Szybsze krojenie warzyw w kuchni - patenty, których uczą zawodowych kucharzy

Krojenie warzyw może być szybsze, przyjemniejsze i prostsze. Dziś pokażemy Ci, jak robią to zawodowi kucharze i fani gotowania. Te triki ułatwią Ci życie.

Obrazek
Ewa

Czasami nawet proste czynności potrafią przysporzyć nam trochę kłopotu w kuchni. Zanim zabierzemy się za doprawianie, mieszanie i próbowanie należy przygotować składniki. Niektórzy posiłkują się sprzętami, inni wolą kroić ręcznie. Dziś mamy dla Ciebie patenty, jak błyskawicznie pokroić nawet duże ilości warzyw.

Szybsze krojenie warzyw

Podstawą jest oczywiście odpowiednio ostry nóż. Wbrew pozorom, to takim o tępym ostrzu można narobić sobie sporo krzywdy. Możesz kupić nóż specjalnie przeznaczony do warzyw. Najczęściej jest on dość mały, z ostro zakończonym końcem. To jednak tylko taka gratka dla koneserów ostrzy: najlepszy nóż to taki, jakim kroi się nam po prostu najwygodniej.

Cały filmik z patentami na krojenie znajdziesz na naszym kanale YouTube:

#1 Sałata

Większość obiadów nie może obyć się bez prostej sałatki. Jak szybko ogarnąć do niej sałatę? Zanim sięgniesz po nóż i zaczniesz wykrajać jej środek- uderz nią mocno o blat 2-3 razy. Następnie po prostu wyjmij środek bez używania ostrza. Szybko, bez bałaganu i bez problemu!\

Obrazek
Szybsze krojenie warzyw- Pyszności

#2 Bakłażan

Bakłażana natnij w plastry tak, aby wciąż trzymały się u szczytu warzywa. Następnie rozłóż nacięte warzywo jak wachlarz i podziel na mniejsze części.

Obrazek
Szybsze krojenie warzyw- Pyszności

#3 Pieczarki

Pierwsza wskazówka: nie musisz ich obierać przed krojeniem (chyba że masz zamiar zjeść je na surowo). Kapelusze pieczarek nadziej na długi patyk do szaszłyków i dopiero wtedy zacznij kroić w plasterki. Dzięki temu pokroisz kilka sztuk w jednym czasie.

Szybsze krojenie warzyw- Pyszności

#4 Szybsze krojenie warzyw- por

Jak szybko posiekać pora? Natnij go w paski przy pomocy widelca i następnie posiekaj przy pomocy noża. Dzięki temu szybko zamienisz go w drobną masę.

Szybsze krojenie warzyw- Pyszności
Szybsze krojenie warzyw- Pyszności

#5 Papryka

Paprykę odwróć do góry nogami i natnij wzdłuż wgłębień przy końcówkach. Następnie oderwij końce i gotowe- zostało samo gniazdo nasienne.

Szybsze krojenie warzyw- Pyszności
Szybsze krojenie warzyw- Pyszności

#6 Cebula

Cebula potrafi przysporzyć sporo łez, więc każdy patent, który pozwoli na szybsze jej pokrojenie jest na wagę złota. Obierz ją z łupinek i przekrój na dwie połówki.  Następnie każdą z nich natnij wzdłuż i następnie krój w poprzek. Dzięki temu szybko uzyskasz drobno pokrojoną cebulę. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Szybsze krojenie warzyw- Pyszności
Szybsze krojenie warzyw- Pyszności

#7 Szybsze krojenie warzyw- czosnek

Zamiast obierać go z łupinek przy pomocy noża- dociśnij ząbki szklanką, a odejdą same.

Obrazek

Po krojeniu warzyw czas na deser! Zerknij na nasz kanał na Youtubie

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej