Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Przed Wigilią mnożą się przepisy na śledzie – od tradycyjnej sałatki po nowoczesne formy, takie jak wigilijne szaszłyki czy świąteczny wieniec. Coraz częściej okazuje się, że mnie znaczy więcej. W gustowny minimalizm idealnie wpisuje się przepis na tatar ze śledzia.
Śledzie pojawiają się na wigilijnym stole nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także z uwagi na aspekt symboliczny. Oprócz wymiaru religijnego wskazują również skromność postnej wieczerzy, a także zwiastują zdrowie i dostatek w nadchodzącym roku. W polskiej tradycji wigilijnej obowiązywały na długo przed rozpowszechnieniem się karpia i były spożywane nie tylko w charakterze zimnej przekąski, ale także głównego dania.
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Tatar ze śledzi – elegancka przystawka na Wigilię
Tatar ze śledzi to idealny wybór dla tych, którzy podczas wigilii poszukują czegoś więcej niż tradycyjna sałatka śledziowa. To wykwintna propozycja, która łączy prostotę składników z elegancją podania. Drobno posiekany śledź w towarzystwie wyrazistych dodatków i aromatycznych przypraw staje się delikatną przekąską o głębokim smaku.
Do jej przygotowania najlepiej wykorzystać filety z matiasa. Po wymoczeniu nadal charakteryzują się pewną ostrością, która idealnie się komponuje z piklowanymi warzywami i świeżymi ziołami. Tatar możesz doprawić oliwą i sokiem z cytryny, odrobiną musztardy, miodu i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.
Przepis na tatara ze śledzi
Zanim zaczniesz kroić filety, wymocz je w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Będą nadal wyraziste, ale o wiele delikatniejsze i nabiorą przyjemnie ziołowego aromatu.
Składniki:
- 4 filety śledziowe,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 czerwona cebula,
- kilka marynowanych grzybków,
- 1 łyżka oleju,
- świeże zioła: natka pietruszki, szczypiorek, koperek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- pół papryczki chili,
- szczypta kolorowego pieprzu,
- oliwa do polania.
Sposób przygotowania:
- Śledzie pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone, czerwoną cebulę i marynowane grzybki.
- Wymieszaj z łyżką oleju, posiekanymi ziołami, łyżeczką musztardy i miodu.
- Dopraw szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną papryczki chili.
- Wyłóż na talerz lub do szklanych pucharków. Tuż przed podaniem polej oliwą.