Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. To najlepszy przepis, jaki znam

Placki ziemniaczane to jeden z moich ulubionych obiadów. Zanim odkryłam przepis bez ścierania ziemniaków i smażenia, przygotowywałam je znacznie rzadziej z powodu braku czasu. Teraz placki ziemniaczane na stałe zagościły w moim repertuarze.

Zobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarciaZobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Chociaż przepis na klasyczne placki ziemniaczane jest bardzo prosty, to ich przygotowanie bywa czasochłonne. Obieranie tarcie ziemniaków zajmuje trochę czasu (nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem maszynki), a i smażenie wymaga stania dłuższy czas przy patelni. Mimo mojej miłości do placków sięgałam po nie dość rzadko z prozaicznego powodu - nie miałam przestrzeni na ich przygotowywanie w trakcie zabieganego tygodnia. Ten przepis jednak ułatwił zadanie i znacząco skrócił czas przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia

Trikiem, który ułatwi przygotowanie placków ziemniaczanych, jest wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Najczęściej dzień wcześniej do obiadu gotuję ich więcej, aby następnego dnia wyczarować pyszne placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane - Pyszności
Placki ziemniaczane - Pyszności © Canva | peredniankin

Ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę, dzięki czemu placki są gładkie. Masę ziemniaczaną wykłada się na blaszkę i zapieka w piekarniku. To świetna opcja dla osób, które chcą ograniczyć spożycie kalorii i tłuszczu. Na dodatek przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Polecam wypróbować ten przepis - tradycyjne placki ziemniaczane szybko odejdą w zapomnienie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki pszennej,
  • mała cebula,
  • jajko,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Możesz wykorzystać również ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.
  2. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle na złoty kolor.
  3. Do ziemniaków dodaj jajko, śmietanę, podsmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy ziemniaczanej formuj płaskie placki.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, aż placki się zarumienią.

Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami: sosem mięsnym, grzybowym lub śmietaną i cukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟