Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Pomarańcze to dodatek, który wprowadza lekkość do wielu różnych potraw. Jednak smak słodkiego i soczystego miąższu może mocno zakłócić nieodpowiednio obrana skórka. Ania Starmach w prosty sposób tłumaczy, jak szybko ją usunąć.
Pomarańcza to owoc o warstwowej budowie – z zewnątrz chroni ją cienka, pachnąca skórka pełna olejków eterycznych, pod nią znajduje się białawy miąższ zwany albedo, a dopiero w środku kryją się soczyste i słodkie cząstki. To właśnie albedo jest elementem, którego zwykle chcemy się pozbyć przy filetowaniu owoców.
Wigilijny kompot z suszu. Idealnie gasi nawet największe pragnienie
Dlaczego należy usunąć albedo?
Charakterystyczny gorzkawy smak białek błonki wynika z obecności flawonoidów, czyli naturalnych związków, które stanowią element ochronny przed szkodnikami. W niewielkich ilościach albedo jest zdrowe, ale kiedy zbyt dużo goryczki trafi do deseru czy sałatki, potrafi mocno przytłumić świeżość pomarańczy. Dlatego wielu kucharzy i cukierników starannie oddziela cząstek od białych błonek, co wydaje się trudne, ale wbrew pozorom jest również możliwe do wykonania w domowych warunkach.
Skórki z pomarańczy możesz odkładać do lodówki, aby potem przygotować z nich słodki i aromatyczny dodatek do ciast i deserów. Jednak również w przypadku kandyzowanej skórki albedo nie jest mile widziane. Także zaraz po tym, jak ofiletujesz pomarańcze, zetnij błonkę również ze spodniej części skórki. Skórki wrzuć do pojemnika z zimną wodą i przechowuj w lodówce, aż uzbiera się odpowiednia ilość, aby ugotować ją w słodkim syropie
Trik na pomarańczę od Ani Starmach
Ania Starmach podaje dwa sposoby na wydobycie cząstek z pomarańczy. W pierwszym wariancie uzyskasz piękne cząstki bez śladu gorzkiego albedo. W drugim – na cząstkach będzie znajdować się cienka biała błonka. W jednym i drugim przypadku umyj pomarańczę i przelej ją wrzątkiem. Ostrym nożem zetnij spód i czubek owocu. Aby całkowicie pozbyć się albedo, ścinaj skórkę z góry na dół. Następnie wbij ostrożnie nożyk pomiędzy błonki i wycinaj cząstki pomarańczy.
Jeśli aż tak bardzo nie przeszkadza ci albedo, które delikatnie otula soczysty miąższ pomarańczy, możesz skorzystać z szybszego sposobu. Po ścięciu spodu i czubka wbij ostry nożyk w środek owocu i zakreśl okrąg, aby wyciąć biały rdzeń. Następnie natnij skórkę pomarańczy w czterech miejscach (na krzyż) i obierz owoc palcami. Tak przygotowane cząstki możesz wykorzystać do sałatki owocowej, wigilijnej przystawki lub jako dekorację do świątecznych pieczeni i pasztetów.