Tak podaję świąteczne śledzie. Nie dość, że smaczne, to jeszcze pięknie wyglądają na stole
Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi pod różnymi postaciami. Ta sałatka śledziowa stanie się nie tylko smaczną przystawką, ale również efektowną ozdobą stołu.
Wigilia i Boże Narodzenie to czas, kiedy stawiamy na sprawdzone smaki, ale czasem szukamy pewnej odmiany i chcemy je podać w niebanalny, efektowny sposób. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej układanej warstwami w misce, warto sięgnąć po formę świątecznego wieńca. Ta prosta zmiana sprawia, że znana potrawa nabiera elegancji i z miejsca przykuwa wzrok.
Buraki, ziemniaki oraz śledzie, odpowiednio ułożone w okrągłej formie i udekorowane majonezem i zielonymi gałązkami koperku wyglądają jak świąteczny stroik, ale w jadalnym wydaniu. To dowód na to, że nawet najprostsze danie może zachwycać nie tylko smakiem.
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem to świąteczny hit. Wygląda bajecznie
Aby sałatka była kremowa, a jednocześnie stabilna i pełna charakteru, wykorzystuję Majonez Kielecki (również do jej wykończenia). To niezawodny partner w świątecznym gotowaniu, od lat ceniony za tradycyjną recepturę i doskonały skład.
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem
Jeśli masz już przygotowane ugotowane ziemniaki i buraki, reszta to kwestia szybkiego posiekania i umiejętnego ułożenia. Połączenie słonego śledzia matjasa, wyrazistej cebuli, słodkiego jabłka i ziemniaków zostanie gwiazdą rodzinnego stołu.
Składniki:
- 400 g śledzi a la matjas,
- 1 cebula,
- 1/3 pęczka świeżego koperku,
- 100 ml Majonezu Kieleckiego,
- 500 g ugotowanych czerwonych buraków,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 4 ugotowane i ostudzone ziemniaki,
- 2 jabłka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Do dekoracji:
- 210 ml Majonezu Kieleckiego,
- 1 łyżka różowego pieprzu ziarnistego,
- 30 g kiełków brokułu,
- świeży koperek.
Sposób przygotowania:
- Śledzie wymocz w mleku lub wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Spróbuj kawałek, czy są już odpowiednio odsolone.
- Rybę pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj, to samo zrób ze świeżym koperkiem.
- W misce połącz śledzie, cebulkę, koperek oraz majonez. Dobrze wymieszaj.
- Buraki zetrzyj na tarce, dopraw solą oraz pieprzem i polej olejem. Wymieszaj.
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki również zetrzyj.
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, a następnie dopraw cukrem i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Formę do babki o średnicy ok. 25 cm wyłóż folią spożywczą.
- Wypełnij formę warstwą buraków, ziemniaków, śledzi oraz jabłka. Każdą z warstw równo rozprowadź, ugniatając nieco łyżką.
- Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Przyłóż duży talerz i obróć formę, aby wyciągnąć sałatkę ze środka. Ostrożnie usuń folię.
- Wierzch wieńca śledziowego udekoruj warstwą majonezu, kiełkami, różowym pieprzem oraz koperkiem.