PrzepisDietaWielu sięga po ten olej, myśląc, że jest zdrowszy. Lepiej sprawdzi się w łazience niż w kuchni

Wielu sięga po ten olej, myśląc, że jest zdrowszy. Lepiej sprawdzi się w łazience niż w kuchni

Czy olej z pestek winogron jest zdrowy?
Czy olej z pestek winogron jest zdrowy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.04.2024 12:22, aktualizacja: 08.04.2024 14:55

Zauważyłeś na sklepowej półce butelkę oleju z pestek winogron i stwierdziłeś, pełen nadziei, że będzie to zdrowsza alternatywa dla oleju rzepakowego lub tańszy odpowiednik oliwy? Niestety, mimo że olej z pestek winogron może poszczycić się wieloma właściwościami, lepiej jest przenieść się z jego używaniem do łazienki.

Olej z pestek winogron można nazwać produktem odpadowym, ponieważ pozyskuje się go najczęściej z pestek, które zostały z produkcji wina gronowego. Najcenniejszym olejem jest ten tłoczony na zimno w sposób mechaniczny, ponieważ dzięki temu zawiera o wiele więcej składników odżywczych. Mimo że olej z pestek winogron wykazuje pozytywne cechy, ciążą na nim pewne kontrowersje. Wciąż jednak przyczynić się może do poprawy wyglądu cery czy włosów, ale stosowany zewnętrznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy olej z pestek winogron jest zdrowy?

Olej z pestek winogron może poszczycić się wysoką zawartością witaminy E, zwanej "witaminą młodości". Witamina E zwiększa tempo rozkładu złego cholesterolu (LDL), jednocześnie podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL), co znacznie ułatwia walkę z miażdżycą. Ponadto, jako jeden z najsilniejszych antyoksydantów, witamina E chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powodują rozmaite choroby, w tym nowotwory oraz przyśpieszają starzenie się organizmu.

Olej z pestek winogron jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują istotny wpływ na funkcje układu sercowo-naczyniowego. Warto jednak w tym miejscu zaznaczyć, że ważna jest proporcja tych kwasów, a w przypadku oleju z pestek winogron nie wygląda ona najlepiej. Dobrze, jeśli stosunek omega-6 do omega-3 waha się od 1:1 do 10:1, a w przypadku oleju z pestek winogron wynosi... 700:1. Dla przykładu proporcją 2:1 może poszczycić się olej rzepakowy.

Dlaczego ta równowaga jest tak ważna i co w przypadku "przedawkowania" kwasów omega-6? Jeśli w naszej diecie stosunek kwasów omega-6 do omega-3 jest za wysoki, może to doprowadzić do upośledzenia działania układu immunologicznego. Możliwe jest też nasilenie stanów zapalnych, co źle wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Wzrasta również zapadalność na miażdżycę i niektóre choroby nowotworowe, dochodzi do rozregulowania gospodarki hormonalnej, jak i lipidowej. Ze względu na to lepiej wykorzystać olej z pestek winogron do celów pielęgnacyjnych.

Olej z pestek winogron lepiej sprawdzi jako środek do pielęgnacji skóry i włosów niż w kuchni
Olej z pestek winogron lepiej sprawdzi jako środek do pielęgnacji skóry i włosów niż w kuchni © Adobe Stock

Czy na oleju z pestek winogron można smażyć? Zastosowanie w kuchni

Olej z pestek winogron charakteryzuje wysoka temperatura dymienia, ale ze względu na sporą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nie powinien być stosowany do smażenia, duszenia, gotowania. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe źle reagują na wysoką temperaturę i szybko ulegają rozpadowi w niekontrolowany sposób, w wyniku czego powstają mutagenne i rakotwórcze związki.

Olej z pestek winogron najlepiej więc stosować na zimno, jako dodatek do sałatek czy dressingów. Warto jednak pamiętać, by nie był on jedynym źródłem tłuszczu w diecie, gdyż może zaburzyć szalenie istotną równowagę kwasów omega-6 do omega-3. Dwie łyżki oleju z pestek winogron nie zaszkodzą, jednak istotne jest, by w diecie znalazły się też produkty bogate w kwasy omega-3.

Olej z pestek winogron. Luksusowa pielęgnacja włosów i skóry

Olej z pestek winogron nie jest najlepszym źródłem tłuszczu w diecie, ale z pewnością można nazwać go luksusowym w kontekście pielęgnacji ciała. Najlepiej jest korzystać z oleju nierafinowanego - tylko taki ma wykazuje wszechstronne zastosowanie pielęgnacyjne. Przede wszystkim ma lekką i nieobciążającą konsystencję, która bardzo dobrze się wchłania. Ponadto nie zatyka porów skóry, wykazuje dużą zgodność z naturalnym sebum, a jego delikatny skład bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Dzięki temu nadaje się do każdego rodzaju skóry, w tym przetłuszczającej się i tłustej.

Olej z pestek winogron można używać na różne sposoby, zarówno jako dodatek do innych produktów kosmetycznych, jak i samodzielnie. Na przykład warto dodać kilka kropli oleju do kremu, aby wzbogacić jego działanie. Ten naturalny produkt intensywnie nawilża skórę, działa tonizująco i łagodząco, a także stymuluje procesy regeneracyjne komórek, co przyspiesza gojenie się ran. Ponadto pomaga rozjaśnić cienie pod oczami, redukuje zmarszczki oraz działa łagodząco na oparzenia słoneczne.

Jeśli chodzi o włosy, olej z pestek winogron nawilża i zabezpiecza łuski włosa przed łamaniem i agresywną stylizacją, co jest szczególnie ważne dla osób, które regularnie używają prostownic, lokówek czy suszarek. Ponadto olej ten odżywia włosy zniszczone farbowaniem i rozjaśnianiem, pomagając im odzyskać zdrowy wygląd i blask.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także