Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób

Pomarańcze to dodatek, który wprowadza lekkość do wielu różnych potraw. Jednak smak słodkiego i soczystego miąższu może mocno zakłócić nieodpowiednio obrana skórka. Ania Starmach w prosty sposób tłumaczy, jak szybko ją usunąć.

Ania Starmach dzieli się trikiem na filetowanie pomarańczyAnia Starmach dzieli się trikiem na filetowanie pomarańczy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instgaram
Anna Galuhn

Pomarańcza to owoc o warstwowej budowie – z zewnątrz chroni ją cienka, pachnąca skórka pełna olejków eterycznych, pod nią znajduje się białawy miąższ zwany albedo, a dopiero w środku kryją się soczyste i słodkie cząstki. To właśnie albedo jest elementem, którego zwykle chcemy się pozbyć przy filetowaniu owoców.

Wigilijny kompot z suszu. Idealnie gasi nawet największe pragnienie

Dlaczego należy usunąć albedo?

Charakterystyczny gorzkawy smak białek błonki wynika z obecności flawonoidów, czyli naturalnych związków, które stanowią element ochronny przed szkodnikami. W niewielkich ilościach albedo jest zdrowe, ale kiedy zbyt dużo goryczki trafi do deseru czy sałatki, potrafi mocno przytłumić świeżość pomarańczy. Dlatego wielu kucharzy i cukierników starannie oddziela cząstek od białych błonek, co wydaje się trudne, ale wbrew pozorom jest również możliwe do wykonania w domowych warunkach.

Skórki z pomarańczy możesz odkładać do lodówki, aby potem przygotować z nich słodki i aromatyczny dodatek do ciast i deserów. Jednak również w przypadku kandyzowanej skórki albedo nie jest mile widziane. Także zaraz po tym, jak ofiletujesz pomarańcze, zetnij błonkę również ze spodniej części skórki. Skórki wrzuć do pojemnika z zimną wodą i przechowuj w lodówce, aż uzbiera się odpowiednia ilość, aby ugotować ją w słodkim syropie

Trik na pomarańczę od Ani Starmach

Ania Starmach podaje dwa sposoby na wydobycie cząstek z pomarańczy. W pierwszym wariancie uzyskasz piękne cząstki bez śladu gorzkiego albedo. W drugim – na cząstkach będzie znajdować się cienka biała błonka. W jednym i drugim przypadku umyj pomarańczę i przelej ją wrzątkiem. Ostrym nożem zetnij spód i czubek owocu. Aby całkowicie pozbyć się albedo, ścinaj skórkę z góry na dół. Następnie wbij ostrożnie nożyk pomiędzy błonki i wycinaj cząstki pomarańczy.

Jeśli aż tak bardzo nie przeszkadza ci albedo, które delikatnie otula soczysty miąższ pomarańczy, możesz skorzystać z szybszego sposobu. Po ścięciu spodu i czubka wbij ostry nożyk w środek owocu i zakreśl okrąg, aby wyciąć biały rdzeń. Następnie natnij skórkę pomarańczy w czterech miejscach (na krzyż) i obierz owoc palcami. Tak przygotowane cząstki możesz wykorzystać do sałatki owocowej, wigilijnej przystawki lub jako dekorację do świątecznych pieczeni i pasztetów.

Wybrane dla Ciebie
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀