Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. To najlepszy przepis, jaki znam

Placki ziemniaczane to jeden z moich ulubionych obiadów. Zanim odkryłam przepis bez ścierania ziemniaków i smażenia, przygotowywałam je znacznie rzadziej z powodu braku czasu. Teraz placki ziemniaczane na stałe zagościły w moim repertuarze.

Zobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarciaZobacz, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Chociaż przepis na klasyczne placki ziemniaczane jest bardzo prosty, to ich przygotowanie bywa czasochłonne. Obieranie tarcie ziemniaków zajmuje trochę czasu (nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem maszynki), a i smażenie wymaga stania dłuższy czas przy patelni. Mimo mojej miłości do placków sięgałam po nie dość rzadko z prozaicznego powodu - nie miałam przestrzeni na ich przygotowywanie w trakcie zabieganego tygodnia. Ten przepis jednak ułatwił zadanie i znacząco skrócił czas przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia

Trikiem, który ułatwi przygotowanie placków ziemniaczanych, jest wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Najczęściej dzień wcześniej do obiadu gotuję ich więcej, aby następnego dnia wyczarować pyszne placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane - Pyszności
Placki ziemniaczane - Pyszności © Canva | peredniankin

Ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę, dzięki czemu placki są gładkie. Masę ziemniaczaną wykłada się na blaszkę i zapieka w piekarniku. To świetna opcja dla osób, które chcą ograniczyć spożycie kalorii i tłuszczu. Na dodatek przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Polecam wypróbować ten przepis - tradycyjne placki ziemniaczane szybko odejdą w zapomnienie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki pszennej,
  • mała cebula,
  • jajko,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Możesz wykorzystać również ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.
  2. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle na złoty kolor.
  3. Do ziemniaków dodaj jajko, śmietanę, podsmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy ziemniaczanej formuj płaskie placki.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, aż placki się zarumienią.

Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami: sosem mięsnym, grzybowym lub śmietaną i cukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek