Prosty patent na cebulę. Już nie musisz używać noża i oszczędzisz wielu łez

Krojenie cebuli może stać się jeszcze szybsze i prostsze. Prosty patent z obieraczką do warzyw zaoszczędzi ci łez i ułatwi zadanie.

ObrazekAdobe Stock
Ewa

W kuchni jest kilka czynności, do których brakuje ochotników. Jedną z nich jest szatkowanie cebuli. Z pomocą przychodzi prosty patent, dzięki któremu zapomnisz o łzach lecących po policzkach i mozolnym krojeniu warzywa. Potrzebujesz zaledwie obieraczki do warzyw i zwykłego widelca.

Dlaczego płaczemy przy obieraniu cebuli?

Cebula to wyjątkowo łzawe warzywo. Łez nie powoduje jej zapach, a ulatniający się podczas krojenia enzym alinaza. Gdy gaz powstający w wyniku reakcji chemicznej dostanie się do wody, która znajduje się na naszej śluzówce oka, przekształca się w kwas siarkowy, co prowadzi do pojawienia się łez, gdyż nasza śluzówka stara się chronić przed jego działaniem.

Obrazek
Krojenie cebuli - Pyszności; Foto Canva.com

W celu zminimalizowania łzawienia podczas krojenia cebuli można spróbować schłodzić ją przed krojeniem w lodówce, użyć ostrych noży, kroić cebulę pod bieżącą wodą lub stosować specjalne okulary ochronne. Możesz również sięgnąć po jeszcze jeden patent, który podbija Internet.

Krojenie cebuli bez noża

Rewelacyjny patent na niesforne warzywo zdradził użytkownik Tik Toka o nicku epluche_tou. Mężczyzna używa nietypowej metody do krojenia cebuli. Najpierw wbija widelec w cebulę, a następnie szybko kroi ją obieraczką drugą ręką, uzyskując pięknie i cienko pokrojone plasterki. Ta metoda jest o wiele szybsza niż tradycyjne szatkowanie nożem, a nie potrzebujesz do tego specjalnych sprzętów: ot, zwykła obieraczka i widelec.

Cienko pokrojona cebulka szybko się podsmaży i zarumieni. Świetnie sprawdzi się również jako delikatny, chrupiący dodatek do sałatek. Filmik obejrzano prawie 5 milionów razy, a prosty patent szybko zjednał sobie serca fanów na całym świecie.

O to właśnie chodzi w gotowaniu - ułatwiać sobie to, co pozornie wydaje się być skomplikowane.

Przepis na chrupiącą cebulę w panierce znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej