Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej

Śledzie to absolutny król polskiego stołu wigilijnego. Najczęściej pojawia się ten w śmietanie lub occie, ale ja mam jeszcze smaczniejszy przepis.

Śledzie w sosie pomidorowymŚledzie w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright: Iakov Filimonov
Ewa Malinowska

To przepis na śledzie, który ma potencjał, by na stałe zagościć w każdym domu, niezależnie od okazji. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a smak zaskakuje głębią i świeżością połączoną z lekko pikantną nutą. Mięsiste płaty śledziowe doskonale komponują się z gęstym, słodko-kwaśnym sosem pomidorowym, wzbogaconym o chrupiącą cebulę i aromatyczne przyprawy. To doskonała alternatywa dla ciężkich, kwaśnych śledzi w occie, która spodoba się nawet tym, którzy za rybami nie przepadają.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Śledzie w sosie pomidorowym

Kluczem do sukcesu jest długie duszenie sosu, który musi nabrać głębi, zanim wchłoną go śledzie. Wspaniale wzbogaca smak filetów. Cebula nie może być podsmażona zbyt mocno, by zachować swoją chrupkość, a sos musi być ostudzony przed połączeniem z rybą. Najlepiej sprawdzą się tutaj matiasy, ale można też sięgnąć po zwykłe filety śledziowe. Ważne, aby dobrze je wymoczyć, co zapewni odpowiednią równowagę smakową i uniknie nadmiernej słoności.

Śledzie w sosie pomidorowym są lekkie, sycące i idealnie pasują do świeżego pieczywa. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, możesz zamienić ketchup pikantny na ten łagodny i zmniejszyć ilość ostrej papryki.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych.
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe zalej zimną wodą. Mocz przez około 1,5 do 2 godzin, co 30 minut zmieniając wodę.
  2. Odsącz, osusz i pokrój na mniejsze, równe kawałki.
  3. Cebulę pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista i miękka.
  4. Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup. Wlej ocet i dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw sos solą, pieprzem, cukrem oraz obiema paprykami. Duś sos z cebulą jeszcze przez 3–5 minut, często mieszając, by smaki się połączyły, a nic się nie przypaliło.
  6. Sos odstaw na bok i pozwól mu całkowicie ostygnąć przed połączeniem z rybą.
  7. Gdy sos ostygnie, delikatnie wymieszaj go z kawałkami śledzi. Przełóż do szczelnego naczynia i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Idealnie smakuje po całej nocy w marynacie.

Śledzie w sosie pomidorowym serwuj schłodzone, jako przystawkę lub dodatek do pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟