pokrzywy wspiera odchudzanie © Pixabay

Dlaczego warto sięgać po herbatę z pokrzywy?

Pokrzywa wykazuje właściwości wspomagające walkę z różnymi dolegliwościami, takimi jak ból stawów, problemy hormonalne czy anemia. Co więcej, napar z pokrzywy, bogaty w witaminy i minerały, ma zdolność do wzmacniania włosów i paznokci, sprawiając, że stają się one piękne i zdrowe.

W skład pokrzywy wchodzą różne witaminy, w tym te z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Nie można też zapomnieć o witaminie K. W liściach pokrzywy można znaleźć również wiele cennych minerałów, takich jak potas, wapń, magnez, krzem i żelazo.

Jak spożywać pokrzywę? Przygotuj drogocenny napar

Jeśli chodzi o spożywanie pokrzywy w formie naparu, kluczowe jest to, aby była ona dobrej jakości. Można ją nabyć w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością czy sklepach zielarskich. Można ją również samodzielnie zebrać, pamiętając o odpowiednim miejscu zbioru i suszeniu. Jak przygotować napar z pokrzywy? Do kubka wsyp dwie łyżki suszonych liści pokrzywy, a następnie zalej je wrzątkiem i odczekaj kilka minut, by pokrzywa się zaparzyła.

Chcąc zauważyć efekty, napar z pokrzywy należy pić regularnie, 2-3 szklanki dziennie. Warto przy tym dodać, że istotna jest również zdrowa dieta i aktywność fizyczna. Napar powinien być zawsze świeżo sporządzony, a maksymalny czas stosowania kuracji nie powinien przekraczać czterech tygodni. Zbyt długa kuracja, ze względu na moczopędne działanie pokrzywy, wypłukuje sole mineralne i witaminy z organizmu. Ponadto osoby borykające się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi powinny skonsultować się z lekarzem przed przejściem na kurację pokrzywą.

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków