Nie wypluwaj ich. Zawierają cenne związki, które oczyszczają tętnice ze złogów i spowalniają starzenie

Pestki winogron to niepozorny składnik, który może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie. Zawierają one cenne polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antynowotworowe.

Zdrowotne właściwości pestek winogronZdrowotne właściwości pestek winogron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Dbając o swoje zdrowie i kondycję, często podkreślamy znaczenie właściwej diety. Jednym z istotnych aspektów zdrowego odżywiania są polifenole - organiczne związki chemiczne obecne w wielu owocach, warzywach i produktach spożywczych. Poznajmy bliżej te niezwykłe substancje i dowiedzmy się, dlaczego warto włączyć je do naszej codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne ciasto a'la Oreo, które jest rozkoszą dla podniebienia. Nie wymaga pieczenia

Właściwości prozdrowotne pestek winogron

  • Opóźniają proces starzenia się - polifenole zawarte w pestkach winogron chronią komórki przed uszkodzeniami, co może przyczynić się do spowolnienia procesu starzenia się.
  • Obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych - polifenole mają właściwości przeciwnowotworowe, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych rodzajów raka.
  • Wspomagają zdrowie serca - polifenole zawarte w pestkach winogron pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
  • Wzmacniają odporność - polifenole zawarte w pestkach winogron wspierają działanie układu odpornościowego.

Czym są polifenole i gdzie można je znaleźć?

Polifenole są związkami chemicznymi, które nadają roślinom smak, kolor i stanowią naturalną ochronę przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak promieniowanie UV, bakterie i owady. Możemy znaleźć je w różnych owocach, warzywach oraz produktach spożywczych, w tym:

  • czarne porzeczki,
  • wiśnie,
  • morele,
  • jagody,
  • winogrona,
  • żurawina,
  • czerwona cebula,
  • seler naciowy,
  • kakao,
  • zielona herbata,
  • czerwone wino.

Choć lista tych produktów jest długa, to pestki winogron wyróżniają się jako najbogatsze źródło polifenoli. Pomimo swojej niepozornej natury, warto zastanowić się nad włączeniem ich do codziennej diety.

Aby cieszyć się korzyściami wynikającymi z obecności polifenoli, najlepiej jest spożywać pestki winogron wraz z samymi winogronami. Alternatywnie, można sięgnąć po olej z pestek winogron, wykorzystując go w kuchni do przygotowywania np. sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki