Nie wypluwaj ich. Zawierają cenne związki, które oczyszczają tętnice ze złogów i spowalniają starzenie

Pestki winogron to niepozorny składnik, który może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie. Zawierają one cenne polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antynowotworowe.

Zdrowotne właściwości pestek winogronZdrowotne właściwości pestek winogron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Dbając o swoje zdrowie i kondycję, często podkreślamy znaczenie właściwej diety. Jednym z istotnych aspektów zdrowego odżywiania są polifenole - organiczne związki chemiczne obecne w wielu owocach, warzywach i produktach spożywczych. Poznajmy bliżej te niezwykłe substancje i dowiedzmy się, dlaczego warto włączyć je do naszej codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne ciasto a'la Oreo, które jest rozkoszą dla podniebienia. Nie wymaga pieczenia

Właściwości prozdrowotne pestek winogron

  • Opóźniają proces starzenia się - polifenole zawarte w pestkach winogron chronią komórki przed uszkodzeniami, co może przyczynić się do spowolnienia procesu starzenia się.
  • Obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych - polifenole mają właściwości przeciwnowotworowe, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych rodzajów raka.
  • Wspomagają zdrowie serca - polifenole zawarte w pestkach winogron pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
  • Wzmacniają odporność - polifenole zawarte w pestkach winogron wspierają działanie układu odpornościowego.

Czym są polifenole i gdzie można je znaleźć?

Polifenole są związkami chemicznymi, które nadają roślinom smak, kolor i stanowią naturalną ochronę przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak promieniowanie UV, bakterie i owady. Możemy znaleźć je w różnych owocach, warzywach oraz produktach spożywczych, w tym:

  • czarne porzeczki,
  • wiśnie,
  • morele,
  • jagody,
  • winogrona,
  • żurawina,
  • czerwona cebula,
  • seler naciowy,
  • kakao,
  • zielona herbata,
  • czerwone wino.

Choć lista tych produktów jest długa, to pestki winogron wyróżniają się jako najbogatsze źródło polifenoli. Pomimo swojej niepozornej natury, warto zastanowić się nad włączeniem ich do codziennej diety.

Aby cieszyć się korzyściami wynikającymi z obecności polifenoli, najlepiej jest spożywać pestki winogron wraz z samymi winogronami. Alternatywnie, można sięgnąć po olej z pestek winogron, wykorzystując go w kuchni do przygotowywania np. sałatek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy