Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej

Przed Wigilią mnożą się przepisy na śledzie – od tradycyjnej sałatki po nowoczesne formy, takie jak wigilijne szaszłyki czy świąteczny wieniec. Coraz częściej okazuje się, że mnie znaczy więcej. W gustowny minimalizm idealnie wpisuje się przepis na tatar ze śledzia.

Wigilijny śledzik w nowej odsłonieWigilijny śledzik w nowej odsłonie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Śledzie pojawiają się na wigilijnym stole nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także z uwagi na aspekt symboliczny. Oprócz wymiaru religijnego wskazują również skromność postnej wieczerzy, a także zwiastują zdrowie i dostatek w nadchodzącym roku. W polskiej tradycji wigilijnej obowiązywały na długo przed rozpowszechnieniem się karpia i były spożywane nie tylko w charakterze zimnej przekąski, ale także głównego dania.


Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę

Tatar ze śledzi – elegancka przystawka na Wigilię

Tatar ze śledzi to idealny wybór dla tych, którzy podczas wigilii poszukują czegoś więcej niż tradycyjna sałatka śledziowa. To wykwintna propozycja, która łączy prostotę składników z elegancją podania. Drobno posiekany śledź w towarzystwie wyrazistych dodatków i aromatycznych przypraw staje się delikatną przekąską o głębokim smaku.

Do jej przygotowania najlepiej wykorzystać filety z matiasa. Po wymoczeniu nadal charakteryzują się pewną ostrością, która idealnie się komponuje z piklowanymi warzywami i świeżymi ziołami. Tatar możesz doprawić oliwą i sokiem z cytryny, odrobiną musztardy, miodu i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.

Przepis na tatara ze śledzi

Zanim zaczniesz kroić filety, wymocz je w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Będą nadal wyraziste, ale o wiele delikatniejsze i nabiorą przyjemnie ziołowego aromatu.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • kilka marynowanych grzybków,
  • 1 łyżka oleju,
  • świeże zioła: natka pietruszki, szczypiorek, koperek,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • pół papryczki chili,
  • szczypta kolorowego pieprzu,
  • oliwa do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie pokrój w drobną kostkę.
  2. Dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone, czerwoną cebulę i marynowane grzybki.
  3. Wymieszaj z łyżką oleju, posiekanymi ziołami, łyżeczką musztardy i miodu.
  4. Dopraw szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną papryczki chili.
  5. Wyłóż na talerz lub do szklanych pucharków. Tuż przed podaniem polej oliwą.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟