Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Śledzie to absolutny król polskiego stołu wigilijnego. Najczęściej pojawia się ten w śmietanie lub occie, ale ja mam jeszcze smaczniejszy przepis.
To przepis na śledzie, który ma potencjał, by na stałe zagościć w każdym domu, niezależnie od okazji. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a smak zaskakuje głębią i świeżością połączoną z lekko pikantną nutą. Mięsiste płaty śledziowe doskonale komponują się z gęstym, słodko-kwaśnym sosem pomidorowym, wzbogaconym o chrupiącą cebulę i aromatyczne przyprawy. To doskonała alternatywa dla ciężkich, kwaśnych śledzi w occie, która spodoba się nawet tym, którzy za rybami nie przepadają.
Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie
Śledzie w sosie pomidorowym
Kluczem do sukcesu jest długie duszenie sosu, który musi nabrać głębi, zanim wchłoną go śledzie. Wspaniale wzbogaca smak filetów. Cebula nie może być podsmażona zbyt mocno, by zachować swoją chrupkość, a sos musi być ostudzony przed połączeniem z rybą. Najlepiej sprawdzą się tutaj matiasy, ale można też sięgnąć po zwykłe filety śledziowe. Ważne, aby dobrze je wymoczyć, co zapewni odpowiednią równowagę smakową i uniknie nadmiernej słoności.
Śledzie w sosie pomidorowym są lekkie, sycące i idealnie pasują do świeżego pieczywa. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, możesz zamienić ketchup pikantny na ten łagodny i zmniejszyć ilość ostrej papryki.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych.
- 2 cebule,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- 1 łyżka octu winnego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filety śledziowe zalej zimną wodą. Mocz przez około 1,5 do 2 godzin, co 30 minut zmieniając wodę.
- Odsącz, osusz i pokrój na mniejsze, równe kawałki.
- Cebulę pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista i miękka.
- Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup. Wlej ocet i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw sos solą, pieprzem, cukrem oraz obiema paprykami. Duś sos z cebulą jeszcze przez 3–5 minut, często mieszając, by smaki się połączyły, a nic się nie przypaliło.
- Sos odstaw na bok i pozwól mu całkowicie ostygnąć przed połączeniem z rybą.
- Gdy sos ostygnie, delikatnie wymieszaj go z kawałkami śledzi. Przełóż do szczelnego naczynia i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Idealnie smakuje po całej nocy w marynacie.
Śledzie w sosie pomidorowym serwuj schłodzone, jako przystawkę lub dodatek do pieczywa. Smacznego!