Szybsze krojenie warzyw w kuchni - patenty, których uczą zawodowych kucharzy
Krojenie warzyw może być szybsze, przyjemniejsze i prostsze. Dziś pokażemy Ci, jak robią to zawodowi kucharze i fani gotowania. Te triki ułatwią Ci życie.
24.09.2022 | aktual.: 24.09.2022 10:21
Czasami nawet proste czynności potrafią przysporzyć nam trochę kłopotu w kuchni. Zanim zabierzemy się za doprawianie, mieszanie i próbowanie należy przygotować składniki. Niektórzy posiłkują się sprzętami, inni wolą kroić ręcznie. Dziś mamy dla Ciebie patenty, jak błyskawicznie pokroić nawet duże ilości warzyw.
Szybsze krojenie warzyw
Podstawą jest oczywiście odpowiednio ostry nóż. Wbrew pozorom, to takim o tępym ostrzu można narobić sobie sporo krzywdy. Możesz kupić nóż specjalnie przeznaczony do warzyw. Najczęściej jest on dość mały, z ostro zakończonym końcem. To jednak tylko taka gratka dla koneserów ostrzy: najlepszy nóż to taki, jakim kroi się nam po prostu najwygodniej.
Cały filmik z patentami na krojenie znajdziesz na naszym kanale YouTube:
#1 Sałata
Większość obiadów nie może obyć się bez prostej sałatki. Jak szybko ogarnąć do niej sałatę? Zanim sięgniesz po nóż i zaczniesz wykrajać jej środek- uderz nią mocno o blat 2-3 razy. Następnie po prostu wyjmij środek bez używania ostrza. Szybko, bez bałaganu i bez problemu!\
#2 Bakłażan
Bakłażana natnij w plastry tak, aby wciąż trzymały się u szczytu warzywa. Następnie rozłóż nacięte warzywo jak wachlarz i podziel na mniejsze części.
#3 Pieczarki
Pierwsza wskazówka: nie musisz ich obierać przed krojeniem (chyba że masz zamiar zjeść je na surowo). Kapelusze pieczarek nadziej na długi patyk do szaszłyków i dopiero wtedy zacznij kroić w plasterki. Dzięki temu pokroisz kilka sztuk w jednym czasie.
#4 Szybsze krojenie warzyw- por
Jak szybko posiekać pora? Natnij go w paski przy pomocy widelca i następnie posiekaj przy pomocy noża. Dzięki temu szybko zamienisz go w drobną masę.
#5 Papryka
Paprykę odwróć do góry nogami i natnij wzdłuż wgłębień przy końcówkach. Następnie oderwij końce i gotowe- zostało samo gniazdo nasienne.
#6 Cebula
Cebula potrafi przysporzyć sporo łez, więc każdy patent, który pozwoli na szybsze jej pokrojenie jest na wagę złota. Obierz ją z łupinek i przekrój na dwie połówki. Następnie każdą z nich natnij wzdłuż i następnie krój w poprzek. Dzięki temu szybko uzyskasz drobno pokrojoną cebulę. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
#7 Szybsze krojenie warzyw- czosnek
Zamiast obierać go z łupinek przy pomocy noża- dociśnij ząbki szklanką, a odejdą same.