Nie wypluwaj ich. Zawierają cenne związki, które oczyszczają tętnice ze złogów i spowalniają starzenie

Pestki winogron to niepozorny składnik, który może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie. Zawierają one cenne polifenole, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antynowotworowe.

Zdrowotne właściwości pestek winogronZdrowotne właściwości pestek winogron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Dbając o swoje zdrowie i kondycję, często podkreślamy znaczenie właściwej diety. Jednym z istotnych aspektów zdrowego odżywiania są polifenole - organiczne związki chemiczne obecne w wielu owocach, warzywach i produktach spożywczych. Poznajmy bliżej te niezwykłe substancje i dowiedzmy się, dlaczego warto włączyć je do naszej codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne ciasto a'la Oreo, które jest rozkoszą dla podniebienia. Nie wymaga pieczenia

Właściwości prozdrowotne pestek winogron

  • Opóźniają proces starzenia się - polifenole zawarte w pestkach winogron chronią komórki przed uszkodzeniami, co może przyczynić się do spowolnienia procesu starzenia się.
  • Obniżają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych - polifenole mają właściwości przeciwnowotworowe, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych rodzajów raka.
  • Wspomagają zdrowie serca - polifenole zawarte w pestkach winogron pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
  • Wzmacniają odporność - polifenole zawarte w pestkach winogron wspierają działanie układu odpornościowego.

Czym są polifenole i gdzie można je znaleźć?

Polifenole są związkami chemicznymi, które nadają roślinom smak, kolor i stanowią naturalną ochronę przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak promieniowanie UV, bakterie i owady. Możemy znaleźć je w różnych owocach, warzywach oraz produktach spożywczych, w tym:

  • czarne porzeczki,
  • wiśnie,
  • morele,
  • jagody,
  • winogrona,
  • żurawina,
  • czerwona cebula,
  • seler naciowy,
  • kakao,
  • zielona herbata,
  • czerwone wino.

Choć lista tych produktów jest długa, to pestki winogron wyróżniają się jako najbogatsze źródło polifenoli. Pomimo swojej niepozornej natury, warto zastanowić się nad włączeniem ich do codziennej diety.

Aby cieszyć się korzyściami wynikającymi z obecności polifenoli, najlepiej jest spożywać pestki winogron wraz z samymi winogronami. Alternatywnie, można sięgnąć po olej z pestek winogron, wykorzystując go w kuchni do przygotowywania np. sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀