Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. To najlepszy przepis, jaki znam

Placki ziemniaczane to jeden z moich ulubionych obiadów. Zanim odkryłam przepis bez ścierania ziemniaków i smażenia, przygotowywałam je znacznie rzadziej z powodu braku czasu. Teraz placki ziemniaczane na stałe zagościły w moim repertuarze.

Zobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarciaZobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Chociaż przepis na klasyczne placki ziemniaczane jest bardzo prosty, to ich przygotowanie bywa czasochłonne. Obieranie tarcie ziemniaków zajmuje trochę czasu (nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem maszynki), a i smażenie wymaga stania dłuższy czas przy patelni. Mimo mojej miłości do placków sięgałam po nie dość rzadko z prozaicznego powodu - nie miałam przestrzeni na ich przygotowywanie w trakcie zabieganego tygodnia. Ten przepis jednak ułatwił zadanie i znacząco skrócił czas przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia

Trikiem, który ułatwi przygotowanie placków ziemniaczanych, jest wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Najczęściej dzień wcześniej do obiadu gotuję ich więcej, aby następnego dnia wyczarować pyszne placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane - Pyszności
Placki ziemniaczane - Pyszności © Canva | peredniankin

Ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę, dzięki czemu placki są gładkie. Masę ziemniaczaną wykłada się na blaszkę i zapieka w piekarniku. To świetna opcja dla osób, które chcą ograniczyć spożycie kalorii i tłuszczu. Na dodatek przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Polecam wypróbować ten przepis - tradycyjne placki ziemniaczane szybko odejdą w zapomnienie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki pszennej,
  • mała cebula,
  • jajko,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Możesz wykorzystać również ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.
  2. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle na złoty kolor.
  3. Do ziemniaków dodaj jajko, śmietanę, podsmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy ziemniaczanej formuj płaskie placki.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, aż placki się zarumienią.

Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami: sosem mięsnym, grzybowym lub śmietaną i cukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej