Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. To najlepszy przepis, jaki znam
Placki ziemniaczane to jeden z moich ulubionych obiadów. Zanim odkryłam przepis bez ścierania ziemniaków i smażenia, przygotowywałam je znacznie rzadziej z powodu braku czasu. Teraz placki ziemniaczane na stałe zagościły w moim repertuarze.
05.04.2024 10:00
Chociaż przepis na klasyczne placki ziemniaczane jest bardzo prosty, to ich przygotowanie bywa czasochłonne. Obieranie tarcie ziemniaków zajmuje trochę czasu (nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem maszynki), a i smażenie wymaga stania dłuższy czas przy patelni. Mimo mojej miłości do placków sięgałam po nie dość rzadko z prozaicznego powodu - nie miałam przestrzeni na ich przygotowywanie w trakcie zabieganego tygodnia. Ten przepis jednak ułatwił zadanie i znacząco skrócił czas przygotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia
Trikiem, który ułatwi przygotowanie placków ziemniaczanych, jest wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Najczęściej dzień wcześniej do obiadu gotuję ich więcej, aby następnego dnia wyczarować pyszne placki ziemniaczane.
Ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę, dzięki czemu placki są gładkie. Masę ziemniaczaną wykłada się na blaszkę i zapieka w piekarniku. To świetna opcja dla osób, które chcą ograniczyć spożycie kalorii i tłuszczu. Na dodatek przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Polecam wypróbować ten przepis - tradycyjne placki ziemniaczane szybko odejdą w zapomnienie.
Zobacz także
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 250 g mąki pszennej,
- mała cebula,
- jajko,
- łyżka masła,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Możesz wykorzystać również ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.
- Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle na złoty kolor.
- Do ziemniaków dodaj jajko, śmietanę, podsmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy ziemniaczanej formuj płaskie placki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, aż placki się zarumienią.
Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami: sosem mięsnym, grzybowym lub śmietaną i cukrem. Smacznego!